Ayak bileği travması olan hastalarda shetty testi ve ottawa kurallarının karşılaştırılması
Comparison of shetty test and ottawa rules in patients with ankle trauma
- Tez No: 809788
- Danışmanlar: DOÇ. DR. ERTUĞRUL ALTINBİLEK
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Acil Tıp, Emergency Medicine
- Anahtar Kelimeler: Ayak bileği kırıkları, Ayak bileği travmaları, Ottawa ayak bileği kuralları, Shetty test, Ankle fractures, Ankle injuries, Ottawa ankle rules, Shetty test
- Yıl: 2023
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Acil Tıp Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 58
Özet
ÖZET Amaç: Ayak ve ayak bileği yaralanmaları acil servis başvurularında sık görülen bir durumdur. Klinik olarak anlamlı kırıkların oranı ise %15 ila %30 arasındadır. Radyografi kullanımını azaltmak için çeşitli tarama araçları geliştirilmiştir. Bunlar, hastaların daha az radyasyona maruz kalmasını, ekonomik kaynakların ve zamanın tasarruflu kullanılmasını sağlamaktadır. Ottawa ayak bileği kuralları bu tarama araçlarından en yaygın kullanılanıdır. Ancak bu kuralların uygulanması zor olabilir. Shetty testi ise daha basit bir yöntem olup ayak bileği kırığı olmayan hastaların tespitinde kullanılabilir. Bu çalışmanın amacı, Shetty testinin radyografi öncesi ayak bileği kırığı olmayan hastaları belirlemedeki kullanılabilirliğini ve yaygın kullanılan Ottawa ayak bileği kuralları (OAK) ile karşılaştırmayı değerlendirmektir. Materyal ve metod: Çalışmamız prospektif klinik çalışmalar başlığı altında klinik araştırmalar kurulundan onay aldıktan sonra başlamıştır. Seyrantepe Hamidiye Etfal yerleşkesinde 26.01.2023 ile 26.04.2023 tarihleri arasında acil ve ortopedi acil servisine ayak bileği burkulması şikâyeti ile başvuran hastalardan, klinisyen tarafından görüntüleme kararı alınan hastalar dahil edildi. Bilinci kapalı, koopere olamayan, ayak bileği harici ciddi travması olan, 7 yaşın altında ve 80 yaşın üzerindeki hastalar dahil edilmedi. Bulgular: Çalışmaya toplam 100 hasta dahil edildi. Hastalarımızın %58'i erkekti. Genel yaş ortalaması 29,9±16 olarak bulundu. En sık başvuru nedeni burkulma olarak gözlendi. Toplam 26 hastaya radyolojik değerlendirme sonrası kırık teşhis edildi. Shetty testinin sensitivitesi %76,92, spesifitesi %67,57 olarak bulundu. OAK'ın sensitivitesi %92,31, spesifitesi %18,92 olarak sonuçlandı. Shetty testinin ve OAK'ın klinik olarak korele bulundu (p=0,006). Sonuç: Shetty testinin ayak bileği travması ile başvuran hastalar için acil servislerde bekleme süresini, hastanın radyasyona maruziyetini ve hasta maliyetini güvenli bir şekilde azaltabileceği yönünde bulgular elde edilmiştir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT Objective: Foot and ankle injuries are common in emergency department visits, with a prevalence of clinically significant fractures ranging from 15% to 30%. Various screening tools have been developed to reduce the use of radiography, aiming to minimize radiation exposure, save resources, and optimize time. The Ottawa ankle rules (OARs) are the most commonly used screening tool, although their application can be challenging. The Shetty test, on the other hand, is a simpler method that can be used to identify patients without ankle fractures. The aim of this study is to evaluate the usability of the Shetty test in identifying patients without ankle fractures compared to the widely used OARs. Materials and Methods: This prospective clinical study received approval from the Clinical Research Ethics Committee and was conducted between January 26, 2023, and April 26, 2023, at the Seyrantepe Hamidiye Etfal campus. Patients presenting with ankle sprain to the emergency and orthopedic emergency departments were included if a decision for imaging was made by the clinician. Patients with altered consciousness, inability to cooperate, significant trauma outside the ankle, age below 7, and age above 80 were excluded. Results: A total of 100 patients were included in the study, with 58% being male. The overall mean age was 29.9±16 years. Ankle sprain was the most common reason for presentation. A total of 26 patients were diagnosed with fractures after radiological evaluation. The sensitivity of the Shetty test was found to be 76.92%, with a specificity of 67.57%. The sensitivity of the OAR's was 92.31%, with a specificity of 18.92%. There was a significant correlation between the Shetty test and the OARs (p=0.006). Conclusion: The findings of this study suggest that the Shetty test can safely reduce waiting times, radiation exposure, and patient costs in ankle trauma cases presenting to emergency departments.