Bilgi ve iletişim teknolojileri destekli probleme dayalı öğrenme yaklaşımının öğrencilerin matematik dersi akademik başarı, problem çözme becerisi ve matematik motivasyonlarına etkisi
The effect of information and communication technologies supported problem-based learning approach on students' mathematics academic success, problem-solving skills and mathematics motivation
- Tez No: 811239
- Danışmanlar: DOÇ. DR. LEVENT DURDU
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: Bilgi ve İletişim Teknolojileri (BİT), Olasılık, Matematik Öğretimi, Probleme Dayalı Öğrenme (PDÖ), Information and Communication Technologies (ICT), Probability, Mathematics Teaching, Problem-Based Learning (PBL)
- Yıl: 2023
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Kocaeli Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Bilgisayar ve Öğretim Teknolojileri Eğitimi Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Eğitim Teknolojisi Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 170
Özet
Bu araştırmanın amacı, Bilgi ve İletişim Teknolojileri (BİT) destekli Probleme Dayalı Öğrenme (PDÖ) yaklaşımının matematik öğretiminde 8. sınıf öğrencilerinin olasılık öğrenme alanında matematik dersi akademik başarıları, problem çözme becerileri ve matematik motivasyonları üzerindeki etkisini incelemektir. Araştırmada ön-test ve son-test kontrol gruplu yarı deneysel desen kullanılmıştır. Araştırmanın çalışma grubu seçkisiz olmayan örnekleme yöntemlerinden uygun örnekleme yöntemiyle belirlenmiştir. Bu doğrultuda araştırma, 2021-2022 eğitim öğretim yılında, Kocaeli'nin Dilovası ilçesine bağlı bir devlet okulunun 8. sınıfına devam eden bir deney (n=28) ve bir kontrol (n=26) grubu olmak üzere toplam 54 öğrenci ile yürütülmüştür. Uygulama iki hafta sürmüştür. Uygulama sürecinde deney grubu ile BİT destekli PDÖ, kontrol grubu ile geleneksel yöntemle ders işlenmiştir. BİT desteği olarak sınıf dışında EBA'nın forum ve canlı ders özelliği; sınıf içinde akıllı tahta kullanılmıştır. Veri toplama aracı olarak Matematik Akademik Başarı Testi, Çocuklar İçin Problem Çözme Envanteri, Matematik Motivasyon Ölçeği ve Görüşme Formu kullanılmıştır. Araştırmadan elde edilen nicel veriler ilişkisiz örneklemler t-testi, ilişkisiz örneklemler Mann-Whitney U testi, ilişkisiz örneklemler için iki yönlü varyans analizi (ANOVA), kovaryans analizi (ANCOVA), ilişkili örneklemler için t-testi ve nitel veriler içerik analizi kullanılarak analiz edilmiştir. Araştırmanın bulgularına göre, Bilgi ve İletişim Teknolojileri Destekli Probleme Dayalı Öğrenme yaklaşımı öğrencilerin akademik başarısına deney grubu lehine anlamlı bir farklılık gösterirken problem çözme becerileri ve matematik motivasyonları açısından deney ve kontrol grubu arasında anlamlı bir farklılık bulunmamıştır. Araştırmanın sonuçları doğrultusunda, BİT destekli PDÖ sürecinin matematik öğretiminde öğrencilerin öğrenme sürecine ve başarısına katkı sağladığı, öğrencilerin aktif katılımını ve iletişim becerilerini desteklediği, dersi eğlenceli hale getirip öğrencileri istekli duruma getirdiği belirlenmiştir. Bu doğrultuda matematik dersinin farklı kazanımları için de BİT destekli problem senaryolarıyla öğretim süreçlerinin gerçekleştirilmesi önerilmektedir. BİT destekli PDÖ sürecinin öğrencilerin problem çözme becerileri ve matematik motivasyonları üzerinde olumlu bir katkısı tespit edilmiş olsa da kontrol grubu ile arasında anlamlı bir fark bulunmamasına yönelik tartışmaya yer verilmiştir. Sadece matematik dersine özel olarak değil tüm derslerde uygun kazanımlar ile PDÖ süreçleri ile öğrencilerin akademik başarısının, problem çözme becerilerinin ve motivasyonlarının gelişiminin desteklenmesi önerilmektedir.
Özet (Çeviri)
This study aims to investigate the effect of the Information and Communication Technologies (ICT) supported Problem-Based Learning (PBL) approach on 8th-grade students' academic achievement, problem-solving skills and math motivation in the field of probability learning. A quasi-experimental design with a pre-test and post-test control group was used in the study. The study group of the research was determined by a convenient sampling method from non-random sampling methods. Accordingly, the study was conducted with a total of 54 students, one experimental (n=28) and one control (n=26) group, attending the 8th grade of a public school in Dilovası district of Kocaeli in the 2021-2022 academic year. The implementation lasted for two weeks. During the implementation process, the experimental group was taught with ICT-supported PBL and the control group was taught with the traditional method. As ICT support, EBA's forum and live lesson feature was used outside the classroom and smart board was used inside the classroom. Mathematics Academic Achievement Test, Problem-Solving Inventory for Children, Mathematics Motivation Scale and Interview Form were used as data collection tools. Quantitative data obtained from the study were analyzed using unrelated samples t-test, unrelated samples Mann-Whitney U test, two-way analysis of variance (ANOVA) for unrelated samples, analysis of covariance (ANCOVA), t-test for related samples and qualitative data were analyzed using content analysis. According to the findings of the study, Information and Communication Technologies Supported the Problem-Based Learning approach showed a significant difference in favor of the experimental group in terms of students' academic achievement, while there was no significant difference between the experimental and control groups in terms of problem-solving skills and math motivation. In line with the results of the study, it was determined that the ICT-supported PBL process contributed to the learning process and achievement of students in mathematics teaching, supported students' active participation and communication skills, made the lesson fun, and made students enthusiastic. In this direction, it is recommended to carry out teaching processes with ICT-supported problem scenarios for different outcomes of mathematics courses. Although a positive contribution of the ICT-supported PBL process on students' problem-solving skills and math motivation was determined, there was no significant difference between it and the control group. It is recommended to support the development of students' academic achievement, problem-solving skills and motivation through PBL processes with appropriate acquisitions in all courses, not only in mathematics.