Türkiye'deki spor kulüplerinin sosyal medya hesaplarının içerik analizi: Twitter örneği
Content analysis of social media accounts of sports clubs in Turkey: Twitter example
- Tez No: 810731
- Danışmanlar: DOÇ. DR. MURAT ASLAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Spor, Sports
- Anahtar Kelimeler: Sosyal Medya, Twitter, Spor Kulübü, Social Media, Twitter, Sports Club
- Yıl: 2023
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Spor Yöneticiliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 114
Özet
İnternetin insan hayatına girmesiyle iletişim tercihleri de değişmiştir. Bireyler gibi resmi ve özel kurumlar da hedef kitlelerine ulaşmak için iletişim tercihlerini değiştirmiş, internet tabanlı platformlarda yer almaya başlamıştır. Son yıllarda internet tabanlı platformlar arasında en popüler olanlar sosyal medya platformlarıdır. Sosyal medya platformlarında yer alan kullanıcı sayısının her geçen gün artması kurumların da ilgisini çekmiş olup özel sektörde veya devlet bünyesinde faaliyet gösteren tüm kurum ve kuruluşların resmi sosyal medya hesaplarıyla bu platformlarda yer aldıkları görülmüştür. Her sektörden milyonlarca marka, şirket ve kurumun yer aldığı sosyal medya dünyasında spor kulüpleri de yerini almıştır. Spor kulüpleri de artık pazarlama, reklam, bilgilendirme ve taraftarlarla iletişim gibi pek çok amaçla hedef kitlelerine hızlı ve etkili bir biçimde ulaşabilmek için sosyal medya uygulamalarını kullanmaya başlamışlardır. Bu sebeple, bu araştırma ile spor kulüplerinin sosyal medya platformlarını kullanma biçimlerinin ortaya konulması amaçlanmıştır. Mevcut araştırmada nitel araştırma yöntemlerinden biri olan Netnografi (Dijital Etnografi) yöntemi kullanılmıştır. Araştırma verileri Türkiye'deki spor kulüplerinin resmi Twitter hesapları incelenerek toplanmış, elde edilen verilerin analizi için içerik analizi yöntemi kullanılmıştır. Araştırmanın örneklemini 2020-2021 sezonunda Spor Toto Süper Lig'inde yer alan 21 profesyonel spor kulübü oluşturmuştur. Araştırma bulguları Türkiye'deki spor kulüplerinin en fazla paylaşımı maç günlerinde gerçekleştirdiklerini, kulüplerin Twitter hesaplarını pazarlama amaçlı faaliyetleri için de etkili biçimde kullandıklarını, bunlara ek olarak spor kulüplerinin; bilgi paylaşımı, taraftarlarla etkileşim, kurumsal imajın korunması gibi halkla ilişkiler faaliyetlerini de dijital ortamda Twitter aracılığıyla etkili bir biçimde yönettiklerini göstermiştir.
Özet (Çeviri)
With the introduction of the internet into human life, communication preferences have also changed. Like individuals, public and private institutions have also changed their communication preferences to reach their target audiences and started to take place in internet-based platforms. Social media platforms are the most popular among internet-based platforms in recent years. The increase in the number of users on social media platforms has attracted the attention of institutions, and it has been seen that all institutions and organizations operating in the private sector or government are on these platforms with their official social media accounts. Sports clubs have also taken their place in the world of social media, where millions of brands, companies and institutions from every sector take part. Sports clubs have also started to use social media applications to reach their target audiences quickly and effectively for many purposes such as marketing, advertising, information and communication with fans. For this reason, with this research, it is aimed to reveal the ways in which sports clubs use social media platforms. Netnography (Digital Ethnography) method, which is one of the qualitative research methods, was used in the present study. The research data were collected by examining the official Twitter accounts of sports clubs in Turkey, and the content analysis method was used to analyze the data obtained. The sample of the research consisted of 21 professional sports clubs in the Spor Toto Super League in the 2020-2021 season. The research findings indicate that the sports clubs in Turkey share the most on match days, that the clubs use their Twitter accounts effectively for their marketing activities. It has also shown that they effectively manage public relations activities such as information sharing, interaction with fans, and protection of corporate image via Twitter in the digital environment.