Kilitli intramedüller çivileme yöntemi ile tedavi edilmiş erişkin yaştaki tibia ve femur açık kırığı olan hastaların enfeksiyon açısından değerlendirilmesi
Evaluation of adult tibia and femur open fractures treatedwith locked intramedullary nailing method in our hospital interms of infection
- Tez No: 811321
- Danışmanlar: PROF. DR. MERT ÇİFTDEMİR
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Ortopedi ve Travmatoloji, Orthopedics and Traumatology
- Anahtar Kelimeler: Enfeksiyon, Femur kırıkları, İntramedüller çivileme, Tibia kırıkları, Infection, Femoral Fractures, Intramedullary Nailing, Tibial Fractures
- Yıl: 2023
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Trakya Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Ortopedi ve Travmatoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 72
Özet
Çalışmamızda Trakya Üniversitesi Tıp Fakültesi Fakültesi Ortopedi ve Travmatoloji Anabilim Dalı'nda kilitli intramedüller çivileme yöntemiyle tedavi edilen erişkin tibia ve femur açık kırıklarının enfeksiyon açısından değerlendirilmesi hedeflenmiştir. Bu retrospektif araştırma verileri için hasta yatış dosyaları ile poliklinik takip kartlarının değerlendirmesi, hastane otomasyon sisteminden epikriz ve laboratuvar verilerinin değerlendirilmesi, telefon ile görüşülme ve hastanemizin radyolojik görüntü arşivleme proğramındaki görüntülerin değerlendirilmesi yapılmıştır. Veriler sosyal bilimler istatistik analizi (Statistical Package for the Social Sciences) programıyla analiz edilmiştir. Hastaların %13,6'sında yapılan kontrollerde lokal enfeksiyon bulgusu, %20,3'ünde ağrı görülmüştür. Hastaların nihai intramedüller çivi operasyonu sonrası %10,2'sine lokal enfeksiyon komplikasyonu nedeniyle, %10,2'sine kaynama yokluğu komplikasyonu nedeniyle ikincil cerrahi uygulanmıştır.. Hastaların %23,7'sinde enfeksiyon, kaynama yokluğu veya ikisi birden görülürken %76,3'ünde komplikasyon görülmemiştir. Araştırma sonuçlarına göre prepoperatif travma enerjisinin, kırık yerinin, Arbeitsgemeinschaft für Osteosynthesefragen açık kırık , Gustilo Anderson ve Tscherne sınıflamalarının, Diyabetes Mellitus, Hipertansiyon, epilepsi, depresyon, bipolar bozukluk, hipotiroidi, demir eksikliği anemisi veya gastrit gibi medikal tedavi almakta olduğu hastalıkları, sigara kullanımının veya lokomotor sistem dışı kafa, toraks, batın, ürogenital sistem travmalarının, komplikasyon gelişen ve gelişmeyen hastalar arasında istatistiksel olarak anlamlı bir şekilde farklılaşmadığı bulunmuştur. Ayrıca operasyona kadar geçen gün ortalamaları, preop ve postop laboratuvar değerleri de komplikasyon gelişme durumuna göre anlamlı değildir. Postop 3 aylık süreçte gelişen komplikasyonların uygulanan ikincil antibiyotik türüne göre farklılaşmadığı da tespit edilmiştir. Son olarak yoğun bakımda kalan hastaların yoğun bakım izlemi ortalamaları da komplikasyon gelişme durumuna göre anlamsız olarak belirlenmiştir.
Özet (Çeviri)
The aim of our study is to evaluate adult tibia and femur open fractures treated with the locked intramedullary nailing method in the Department of Orthopedics and Traumatology at Trakya University Faculty of Medicine in terms of infection. This retrospective study included the evaluation of patient admission records and outpatient follow-up cards for data, assessment of discharge summaries and laboratory data from the hospital automation system, telephone interviews, and evaluation of images from the hospital picture archiving and communication system. Data were analyzed using the ''Statistical Package for the Social Sciences'' statistical program. In 13.6% of the patients, signs of local infection were observed during follow-up visits, while 20.3% reported pain. Secondary surgery was performed due to local infection complications in 10.2% of the patients and due to non-union complications in 10.2% after the final intramedullary nail operation. In 13.5% of the patients, infection was observed, while non-union was observed in 10.2%. Complications were observed in 23.7% of the patients, either infection, non-union, or both, while 76.3% did not experience any complications. According to the research results, preoperative trauma energy, fracture location, Arbeitsgemeinschaft für Osteosynthesefragen open fracture classification, Gustilo Anderson and Tscherne classification, medical conditions such as Diabetes Mellitus, Hypertension, epilepsy, depression, bipolar disorder, hypothyroidism, iron deficiency anemia, or gastritis, use of tobacco, or non-orthopedic head, thorax, abdominal, and urogenital system traumas did not show significant differences between patients with and without complications. Additionally, the average days until surgery, preoperative and postoperative laboratory values were not significantly different based on the occurrence of complications. It was also determined that the type of antibiotics used did not lead to differentiation in complications during the postoperative 3-month period. Finally, the average durations of intensive care unit follow-up for patients in the intensive care unit were found to be statistically insignificant with respect to the development of complications.