Kırsal kalkınmanın sağlanmasında turizmin katkısı ve sivil toplum kuruluşlarının rolü: Muğla için bir model önerisi
The contribution of tourism and the role of civil society organizations in achieving rural development: A model proposal for Muğla
  1. Tez No: 811069
  2. Yazar: VELİ ÇELİK
  3. Danışmanlar: PROF. DR. TURGAY UZUN
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Kamu Yönetimi, Public Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Kırsal Kalkınma, Turizm, Bilgi, Beceri, Sivil Toplum Kuruluşları, Sosyal Sermaye, Rural Development, Tourism, Knowledge, Skills, Civil Society Organizations, Social Capital
  7. Yıl: 2023
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Kamu Yönetimi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 178
Özet
Kırsal alanların geliştirilmesi, günümüzde ülkelerin önemli program hedefleri arasındaki önemini korumaktadır. Ülkemizin beş yıllık kalkınma programlarına bakıldığında I. Beş yıllık kalkınma planından X. Beş yıllık kalkınma planına kadar her programın vazgeçilmezi kırsal kalkınmanın sağlanması konusu olmuştur. Bu süreçte kırsal kalkınma uygulamalarında farklı çalışmalar denenmesine rağmen arzulanan hedefe ulaşılamamıştır. Bu çalışmada; sivil toplum kuruluşlarınca kırsal halkın bilgi ve becerilerinin geliştirilmesi, kırsalın geleneksel üretim ile kültürünü turizmle uyumlaştırılması ve turizmden elde edilecek gelirle kırsal kalkınmanın sağlanması konuları üzerinde durulmuştur. Tez giriş ve sonuç bölümleri ile birlikte beş bölümden oluşmuştur. Giriş bölümünü takip eden birinci bölümde kırsal kalkınma ve kırsal turizm kavramları sunulmuştur. Tezin ikinci bölümde sivil toplum kuruluşları ve sosyal sermaye kavramları incelenmiştir. Tezin üçüncü bölümünde araştırmanın yöntemi ve bulguları sunulmuştur. Tez sonuç bölümü ile sonlandırılmıştır.
Özet (Çeviri)
The development of rural areas maintains its importance among the significant program objectives of countries in today's world. When we look at our country's fiveyear development programs, from the I. Five-Year Development Plan to the X. Five- Year Development Plan, the achievement of rural development has been a constant theme in each program. During this process, despite trying various approaches in rural development practices, the desired goal has not been achieved. In this study, the focus has been on the following topics: enhancing the knowledge and skills of rural communities by civil society organizations, harmonizing the traditional production and culture of rural areas with tourism, and achieving rural development through income generated from tourism. The thesis consists of five chapters, including the introduction and conclusion sections. Following the introduction, the first chapter presents the concepts of rural development and rural tourism. The second chapter examines civil society organizations and social capital concepts. The third chapter presents the research methodology and findings. Finally, the thesis concludes with the conclusion section.