Türkiye'deki basılı gazetelere yeni gelir modeli örneği olarak dijital abonelikler
Digital subscriptions to printed newspapers in Turkey as an example of a new revenue model
- Tez No: 810760
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ HASAN ÜSTÜN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Gazetecilik, Journalism
- Anahtar Kelimeler: Yeni Medya, Dijitalleşme, Dijital Abonelikler, İş Modelleri, New Media, Digitalization, Digital Subscriptions, Business Models
- Yıl: 2023
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Akdeniz Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Gazetecilik Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 168
Özet
Medyadaki dijital dönüşüm yazılı basını giderek etkilemekte bundan en çok basın yayın sektörü etkilenmektedir. Teknolojilerin gelişimi, internetin giderek yaygınlaşmasıyla gelişen dijital medyanın ekonomik yönden gelir arayışı içinde bulunduğu görülmektedir. Dünyada birçok gazete basılı yayınlarına son vermekte yayınlarını dijital mecralara taşımaktadır. Reklam gelirlerinin ve basılı gazetelerin tirajlarının düşmesi, gazeteleri yeni gelir modeli olarak çevrimiçi aboneliklere yönlendirmektedir. Amerika ve Avrupa'da dijital gazeteler tarafından yaygın olarak kullanılan dijital aboneliklerin ve iş modellerinin Türkiye'de yeni gelişmekte olduğu görülmektedir. Bu çalışmada, dijital medyada önemli gelir kaynaklarından olan dijital abonelik sistemleri inceleme altına alınmış, Türkiye'de uygulanan iş modelleri değerlendirilmiştir.“Güvenilir haber”ve“kaliteli içerik”üzerinden okur aboneliğinin artması, dijital gazete aboneliklerinin gelişimini olumlu yönde etkileyecektir.
Özet (Çeviri)
The digital transformation in the media is increasingly affecting the print media, and the press publishing sector is most affected by this. It is seen that the digital media, which has developed with the development of technologies and the increasing prevalence of the Internet, is in search of income from an economic point of view. Many newspapers in the world are ending their printed publications and moving their publications to digital media. The decline in advertising revenues and newspaper print circulation is driving newspapers towards digital subscriptions as a new revenue model. It is observed that digital subscriptions and business models, which are widely used by digital newspapers in America and Europe, are newly developing in Turkey. In this study, digital subscription systems, which are one of the important sources of income in digital media, have been examined and the business models applied in Turkey have been evaluated. The increase of reader subscription through“reliable news”and“quality content”will positively affect the development of digital newspaper subscriptions.