Tefsir mukaddimelerinde yer alan kıraat bilgileri
The informations of qiraat in tafsirs introductions
- Tez No: 810811
- Danışmanlar: DOÇ. DR. ÖMER ÖZBEK
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Din, Religion
- Anahtar Kelimeler: Kıraat, Tefsir, Mukaddime, Yedi Harf, Kurrâ, Qiraat, Tafsir, İntroduction, Seven Letters, İmams of Qiraats
- Yıl: 2023
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Erciyes Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Temel İslam Bilimleri Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Kıraat Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 136
Özet
Tefsir mukaddimelerinde yer alan kıraat ilmine dair bilgileri tespit etmek ve değerlendirmek amacıyla yapılan bu çalışma, mukaddimelerdeki Kur'ân'a ve kıraate dair bilgiler olmak üzere iki bölümden oluşmaktadır. Çalışmanın ilk bölümünde genel olarak Kur'ân'ın cem'i ve istinsâhı, resmü'l-mushaf, Kur'ân'daki sure ve ayetlerin tertibi, Kur'ân metninin gelişimi, Kur'ân'ın faziletleri ve Kur'ân okuma âdâbı; ikinci bölümünde ise yedi harf, kıraatler ve kıraat imamları tefsir mukaddimeleri bağlamında incelenmiştir. Çalışmada şu sonuçlara ulaşılmıştır: Sistematik olarak incelediğimiz konular, tefsirlerimizde dağınık halde bulunmaktadır. Konuların bazıları az sayıda tefsirde ele alınmışken bazıları çok sayıda tefsirde ele alınmıştır. Bir konu bazı tefsir mukaddimelerinde genişçe; bazılarında ise kısaca incelenebilmiştir. Konular, genel olarak kıraat ve ulûmü'l-Kur'ân eserlerinde tafsilatlıca işlenmişken tefsir mukaddimelerinde kısaca işlenmiştir. Tefsir mukaddimelerinde kıraatle ilgili bütün konular ele alınmış değildir. Araştırma, tefsir mukaddimelerine kıraat ilmi açısından genel bir bakış sunması, mukaddimelerde kıraat ilminin hangi meselelerin ele alındığını ortaya koyması açısından kıraat ilmi ile ilgilenen araştırmacılara çalışmalarında katkı sağlayacaktır. Ayrıca içerdiği konular kıraat alanındaki yeni çalışmalara yol açacaktır.
Özet (Çeviri)
This study, which was conducted to determine and evaluate the issues related to the science of qiraat in tafsir introductions, consists of two parts, the information about the Qur'an and the qiraat in the introductions. In the first part of the study, the collecting and reproducing of the Quran, drawing of the Quran, the arrangement of the verses and surahs in the Quran, the development of the Quranic text, the virtues of the Quran, manners of reading the Quran and in the second part of the study, seven letters, qiraats (recitations), imams of qiraats in general were examined within the context of tafsir introductions. In the study, the following conclusions were reached: the subjects we systematically examined are scattered in our tafsirs. Some of the topics have been covered in a small number of exegesis, while others have been covered in a large number of exegesis. A subject has been extensively studied in some tafsir introductions and briefly in others. In general, while the subjects are covered in detail in the works of qiraat and ulum al-Qur'an, in the Tafsir introductions covered briefly. In the tafsir introductions, not all issues related to recitation have been addressed. The research will contribute to researchers interested in Qiraat Science in terms of providing an overview of the Tafsir introductions from the point of view of Qiraat Science, revealing what issues are being addressed in the introductions. In addition, the topics it contains will lead to new research in the field of qiraat.