Türk beşleri'nin eserlerinde folklorik unsurlar
Folkloric elements in the works of Turkish five
- Tez No: 810761
- Danışmanlar: PROF. DR. ZEKERİYA KARADAVUT
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Türk Dili ve Edebiyatı, Turkish Language and Literature
- Anahtar Kelimeler: Müzik, Türk Beşleri, Halkbilimi, Halk Kültürü, Music, Turkish Five, Folklore, Folk Culture
- Yıl: 2023
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Akdeniz Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Türk Dili ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 229
Özet
Cumhuriyetin ilan edilmesiyle güzel sanatlarda köklü değişiklikler yaşanmıştır. Daha çok müzik alanında gördüğümüz bu radikal değişimler, yepyeni bir müzik dilinin ortaya çıkarılmasını hedeflemiştir. Atatürk, dönemin müzisyenlerinden, kendi kaynaklarından ilhamını alan çok sesli bir müzik dili geliştirmelerini istemiş ve sanatçılar da bu doğrultuda eserler meydana getirmiştir. Cumhuriyet devrinin ilk kuşak çağdaş Türk bestecileri arasında yer alan Türk Beşleri, Atatürk'ün telkin ettiği şekilde esinini halk kültüründen alan eserleriyle ulusal müzik anlayışına öncülük etmiştir. Çağdaş Türk müziğinin kurucu isimleri olarak kabul edilen Türk Beşleri, Atatürk'ün başlattığı müzik devrimine otantiklik içeren sanat eserleriyle büyük destek vermiştir Bu tez çalışmasında Türk Beşleri olarak adlandırılan Ahmet Adnan Saygun, Cemal Reşit Rey, Ulvi Cemal Erkin, Hasan Ferit Alnar ve Necil Kazım Akses'in müzik yapıtlarında folklorik unsurlara yer verişi halkbilimsel perspektif göz önünde bulundurularak değerlendirilmiştir.
Özet (Çeviri)
Radical changes took place in the fine arts with declaration of the Republic. These radical changes, which we can mostly observe in the field of music, aimed to create a completely new musical language. Atatürk wanted the musicians of the period to develop a polyphonic musical language inspired by their own sources, and the musicians created their works accordingly. The Turkish Five, who were among the first generation of contemporary Turkish composers of the Republican era, pioneered the national music understanding with their works that drew their inspiration from folk culture, as suggested by Atatürk. Considered as the founding figures of contemporary Turkish music, the Turkih Five gave great support to the musical revolution initiated by Atatürk with their authentic works of art. İn this thesis, the inclusion of folkloric elements in the musical works of Ahmet Adnan Saygun, Cemal Reşit Rey, Ulvi Cemal Erkin, Hasan Ferit Alnar and Necil Kazım Akses, who are known as the Turkish Five, has been evaluated from a folkloric perspective.