Öğretmenlerin serbest zaman değerlendirmeleri ve din ilişkisi: Gaziantep örneği
Teachers' leisure time assessment and the relationship with religion: The case of Gaziantep
- Tez No: 810412
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ FATİH ÖZTAŞ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Din, Sosyoloji, Religion, Sociology
- Anahtar Kelimeler: Serbest Zaman, Din, Dinî Kimlik, Gaziantep, Öğretmen, Leisure Time, Religion, Religious Identity, Gaziantep, Teacher
- Yıl: 2023
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Felsefe ve Din Bilimleri Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 118
Özet
Serbest zaman, çalışma ve zorunlu ihtiyaçlara ayrılan vaktin dışında kalan zamanı ifade etmektedir. Modern ve postmodern dönemde bireysel ve toplumsal açıdan daha detaylı irdelenmeye başlanmıştır. Bu çalışmada serbest zamanın din kurumu ile ilişkisi incelenmiştir. Bu amaçla, öğretmenlerin dinî kimlik algısı ve serbest zaman değerlendirme etkinliklerinde dinî hassasiyet gösterme durumları üzerine çalışılmıştır. Gaziantep'te görev yapan 204 öğretmenle yapılan çalışmada anket tekniğiyle veri toplanmıştır. Elde edilen verilerin analizi, SPSS 22 istatistik programı ile yapılmıştır.Verilerin toplanması amacıyla hazırlanan ankette demografik özellikler, serbest zaman etkinlik tercihleri, serbest zaman değerlendirmede dinî hassasiyeti belirlemeye yönelik sorular ve Dinî Kimlik Algısı Ölçeği yer almaktadır. Analizlerde ilk olarak, öğretmenlerin serbest zaman etkinlik tercihleri ve sıklık düzeylerine yer verilmiştir. Ardından ankette yer alan değişkenlerin demografik özelliklere göre değişiklik gösterme durumu incelenmiş ve karşılaştırılmıştır. Ayrıca değişkenler arasındaki korelâsyonun anlamlılık düzeyi ve yönü analiz edilmiştir. Araştırma sonucunda elde edilen bulgular, hipotezlerin büyük bölümünü doğrulamıştır. Öğretmenlerin dinî kimlik algısı ile serbest zaman etkinliklerinde dinî hassasiyet düzeyi arasında anlamlı bir ilişki tespit edilmiştir. Dinî kimlik ile korelâsyon analizi yapılan 15 maddenin 13'üyle pozitif yönlü, 2'siyle negatif yönlü ilişki bulunmaktadır. Elde edilen bulgular,“Öğretmenlerin kendilerini tanımlarken dine verdiği önem yüksek ise serbest zaman etkinliklerinde gösterdiği dinî hassasiyet de yüksektir.”şeklinde yorumlanmıştır. Çalışmanın sonuç bölümünde bulgular literatüre göre değerlendirilmiş ve önerilere yer verilmiştir.
Özet (Çeviri)
Leisure time refers to the time outside of the time allocated to work and essential needs. In the modern and postmodern period, it has begun to be examined in more detail in terms of individual and social aspects. In this study, the relationship of leisure time with the religious institution was examined. For this purpose, teachers' perception of religious identity and religious sensitivity in leisure activities were studied. In the study conducted with 204 teachers working in Gaziantep, data were collected by questionnaire technique. The analysis of the obtained data was done with SPSS 22 statistical program. In the questionnaire prepared to collect data, there are demographic characteristics, leisure time activity preferences, questions to determine religious sensitivity in leisure time evaluation, and the Religious Identity Perception Scale. In the analyzes, firstly, the leisure activity preferences and frequency levels of the teachers were included. Then, the variation of the variables in the questionnaire according to demographic characteristics was examined and compared. In addition, the significance level and direction of the correlation between the variables were analyzed.The findings obtained as a result of the research confirmed most of the hypotheses. A significant relationship was found between the teachers' perception of religious identity and the level of religious sensitivity in leisure activities. There is a positive relationship with 13 of the 15 items for which the correlation analysis was made with religious identity, and a negative relationship with 2 of them. The findings show that“If the importance given by the teachers to religion while describing themselves is high, the religious sensitivity they show in leisure activities is also high.”interpreted as. In the conclusion part of the study, the findings were evaluated according to the literature and recommendations were included.