Örgütsel sessizlik ile örgütsel vatandaşlık davranışı etkileşimi: Özel hastanelerde çalışan hemşireler üzerine bir araştırma
Interaction of organizational silence and organizational citizenship behavior: A research on nurses working in private hospitals
  1. Tez No: 811068
  2. Yazar: ÖZGE KANAL
  3. Danışmanlar: PROF. DR. SAFFET OCAK
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Sağlık Yönetimi, Healthcare Management
  6. Anahtar Kelimeler: Örgütsel Sessizlik, Örgütsel Vatandaşlık, Özel Hastane, Hemşireler, Organizational Silence, Organizational Citizenship, Private Hospital, Nurses
  7. Yıl: 2023
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Sağlık Yönetimi Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Sağlık Yönetimi Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 172
Özet
Bu araştırmanın temel amacı, özel hastanelerde çalışan hemşirelerin örgütsel vatandaşlık davranışı ve örgütsel sessizlik düzeyi arasındaki ilişkiyi incelemek ve örgütsel sessizliğin, örgütsel vatandaşlık davranışında yarattığı etkiyi belirlemektir. Ayrıca hemşirelerin örgütsel sessizlik ve örgütsel vatandaşlık davranışı düzeyini belirlemek ve söz konusu davranışların demografik özelliklere göre farklılaşma durumunu incelemek hedeflenmiştir. Betimsel-ilişkisel ve açımlayıcı tipte olan bu araştırma, Hatay il merkezinde faaliyet gösteren iki özel hastanede görevli 254 hemşirenin katılımıyla gerçekleştirilmiştir. Demografik Bilgi Formu, Örgütsel Sessizlik Ölçeği ve Örgütsel Vatandaşlık Davranışı Ölçeği veri toplama aracı olarak kullanılmıştır. Yüz yüze görüşme yoluyla gönüllülük esasına dayalı toplanan veriler, IBM SPSS programında analize tabi tutulmuştur. Araştırma sonucunda örgütsel sessizlik alt boyutlarından en yüksek ortalamanın örgüt yararına sessizlik boyutu; örgütsel vatandaşlık davranışı alt boyutlarından en yüksek ortalamanın özgecilik boyutunda olduğu saptanmıştır. Katılımcıların örgütsel vatandaşlık davranışı ve örgütsel sessizlik düzeylerinin sosyodemografik özelliklerden cinsiyet, yaş, iş deneyimi, kıdem süresi ve gelir düzeyine göre anlamlı bir farklılık göstermediği; medeni durum, eğitim durumu, çalışma şekli, görev birimi, pozisyon ve mesleğe istek duyma değişkenlerine göre anlamlı bir farklılık gösterdikleri saptanmıştır. Korelasyon analizi sonucunda örgütsel sessizlik ve örgütsel vatandaşlık davranışı arasında pozitif yönde düşük düzeyde anlamlı bir ilişki olduğu tespit edilmiştir. Ayrıca regresyon analizi sonucunda örgütsel sessizlik alt boyutlarının örgütsel vatandaşlık davranışı ve alt boyutlarını orta düzeyde ve istatistiksel olarak anlamlı bir şekilde yordadığı tespit edilmiştir.
Özet (Çeviri)
The main purpose of this research is to investigate the relationship between organizational citizenship behavior and organizational silence level of nurses working in private hospitals, and to determine the impact of organizational silence on organizational citizenship behavior. Additionally, the aim is to determine the level of organizational silence and organizational citizenship behavior among nurses and to examine the differentiation of these behaviors according to demographic characteristics. This descriptive-correlational and explanatory research was conducted with the participation of 254 nurses working in two private hospitals in the city center of Hatay. The data collection tools used were the Demographic Information Form, Organizational Silence Scale, and Organizational Citizenship Behavior Scale. The data collected through face-to-face interviews on a voluntary basis were analyzed using IBM SPSS software. As a result of the research, it was found that the highest average among the sub-dimensions of organizational silence was the dimension of silence for the benefit of the organization, and the highest average among the sub-dimensions of organizational citizenship behavior was the dimension of altruism. It was determined that the level of organizational citizenship behavior and organizational silence of the participants did not show a significant difference according to gender, age, experience, seniority, and income level; however, they showed a significant difference according to marital status, education level, work type, duty unit, position, and desire for the profession variables. The correlation analysis result revealed a low-level positive and significant relationship between organizational silence and organizational citizenship behavior. Moreover, the regression analysis result revealed that the sub-dimensions of organizational silence significantly predicted the organizational citizenship behavior and sub-dimensions of organizational citizenship behavior at a moderate level.