Sovyet devrimi sonrası Rus kadınının siyasi portresi (1917-1922)
Politikal portrait of Russian woman after the Soviet revoluti̇on (1917-1922)
  1. Tez No: 809901
  2. Yazar: GULJAHAN JUMAYEVA
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ YASEMİN KONUKCU
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Siyasal Bilimler, Tarih, Political Science, History
  6. Anahtar Kelimeler: Proletarya Devrimi, Bolşevikler, Kadın, Sovyet Kadını, Rusya Sosyal Demokratik İşçi Partisi, Soviet Revolution, Bolsheviks, Woman, Soviet Woman, Russian Social Democratic Labor Party
  7. Yıl: 2022
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Yeni Yüzyıl Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Siyaset Bilimi ve Uluslararası İlişkiler Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 121
Özet
Bu çalışmada Sovyet devrimi sonrasında sosyalist devletin kuruluşunun ilk beş yılında bir Rus kadınının siyasi portresinin yaratılmasında Bolşevik partinin politikası ele alınmıştır. İncelememiz 25 Ekim 1917 sosyalist devriminden 30 Aralık 1922 SSCB'nin kuruluşuna kadar olan dönemi kapsamaktadır. Çalışmamıza konu olan Rus kadınının siyasi portresinin tespiti için ilk olarak arşiv kaynakları taranarak Çarlık Rusya'sı dönemine ait olan 1835 yılında devlet tarafından tüm mevzuat bir araya getirilerek sistemleştirilmiş Rusya İmparatorluğu Kanunlar Külliyatı incelenmiştir. Konuyla ilgili olarak ayrıntılı literatÜr taraması yapılarak gözden geçirilen 1917'de alfabe değişikliğine kadar olan kaynaklar Eski Rusçadan Türkçeye aktarılarak buradaki bilgilerden yararlanılmıştır. 1917 sonrası kaynaklar ise modern Rusçadan Türkçeye aktarılmıştır. Çalışmamız üç bölümden oluşmaktadır. İlk bölümde Çarlık Rusya döneminde kadın konumu; ikinci bölümde Rusya Sosyal Demokratik İşçi Partisinin oluşumu, ideolojik akımını ve kadınlara yönelik bütün faaliyetleri; son bölümde ise Ekim Devrimi sonrası kadınların siyasete katılım sürecinin özellikleri ve Bolşeviklerin kadınların siyasi hayata aktif olarak katılmalarına yönelik tutumları üzerinde durulmuştur. Sonuç kısmında elde ettiğimiz bulgular ifade edilmiştir.
Özet (Çeviri)
In this study, the policy of the Bolshevik party in the creation of a political portrait of a Russian woman in the first five years of the establishment of the socialist state after the Soviet revolution was emphasized. Our review covers the period from the socialist revolution of October 25, 1917 to the establishment of the USSR on December 30, 1922. In order to determine the political portrait of the Russian woman, which is the subject of our study, firstly, the archive sources were scanned and the Corpus of Laws of the Russian Empire, which was systematized by the state in 1835, belonging to the period of Tsarist Russia, was examined. The sources up to the alphabet change in 1917, which were reviewed by making a detailed literature review on the subject, were transferred from Old Russian to Turkish and the information here was used. After 1917, the sources were transferred from modern Russian to Turkish. Our work consists of three parts. In the first part, the subject of women in the period of Tsarist Russia; in the second part, the formation of the Russian Social Democratic Labor Party, its ideological movement and all its activities towards women; In the last part, the features of women's participation in politics after the October Revolution and the Bolsheviks' attitudes towards women's active participation in political life are emphasized. In the conclusion part, the findings we obtained are expressed.