Defisit ve deficit olmayan şizofreni hastalarında serum oreksin ve ghrelin düzeylerinin incelenmesi
Comparison of serum orexin and ghrelin levels between deficit and non deficit schizophrenia patients
  1. Tez No: 809459
  2. Yazar: FURKAN ÖZDEMİR
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ ELMAS BEYAZYÜZ
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Psikiyatri, Psychiatry
  6. Anahtar Kelimeler: Şizofreni, Oreksin, Ghrelin, Defisit Sendrom, Schizophrenia, Orexin, Ghrelin, Deficit Syndrome
  7. Yıl: 2023
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Tekirdağ Namık Kemal Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Ruh Sağlığı ve Hastalıkları Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 56
Özet
Şizofreni birbirinden farklı semptomların birlikte bulunduğu bir hastalıktır. Bu anlamda hastalığın heterojen bir özelliğinin olduğu bilinmektedir. Günümüz tedavi seçenekleri pozitif belirtilerin tedavisinde başarılı gözükmekle birlikte negatif belirtiler açısından aynı başarıdan bahsetmek mümkün gözükmemektedir. Şiddetli negatif belirtiler ve bilişsel kaybın yaygın görüldüğü bir alt tip olarak tanımlanabilecek defisit sendrom (DS) etiyolojisinin aydınlatılması tedavi seçeneklerinin artması için yol gösterici olacaktır. Şizofreni etiyolojisini aydınlatmaya yönelik yapılan çalışmalar santral etkileri sahip olduğu bilinen birçok hormon ile ilişkisini incelemiştir ancak oreksin ve ghrelinin şizofrenideki rolünü araştıran kısıtılı sayıda çalışma vardır. Çalışmamızda defisit sendrom ve defisit olmayan şizofreni(ND) hastalarında serum oreksin ve ghrelin düzeylerini inceleyerek bu moleküllerin şizofreni ve DS ile ilişkisinin incelenmesi amaçlanmıştır. Çalışmaya DS grubunda 23, ND grubunda 27 hasta ve 20 sağlıklı kontrol (SK) dahil edilmiştir. Gruplar karıştırıcı faktörlerin dışlanması amacıyla yaş, cinsiyet, beden kitle indeksi açısından eşleştirilmiştir. Katılımcılardan alınan venöz kan örneklerinden elde edilen serumda ELISA yöntemi ile oreksin A, B ve ghrelin düzeyleri çalışılmıştır. DS ve ND hastalarda oreksin A değerlerinin SK grubuna göre daha düşük saptandığı görülmüştür. Oreksin B değerleri karşılaştırıldığında yalnızca DS hastalarda serum düzeyinin SK gruba göre anlamlı olarak daha düşük olduğu görülmüştür. Oreksin düzeylerinin hasta grupları arasında benzer olduğu saptanmıştır. Ghrelin düzeyi açısından gruplar arasında anlamlı bir fark saptanmamıştır. Serum oreksin A, oreksin B ve ghrelin düzeyleri ile klinik parametrelerin korelasyon analizi sonucunda oreksin B ile BPRS ve SANS skoru arasında istatiksel olarak anlamlı ve negatif bir korelasyon bulunurken, oreksin B ile CGI, arasında anlamlı ve pozitif bir korelasyon olduğu saptanmıştır Çalışmamız sonucunda elde edilen veriler ghrelin ile şizofreni arasında anlamlı bir ilişki saptamamışken oreksin molekülünün şizofreni etiyolojisinde varolan potansiyel rolünü desteklemektedir. Çalışmamızda DS ile oreksin B düzeylerini ilişkili olarak saptanmış olup çalışmamız bu ilişkiyi inceleyen ilk çalışmadır.
Özet (Çeviri)
Schizophrenia is known to have a heterogeneous nature. Although current treatment options appear to be successful in treating positive symptoms, we can't say the same thing about the negative symptoms. Researches about the etiology of deficit syndrome (DS), which can be defined as a subtype characterized by severe negative symptoms and cognitive impairment, would lead researches about new treatment options. There are several studies investigating the role of hormones on the etiology of schizophrenia. But there are limited studies exploring the role of orexin and ghrelin in schizophrenia. In our study, we aimed to investigate the relationship between these molecules and schizophrenia and DS by examining serum levels of orexin and ghrelin in patients with deficit syndrome and non-deficit schizophrenia (ND). The study included 23 patients in the DS group, 27 patients in the ND group, and 20 healthy controls (HC). The groups were matched for age, gender, and body mass index to exclude confounding factors. Serum levels of orexin A, B and ghrelin were measured using the ELISA method in venous blood samples obtained from the participants. It was observed that orexin A levels were significantly lower in both DS and ND patients compared to the HC group. Only DS patients had significantly lower serum Orexin-B levels compared to the HC group. Orexin levels were found to be similar among the patient groups. There was no significant difference in ghrelin levels between the groups. Correlation analysis between serum levels of orexin A, orexin B, ghrelin, and clinical parameters revealed a statistically significant negative correlation between orexin B and BPRS (Brief Psychiatric Rating Scale) and SANS (Scale for the Assessment of Negative Symptoms) scores, while a significant positive correlation was found between orexin B and CGI (Clinical Global Impression) score. The data obtained from our study support the potential role of orexin in the etiology of schizophrenia, while no significant relationship was found between ghrelin and schizophrenia. Our study specifically identified a relationship between orexin B levels and deficit syndrome, making it the first study to examine this association.