Türkiye için Çevresel Kuznets Eğrisi hipotezinin geçerliliği
The validity of the Environmental Kuznets Curve hypothesis for Turkey
  1. Tez No: 810444
  2. Yazar: ALKHAS NAGHİYEV
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. ŞEREF BOZOKLU
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Ekonomi, Economics
  6. Anahtar Kelimeler: Çevresel Kuznets Eğrisi, Fourier Birim Kök Testleri, Fourier Tsong Eşbütünleşme, Sürdürülebilirlik, Çevre Kirlilği, Environmental Kuznets Curve, Fourier Unit Root Test, Fourier Tsong Cointegration, Sustainability, Environmental Pollution
  7. Yıl: 2023
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İktisat Politikası Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 68
Özet
Bu çalışmada, Türkiye ekonomisi için 1965-2021 yılları arasında Çevresel Kuznets Eğrisi'nin geçerliliği, kişi başına düşen GSYİH ve CO2 emisyonu değişkenleri kullanılarak araştırılmaktadır. Çalışmada kullanılan değişkenlerin durağanlığı; geleneksel ADF, KPSS ve PP testleriyle ve Fourier temelli Fourier-KSS, Fourier-Sollis ve Fourier-Kruse testleriyle incelenmektedir. GSYİH ve CO2 emisyonu arasındaki uzun dönem ilişkisi üçüncü dereceden polinom fonksiyonu kullanılarak Fourier temelli Tsong (Fourier-Shin) eşbütünleşme testiyle incelenmiştir. Ampirik analizler, GSYİH ve CO2 emisyonunun birinci fark durağan olduğunu ve değişkenler arasında eşbütünleşme ilişkisi olduğunu ortaya koymuştur. Dinamik En Küçük Kareler yöntemiyle elde edilen uzun dönem modelinin katsayıları, GSYİH ile CO2 emisyonu arasında ters N biçiminde bir ilişki olduğunu göstermektedir.
Özet (Çeviri)
In this study, the validity of the Environmental Kuznets Curve for the Turkish economy is investigated using the variables of per capita GDP and CO2 emissions between the years 1965 and 2021. The stationarity of the variables used in the study is examined through traditional ADF, KPSS, and PP tests, as well as Fourier-based Fourier-KSS, Fourier-Sollis, and Fourier-Kruse tests. The lomg term relationship between GDP and CO2 emissions is examined using a third-degree polynomial function and the Fourier-based Tsong (Fourier-Shin) cointegration test. Empirical results reveal that both GDP and CO2 emissions are first-order difference stationary and there exists a cointegration relationship between the variables. The coefficients of the long-term model obtained through the Dynamic Least Squares method demonstrate an inverse N-shaped relationship between GDP and CO2 emissions.