2000 sonrası çağdaş sanatta Türk manzara resmi ve özgün denemeler
Turkish landscape painting and original essays in contemporary art after 2000
- Tez No: 811223
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ TAYLAN GÜVENİLİR
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Güzel Sanatlar, Fine Arts
- Anahtar Kelimeler: Manzara Resmi, Doğa, Doğa Tahribatı, İzleyici, Landscape Painting, Nature, Destruction of Nature, Viewer
- Yıl: 2023
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Gaziantep Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Resim Ana Sanat Dalı
- Bilim Dalı: Resim Sanat Dalı
- Sayfa Sayısı: 81
Özet
2000 Sonrası Çağdaş Sanatta Türk Manzara Resmi ve Özgün Denemeler adlı çalışmada, insanların doğa üzerindeki olumsuz etkilerinin, resim sanatına ve araştırmacının kendi çalışmalarına yansıması ele alınmıştır. Avrupa'daki sosyolojik değişimler özellikle sanayi devriminden sonra değişen düşünce ve hayat biçimlerinin gerek batı sanatındaki manzara sanatçılarının doğaya bakış açısı gerekse ülkemizde cumhuriyet öncesi, cumhuriyet sonrası başat sanatçılarının manzara resmi alanındaki ilerleme süreci günümüze kadar ele alınmıştır. Çalışmasının ilk bölümünde manzara resminin tanımı, tarihçesi ve farklı ülkelerde tarihi süreç içerisinde önemli sanatçılar ele alınmıştır İlk bölüm de yer alan klasik manzara, Rönesans döneminden empresyonizm, post ve neo empresyonizme kadarki zaman dilimine kadar ki belli başlı önemli sanatçılar ve eserleri örnek verilmiştir. İkinci bölümde ise Türk resim sanatında yer edinmiş belli başlı sanatçılar ve eserlerinde kullandığı teknikleri ve künyelerine kısaca değinilmiştir. Üçüncü bölümde ise sanatçının kendi çalışmaları genel olarak doğanın insanlar tarafından tahrip edilme hali başat bir konu olarak sunulmuştur. Araştırma kapsamında resmedilen ilk çalışmalarda insan, hayvan figürlerine yer verilmiştir. İnsanlar tarafından doğanın tahrip edildiği resimlerde ön plana çıkan önemli bir unsur dur. Manzara resim anlayışının tarihsel akışı içinde aldığı geleneksel yaklaşımların yerine yeni bir konu bağlamında, sanatçı tarafından kendiliğinden oluşturulmuş farklı anlatımlara yer verilmiştir.
Özet (Çeviri)
In the study titled Turkish Landscape Painting and Original Essays in Contemporary Art After 2000, the reflection of the negative effects of people on nature on the art of painting and the researcher's own work is discussed. The sociological changes in Europe, especially after the industrial revolution, the changing thought and lifestyles, the perspective of the landscape artists in western art, and the progress of the pre- republic and post-republic artists in the field of landscape painting have been discussed until today. In the first part of his work, the definition of landscape painting, its history and important artists in the historical process in different countries are discussed. In the second part, the main artists who have a place in Turkish painting art and the techniques and tags used in their works are briefly mentioned. In the third chapter, the artist's own works, the destruction of nature by humans, are presented as a dominant subject. In the first works depicted within the scope of the research, human and animal figures were included. It is an important element that comes to the fore in the paintings in which nature is destroyed by humans. Instead of the traditional approaches taken by the understanding of landscape painting in its historical flow, different narratives created by the artist in the context of a new subject are included.