Anadolu İmam Hatip lisesi akaid dersi öğretim programının temel amaçlarının gerçekleşme durumu
The realization of the main goals of the Anatolian Imam Hatip high school akaid course curriculum
- Tez No: 810820
- Danışmanlar: PROF. DR. CEMİL OSMANOĞLU
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Din, Eğitim ve Öğretim, Religion, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: Din Eğitimi, İnanç gelişimi, Akaid dersi Öğretim programı, Ortaöğretim, Faith development, Akaid course curriculum, Secondary education
- Yıl: 2023
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Erciyes Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Felsefe ve Din Bilimleri Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 151
Özet
Bu araştırmada Anadolu İmam Hatip liselerindeki (AİHL) Akaid dersi öğretim programının temel amaçlarının gerçekleşme durumu bu dersi alan AİHL öğrencileri ve bu derse giren meslek dersi öğretmenlerinin görüşleri ışığında incelenmeye çalışılmıştır. Araştırmada öğrencilerin Akaid dersine yönelik ilgileri ve bu ilgiyi etkileyen faktörler, Akaid dersinin inançla ilgili hususlarda sağlıklı bilgi ve tutumlar kazandırma, iman esaslarını bir bütün olarak içselleştirme, öğrencilerin psiko-sosyal gelişimlerini destekleme ve inanç gelişimi sürecinde yaşadıkları problemlerle baş etme becerilerini geliştirme durumu dersin işleniş sürecinde yaşanan zorluklar ve nedenleri ile de ilişkilendirilerek irdelenmiştir. Araştırmaya 21 AİHL öğrencisi ve 9 AİHL meslek dersi öğretmeni katılmıştır. Nitel araştırma modeli ve yarı yapılandırılmış görüşme yoluyla elde edilen veriler ışığında araştırmada, katılımcı öğrencilerin tamamına yakınının AİHL'de Akaid dersini önemli, anlamlı, gerekli gördüğü, öğretmenlerin yarıdan fazlasının derse karşı öğrenci ilgisini yeterli bulduğu görülmüştür. Öğrencilerin yarıdan fazlasının Akaid dersinin inançla ilgili hususlarda sağlıklı bilgi kazandırdığını, öğretmenlerin ise yarıdan fazlasının dersin söz konusu hedefinin gerçekleşmediğini düşünmekte olduğu tespit edilmiştir. Katılımcı öğrenci ve öğretmenlerin tamamına yakınının dersin inançla ilgili hususlarda sağlıklı tutum kazandırdığını düşündüğü görülmüştür. Öğrencilerin büyük çoğunluğunun dersin iman esaslarını bir bütün olarak içselleştirme hedefinin gerçekleştiğini, öğretmenlerin ise yarıdan fazlasının bu hedefin gerçekleşmediğini düşündükleri görülmüştür. Katılımcı öğrencilerin tamamı ve öğretmenlerin tamamına yakını Akaid dersinin öğrencilerin psiko-sosyal gelişimlerini olumlu yönde etkilediğini belirtmişlerdir. Akaid dersinin öğrencilerin inanç gelişimi sürecinde yaşadıkları problemlerle baş etme becerilerini geliştirme durumuna yönelik öğrenciler yarı yarıya olacak şekilde iki faklı görüşe ayrılmıştır. Öğretmenler ise çoğunlukla dersin öğrencilere bu yönde yeterli donanımı kazandırdığını belirtmişlerdir.
Özet (Çeviri)
In this research, the realization of the main objectives of the Akaid course teaching program in Anatolian Imam Hatip high schools was examined in the light of the opinions of the students who took this course and the teachers who took this course. In the study, the students' interests in the Akaid course and the factors that affect this interest, the ability of the Akaid course to provide accurate knowledge and attitudes on faith-related matters, the internalization of the fundamental principles of faith as a whole, support for students' psychosocial development, and the development of coping skills for problems they encounter during the process of faith development were analyzed in relation with the difficulties and reasons experienced while teaching the course. 21 AIHL students and 9 AIHL vocational course teachers participated in the study. Based on the data obtained through the survey model and semi-structured interviews, it was revealed that almost all participating students considered the Akaid course in AIHL to be important, meaningful, and necessary, and more than half of the teachers were satisfied with the students' interest in the course. It was found that more than half of the students gained accurate knowledge about faith-related matters through the Akaid course, whereas more than half of the teachers thought that the course was not successful in achieving this goal. Almost all participating students and teachers believed that the course helped them to develop healthy attitudes towards faith-related matters. It was observed that the majority of students achieved the goal of internalizing the fundamental principles of faith as a whole, while more than half of the teachers thought this goal was not achieved. All participating students and almost all teachers stated that the Akaid course had a positive effect on students' psychosocial development. In terms of the development of skills for coping with problems encountered during the process of faith development, the students were divided into two different views, whereas most teachers believed that the course provided students with sufficient equipment in this regard.