5-fluorourasil tedavisi alan hastalarda dihidropirimidin dehidrogenaz eksikliği; klinik ve genetik olarak prevalans saptama çalışması
Dihydropyrimidine dehydrogenase enzyme deficiency in patients receiving 5-fluorouracil treatment; clinical and genetic assessment of prevalence
  1. Tez No: 80935
  2. Yazar: İSMAİL ÇELİK
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ŞEVKET RUACAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Onkoloji, Oncology
  6. Anahtar Kelimeler: Dihidropirimidin dehidrogenaz, fluorourasil, mutasyon analizi, prevalans, Dihydropyrimidine dehydrogenase, fluorouracil, mutation analysis, prevalence
  7. Yıl: 1999
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Hacettepe Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Onkoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 50
Özet
ÖZET Çelik İ., 5-fluorourasil tedavisi alan hastalarda dihidropirimidin dehidrogenaz eksikliği: klinik ve genetik olarak prevalans saptama çalışması, Hacettepe Üniversitesi Sağlık Bilimleri Enstitüsü, Kanser Epidemiyolojisi Programı Bilim Uzmanlığı Tezi, Ankara, 1999. Fluorourasil içeren kombine rejimler kanser kemoterapisinde en sık kullanılan protokollerdir. Bununla birlikte, fluorourasil tedavisinin bazı kişilerde ciddi yan etkilere yol açtığı ve bu kişilerde fluorourasil katabolizmasında en önemli enzim olan dihidropirimidin dehidrogenaz enzim aktivilerinin düşük olduğu bildirilmiştir. Bu çalışmada, fluorourasil içeren kemoterapi alan hastalarda dihidropirimidin dehidrogenaz gen mutasyonunun homozigot ve heterozigot frekansının saptanması ve bu kemoterapi rejimlerinin klinik toksisitelerinin değerlendirilmesi amaçlanmıştır. Çalışma sonuçlarına göre, grade 1-2 hematolojik ve gastrointestinal yan etkiler hastaların sırasıyla %56 ve %80'inde mevcuttu. Altı hastada (%12) grade 3-4 hematolojik toksisite görülürken, grade 4 gastrointestinal toksisiteye rastlanılmadı. PCR ve restriksiyon enzim kesimini içeren genetik analiz sonuçlarına göre, çalışılan örneklerin hiçbirinde dihidropirimidin dehidrogenaz geninde G-A mutasyonu saptanmadı. Klinik ve genetik analizleri kapsayan bu sonuçlardan yola çıkılarak, kanserli Türk hastalarda dihidropirimidin dehidrogenaz mutasyon sıklığının ülkemiz için halen ciddi bir sağlık sorunu teşkil edecek kadar yüksek olmadığı varsayılabilir.
Özet (Çeviri)
VI ABSTRACT Çelik L, Dihydropyrimidine dehydrogenase enzyme deficiency in patients receiving 5-fluorouracil treatment: clinical and genetic assessment of prevalence, Hacettepe University Health Sciences Institute, Master of Science Thesis in Cancer Epidemiology Program, Ankara, 1999. Fluorouracil based combination regimens are the most commonly used protocols in cancer chemotherapy. Nevertheless, fluorouracil treatment has been reported to induce severe side-effects in particular subjects who were subsequently proved to have deficiency in dihydropyrimidine dehyrogenase activity, the major enzyme in the catabolism of fluorouracil. In this study, we aimed to analyze the homozygote and heterozygote frequencies of dihydropyrimidine dehyrogenase gene mutation in patients receiving fluorouracil based chemotherapy and to assess the clinical toxicity profile of these chemotherapy regimens. According to the results, grade 1-2 hematologic and gastrointestinal side-effects were observed in 56% and 80% of the patients, respectively. There were 6 patients (12%) with grade 3-4 hematologic toxicity with no grade 4 gastrointestinal toxicity. According to the results of genetic analysis compromising PCR followed by restriction enzyme digestion, no G to A mutation of the dihydropyrimidine dehyrogenase gene was found in the analyzed samples. Regarding the results of the current study including clinical and genetic analyses, it could be hypothesized that the frequency of mutation in dihydropyrimidine dehydrogenase gene in Turkish cancer patients is currently not high to be a serious health problem for our country.