Mesleki ve teknik anadolu lisesi öğrencilerinin okul terki nedenleri ve çözüm önerileri
Vocational and technical anatolian high school students' reasons for school dropout and suggestions for solutions
- Tez No: 810889
- Danışmanlar: PROF. DR. ZEYNEL KABLAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi, Okul Terki, Okul Terkinin Nedenleri, Okul Terkine Yönelik Çözüm Önerileri, Vocational and Technical Anatolian High School, School Dropout, Dropout Reasons, Solution Suggestions For Dropouts
- Yıl: 2023
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Kocaeli Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Eğitim Bilimleri Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Hayat Boyu Öğrenme ve Yetişkin Eğitimi Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 110
Özet
Bu araştırmanın amacı, örgün eğitimde okul terki yaşayan Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi öğrencilerinde okul terkine neden olan faktörleri ve bunlara yönelik çözüm önerilerini kendi görüşleri doğrultusunda belirlemektir. Araştırma nitel araştırma desenlerinden olgu bilim (fenomenoloji) deseninde yürütülmüştür. Araştırmanın çalışma grubunu, amaçlı örnekleme yöntemlerinden ölçüt örnekleme yöntemi ile seçilen Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesinde okurken okulu terk eden 12 gönüllü öğrenci oluşturmaktadır. Veriler araştırmacı tarafından hazırlanan yarı yapılandırılmış görüşme formu ile katılımcılarla yüz yüze görüşmeler yapılarak toplanmış ve bu araştırmanın analizi içerik analiz sürecine göre gerçekleştirilmiştir. Araştırmanın bulgularına göre okul terkinde öğrenci, okul ve aile kaynaklı nedenlerin etkili olduğu ve tek bir neden değil de farklı nedenlerin birbiriyle bağlantılı olduğu görülmektedir. Bir diğer sonuç olarak da okulu terk eden katılımcıların terke ilişkin sundukları çözüm önerileri görülmektedir. Bu öneriler; öğretmene yönelik ve okul yönetimine yönelik çözüm önerileri olmak üzere ikiye ayrılmaktadır. Öğretmene yönelik önerilerde, öğretmenlerin daha ilgili ve samimi olması, derslerin de daha eğlenceli, aktif ve oyunlaştırıcı hale getirilerek işlenmesi sonuçlarına ulaşılmıştır. Okul yönetimine yönelik önerilerden öğrencilerin ilgi duydukları alanlar olarak spor, müzik, sanat, gezi, sergi ve turnuva etkinliklerinin daha çok düzenlenebilmesi, okul yöneticilerinin öğrenci sorunlarıyla daha çok ilgilenmesi, okulda sosyal kulüplerin daha çok açılması, okulun meslek alanının ve iş alanı imkanlarının tanıtımının sağlanması sonuçlarına ulaşılmıştır. Öğrencilerin yetenek, başarı ve ilgi alanlarına göre sınıflandırılması önerisi de sunulmuştur.
Özet (Çeviri)
The aim of this research is to determine the factors that cause dropout in Vocational and Technical Anatolian High School students who experience dropouts in formal education and the solution proposals for them in line with their own views. The research was carried out in the phenomenology design, which is one of the qualitative research designs. The study group of the research consists of 12 volunteer students who dropped out while studying at Vocational and Technical Anatolian High School, selected by criterion sampling method, one of the purposeful sampling methods. The data were collected with a semi-structured interview form prepared by the researcher. The analysis of this research, in which the research data were collected through face-to-face interviews, was carried out according to the content analysis process. According to the findings obtained from the research data, it was seen that student, school and family-based reasons were effective in school dropout. It is seen that not a single reason for school dropout, but different reasons are related to each other. As another result, the solution suggestions which related to dropout proposed by the participants who dropout school are seen. These recommendations are divided into two as solution suggestions for teachers and school management. In the suggestions for the teacher, it is concluded that the teachers should be more interested and sincere, and the lessons should be taught in a more fun, active and gamified way. Among the suggestions for school management, it is concluded that sports, music, art, excursions, exhibition and tournament activities should be more organized as areas of interest for students and school administrators should be more interested in student problems, more social clubs should be opened at school and the school's vocational field and business opportunities should be promoted. A suggestion classify the students according to their abilities, achievements and interests is also presented.