Sporcularda koşulsuz kendini kabul ve sporda mücadele ve tehdit düzeylerinin incelenmesi
Investigation of unconditional self-acceptance and struggle and threat levels in sports in athletes
- Tez No: 810698
- Danışmanlar: DOÇ. DR. SÜREYYA YONCA SEZER
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Psikoloji, Spor, Psychology, Sports
- Anahtar Kelimeler: Sporcular, Koşulsuz kendini kabul, Sporca mücadele ve tehdi, Genç sporcular, Athletes, Unconditional self-acceptance, Athletic struggle and threat, Young athletes
- Yıl: 2023
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Munzur Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Beden Eğitimi ve Spor Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Beden Eğitimi ve Spor Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 77
Özet
Çalışmanın amacı, Spor Bilimleri Fakültesinde okuyan üniversite öğrencilerinin koşulsuz kendini kabul ile sporda mücadele ve tehdit düzeylerini belirlemektir. Bir diğer amacı ise kavramlar arasındaki ilişkinin incelenmesidir. Çalışma koşulsuz kendini kabul ile sporda mücadele ve tehdit değişkenleri arasındaki ilişkinin incelenmesini içerdiğinden, elde edilen bulguların sonucunda ilgili literatürdeki eksikliklerin giderilmesine hizmet edeceği ve yapılacak yeni araştırmalara katkı sağlayacağı düşünülmektedir. Bu araştırmada nicel araştırma yöntemlerinden genel tarama modellerinden ilişkisel tarama modeli kullanılmaktadır. Araştırmanın evreni, 2021-2022 yılı Bahar Döneminde Fırat Üniversitesi'nde öğrenim görmekte olan öğrencilerden oluşmaktadır. Örneklemini ise, Fırat Üniversitesi'nde, Spor Bilimleri Fakültesinin 2021-2022 eğitim-öğretim yılı bahar Döneminde öğrenim görmekte olan lisans öğrencileri oluşturmuştur. Bu araştırmada kullanılan ölçme araçları ile elde edilen verilerin analizi, SPSS 22 kullanılarak analiz edilmiştir. Bu çalışmanın verilerini toplama sürecinde,“Gönüllü Katılımcı Formu”ile birlikte“Koşulsuz Kendini Kabul Ölçeği”(KKKÖ) ve Sporda Mücadele ve Tehdit Ölçeği" (SMTÖ) kullanılmıştır.. Araştırmaya katılan 307 sporcunun %58,3'ü Erkek, %41,7'si kadınlardan oluşmaktadır. Araştırmaya katılan sporcuların Sporda mücadele ve tehdit algı puanların ortalaması (3,60); Sporcuların kendini kabul ortalaması (4,37) olarak bulunmuştur. KKK algısında cinsiyet değişkenine göre anlamlı farklılık bulunmamıştır. SMTÖ Tehdit algısında cinsiyet değişkenine göre farklılık belirlenmemiştir. Tehdit alt boyutunda ise Kadınlar erkek sporculara göre daha yüksek olduğu belirlenmiştir. Yaş, Spor yaşı spor kategorisinde genç sporcuların SMTÖ algılarında ve Tehdit algılarının daha yüksek olduğu, ileri yaş sporcularda ise mücadele algılarının daha yüksek olduğu belirlenmiştir. Yine genç sporcuları koşullu kendini kabul algılarının daha yüksek olduğu, ileri yaş sporcuların ise koşulsuz kendini kabul algıları daha yüksek belirlenmiştir. Sporcuların Mücadele ruhu tehdit ruhundan daha yüksek çıktığı yine çalışma bulgularımızdandır. Genç sporcuların müsabakalarda, dış etkilerden daha fazla etkilendiği belirlenmiştir. Ayrıca genç sporcular motivasyon, kabul edilme, yanlış anlaşılma korkusu, hata ve yanlış yapma korkusunun daha yüksek olduğu belirlenmiş bu durum genç sporcuların başarıları etkilediği ve stres oluşturduğu belirlenmiştir. Genç sporcuların eğitim ve antreman zamanlarında kendini her yönüyle kabul edilmesi gerekliliği ve hayatın normal akışı olduğu yönünde motivasyonel çalışmalar yapılması önerilmektedir. Genç sporcular rakibi ve müsabakayı bir tehdit olarak görülmemesi gerekliliği tehditin mücadele ruhunu olumsuz etkilediği yönünde motuvasyonel görüşmeler yapılması önerilmektedir
Özet (Çeviri)
ABSTRACT Investigation of Unconditional Self-Acceptance and Struggle and Threat Levels in Sports in Athletes The aim of the study is to determine the level of unconditional self-acceptance, struggle and threat in sports of university students studying at the Faculty of Sport Sciences. Another aim is to examine the relationship between concepts. Since the study includes the examination of the relationship between unconditional self-acceptance and the variables of struggle and threat in sports, it is thought that as a result of the findings, it will serve to eliminate the deficiencies in the relevant literature and will contribute to new researches. In this study, relational survey model, one of the general survey models, is used from quantitative research methods. The universe of the research will consist of students studying at Fırat University in the Spring Semester of 2021-2022. The sample consisted of undergraduate students studying at Fırat University, Faculty of Sports Sciences, in the spring term of the 2021-2022 academic year. In the process of collecting the data of this study, the“Volunteer Participant Form”together with the“Unconditional Self-Acceptance Scale”(KKÖ) and the Struggle and Threat in Sports Scale“”(SMTS) will be used. Analysis of Data The analysis of the data obtained with the measurement tools used in this study will be made using the SPSS 22. Of the 307 athletes participating in the research, 58.3% are male and 41.7% are female. The average score of the athletes participating in the study of struggle and threat perception in sports (3.60); The self-acceptance average of the athletes was found to be (4.37). No significant difference was found in the perception of MCC according to the gender variable. No difference was found in the perception of threat according to the gender variable in SMTÖ. In the threat sub-dimension, it was determined that women were higher than male athletes. It was determined that young athletes' perceptions of SMBL and Threat perceptions were higher in the age, sports age sports category, while the perception of struggle was higher in older athletes. Again, it was determined that conditional self-acceptance perceptions of young athletes were higher, while unconditional self-acceptance perceptions of older athletes were higher. It is also one of our study findings that the fighting spirit of the athletes is higher than the spirit of threat. It has been determined that young athletes are more affected by external influences in competitions. In addition, it has been determined that young athletes have higher motivation, acceptance, fear of misunderstanding, fear of making mistakes and mistakes, and this situation affects the success of young athletes and creates stress. It is recommended to carry out motivational studies that young athletes should accept themselves in all aspects during training and training times and that it is the normal flow of life. Motivational interviews are recommended for young athletes that the opponent and the competition should not be seen as a threat and that the threat negatively affects their fighting spirit.