Aydın vilayet ve maarif salnamelerine göre Gördes kazası (1878-1908)
Gordes accident according to the Aydin province and education yearbooks (1878-1908)
- Tez No: 810162
- Danışmanlar: PROF. DR. NURGÜL BOZKURT
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Tarih, History
- Anahtar Kelimeler: Manisa, Saruhan, Gördes, Salname, Kaza, Manisa, Saruhan, Gördes, Yearbooks, District
- Yıl: 2023
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İZMİR BAKIRÇAY ÜNİVERSİTESİ
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Tarih Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Yakınçağ Tarihi Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 222
Özet
1839 Tanzimat Fermanı'nın ilanı sonrasında Osmanlı Devleti'nde her sahada olduğu gibi idari alanda da batılılaşma etkisi görülmüştür. 1864 yılında ilan edilen Vilayet Nizamnamesi ile birlikte her Osmanlı Vilayeti ile ilgili yıllık olarak adlandırılabilecek Vilayet Salnameleri yayımlanmaya başlanmıştır. Gördes Kazası'nın bağlı olduğu vilayetin ilk salnamesi“Salname-i Vilayet-i Aydın”adıyla ilk kez H. 1296 /1878-1879'da yayımlanmıştır. Osmanlı'da değişiminin yaşandığı modernleşme döneminde eğitim ile ilgili olarak maarif salnamesi de yayımlanmıştır. Salname-i Nezaret-i Maarif-i Umumiye adıyla ilki H. 1316 / 1898-1899 yılında sonuncusu da H. 1321/1903-1904 senesinde olmak üzere 6 def'a basılmıştır. Yalnız H. 1320/1902-1903 tarihli Maarif Salnamesi'ne günümüze kadar tesadüf edilememiştir. Salname-i Vilayet-i Aydın H. 1326 / 1908-1909 yılına kadar 25 defa basılmıştır. Öncelikle tüm salnameler taranarak içinden Gördes ile ilgili kısımlar Osmanlı Türkçesi'nden Latin harflerine transkribe edilmiştir. Vilayet Salnameleri'nde eğitim ile ilgili kısımların eksikleri Maarif Salnameleri ile giderilmiş, aralarındaki bilgi farklılıkları göz önüne serilmiştir. Böylece Saruhan Sancağı'na bağlı Gördes Kazası, coğrafî, idarî, tarihî, ekonomik, demografik, sosyal ve kültürel boyutlarıyla ele alınmaya çalışılmıştır.
Özet (Çeviri)
After the declaration of the Tanzimat Edict of 1839, the effect of Westernization was seen in the administrative part as in every other area in the Ottoman Empire. With the provincial regulation announced in 1864, provincial yearbooks, which can be called annual, began to be published in each Ottoman province. The first of the administrative section Salname-i Vilayet-i Aydın, to which Gördes county is affiliated, was published in H. 1296 / 1878-1879. In this period when the change in Ottoman education was experienced, the first of the Salname-i Nezaret-i Maarif-i Umumiye was published in H. 1316 / 1898-1899. Salname-i Vilayet-i Aydın were published 25 times until the year of H. 1326 / 1908-1909. Salname-i Nezaret-i Maarif-i Umumiye published 6 times until the year of 1321/1903-1904. First of all, all the yearbooks were scanned and the parts related to Gördes were transcribed from Ottoman Turkish to Latin letters. In the provincial yearbooks, the deficiencies of the parts related to education were eliminated with the education yearbooks, and the information differences between them were revealed. Thus, it has been tried to deal with the administrative, historical, economic, geographical, demographic, social and cultural dimensions of the Gördes district, which is connected to the Saruhan sanjak.