Çevresel grafik tasarım uygulamalarının mekan karakterine etkisi ve OMÜ Fen Fakültesi için proje önerisi
The effect of environmental graphic design applications on space character and project proposal for OMÜ Science Faculty
- Tez No: 810821
- Danışmanlar: PROF. DR. ALİ SEYLAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Güzel Sanatlar, Fine Arts
- Anahtar Kelimeler: Mekân, Grafik Tasarım, Çevresel Grafik Tasarım, Görsel İletişim Tasarımı, mimari, Space, Graphic Design, Environmental Graphic Design, Visual Communication Design, architecture
- Yıl: 2023
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ondokuz Mayıs Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Görsel İletişim Tasarımı Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 113
Özet
İletişim gönderilen bir mesaj ile başlamaktadır. Günümüzde görsel iletişim tasarımının multi-disipliner yaklaşıma açık olduğu görülmektedir. Görsel iletişimin asıl amacı ise basit ve hızlı olarak oluşturulan mesajların gönderilmesine olanak vermesidir. Görsel iletişim ve mimari mekân kavramı ile tek noktada buluşmaktadır. Mekân tasarımı alanında grafik tasarım uygulamaları iç mekanların algılanma ve okunmasında kolaylık sağlayarak, mesajların daha hızlı bir şekilde iletilmesinde rol oynamaktadır. Görsel iletişim tasarımı da günümüzde farklı disiplinlerle yaptığı iş birlikleri ile yeni olanlar ortaya koymaktadır. Bu alanlardan bir tanesi farklı disiplinleri bir arada tutan mekân tasarımıdır. Artık mekâna ilişkin problemler bir disiplin olarak mimarlığın ve grafik tasarımın çalışma kapsamını genişleterek çalışma alanına mekânı da dahil etmesi ile birlikte, artık görsel iletişim tasarımı mekâna ilişkin iletişim problemlerinin çözümünde de etkin rol oynamaktadır.“Çevresel Grafik Tasarım Uygulamalarının Mekan Karakterine Etkisi ve Omü Fen Fakültesi İçin Proje Önerisi”başlıklı olan bu çalışma, bir düşüncenin ya da mesajın amacının dışa vurulmasını, grafik tasarım ürünleriyle bilgilendirmesini amaçlanmaktadır. Bu çalışmada mimari ve grafik tasarımın arakesiti olan mekân kavramı ele alınarak tasarımlarının mekâna kattığı işlev, faydalarının vurgulaması amaçlanmıştır.
Özet (Çeviri)
Space, Graphic Design, Environmental Graphic Design, Visual Communication Design, ArchitectureCommunication starts with a message sent. Communication starts with a message sent. Today, it is seen that visual communication design is open to a multi-disciplinary approach. The main purpose of visual communication is to enable the sending of simple and fast messages. Visual communication and architecture meet at a single point with the concept of space. Graphic design applications in the field of space design facilitate the perception and reading of interiors and play a role in conveying messages more quickly. Visual communication design also reveals new ones with its collaborations with different disciplines today. One of these areas is spatial design, which brings different disciplines together. Now that the problems related to the space have expanded the scope of architecture and graphic design as a discipline and included the space in the field of study, visual communication design plays an active role in the solution of communication problems related to the space. This study titled“The Effect of Orientation Designs on Space Character and Omü Faculty of Science and Letters Application Project Proposal”aims to express the purpose of an idea or message and inform it with graphic design products. In this study, the concept of space, which is the intersection of architecture and graphic design, is discussed and it is aimed to emphasise the function and benefits that the designs add to the space.