Harputlu Rahmî Dîvânı'nda din ve tasavvuf unsurlarının incelenmesi
Examination of religion and sufi feelings in the Harputlu Rahmi Divan
  1. Tez No: 811051
  2. Yazar: FATMA GÖLCÜKLÜ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ALİ YILDIRIM
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Türk Dili ve Edebiyatı, Turkish Language and Literature
  6. Anahtar Kelimeler: Harputlu Rahmî, Dîvân, Din, Tasavvuf, İnceleme, Rahmî from Harput, divan, religion, mysticism, examination
  7. Yıl: 2023
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Fırat Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Türk Dili ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Eski Türk Edebiyatı Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 79
Özet
Bu çalışma, 19. yüzyılda yaşamış Harputlu Rahmî'nin Dîvânı'nda bulunan unsurlar üzerine yapılmıştır. Elazığ doğumlu, yerel divan şairi Harputlu Rahmî'nin divanı döneminin özelliklerini yansıtması ve sosyal, siyasal yaşamdan bilgi vermesi bakımından önemli görüldüğünden incelenilmesine karar verilmiştir. Çalışmamda kaynak olarak İbrahim Kavaz ve M. Naci Onur'un“Harputlu Rahmî Dîvânı”adlı çalışma esas alınmıştır. Çalışma, iyi bir din eğitimi almış olan Rahmî Bey'in din terbiyesi, iyi derecede bildiği İslâm fıkhından hareketle onun dindâr yönünün beyitlere yansıyışıyla incelememizi sağlayan genel bir din ve tasavvuf bölümlerinden oluşmaktadır.
Özet (Çeviri)
This study was carried out on the elements found in the Divan of Harputlu Rahmi, who lived in the 19th century. It was decided to examine the divan of Harputlu Rahmî, a local divan poet born in Elazig, as it is considered important in terms of reflecting the characteristics of the period and providing information from social and political life. In my study, the study named“Harputlu Rahmi Dîvân”by İbrahim Kavaz and M. Naci Onur was taken as the basis. The study consists of a general religion and mysticism sections that enable us to examine the religious education of Rahmi Bey, who had a good religious education, with the reflection of his religious side in couplets, based on the Islamic jurisprudence he knew well.