Korneal astigmatizması olan kataraktlı olgularda fakoemülsifikasyon ve torik göz içi lens implantasyonu sonuçlarımız
The results of phacoemulsi̇fi̇cati̇on and toric intraocular lens implantation in patients wi̇th corneal asti̇gmati̇sm and cataract
  1. Tez No: 811327
  2. Yazar: YAŞAR DAĞ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. HÜSEYİN BAYRAMLAR
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Göz Hastalıkları, Eye Diseases
  6. Anahtar Kelimeler: Acrysof IQ Toric, Fakoemülsifikasyon, Cerrahinin indüklediği astigmatizma, Surgical induced astigmatism (SIA), Toric intraocular lens, Torik Göziçi lensi, Acrysof IQ, Phacoemulsification, Surgically induced astigmatism, SIA, Toric İOL
  7. Yıl: 2013
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Medeniyet Üniversitesi
  10. Enstitü: Göztepe Eğitim ve Araştırma Hastanesi
  11. Ana Bilim Dalı: Göz Hastalıkları Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 70
Özet
Amaç: Korneal astigmatizması olan kataraktlı olgularda fakoemülsifikasyon ve torik göz içi lens implantasyonu sonuçlarımızı sunmak. Materyal ve Metod: Bu çalışmaya İstanbul Medeniyet Üniversitesi Göztepe Eğitim ve Araştırma Hastanesi Göz Kliniği'nde Ekim 2011-Şubat 2013 tarihleri arasında fakoemülsifikasyon vetorik intraoküler lens implantasyonu yapılan 19 hastanın 21 gözü dahil edildi. Hastaların dosyaları retrospektif olarak incelendi. Hastaların ameliyat öncesigörme keskinliği ile ameliyat sonrası görme keskinliği, ameliyat öncesikornealastigmatizma ile ameliyat sonrası rezidüel refraktif astigmatizma değerleri karşılaştırıldı. Erken ve geç dönem torik GİL rotasyon miktarlarına bakıldı. Sonuç: Hastaların ortalama yaşı 64,6 ± 14,1ortalama takip süreleri 9.0 ± 5,32 ay idi. Ameliyat öncesi düzeltilmiş en iyi görme keskinliği(BCVA) Snellen Eşelindeortalama 0,21 ± 0,1, ameliyat sonrası düzeltilmemiş uzak görme keskinliği(UDVA) ortalama 0,62 ± 0,21, ameliyat sonrası BCVA ortalama 0,82 ± 0,13 olarak tesbit edildi. Ameliyat öncesi refraktif astigmatizma ortalaması 2,04 ± 1,16D, ameliyat öncesi keratometrik astigmatizma ortalaması 2,48 ± 0,87 D, ameliyat sonrası rezidüel refraktifastigmatizma ortalaması 0,66 ± 0,48 D olarak hesaplandı. Ameliyat sonrası 1.haftadaki rotasyon miktarı ortalama 1,77 °± 2,99°,ameliyat sonrası 1 aydan sonraki rotasyon miktarları ortalama 2,67° ± 3,39° olarak bulundu. Cerrahiyle indüklenmiş astigmatizma(SİA) değeri ortalama 0,62 ± 0,45D olarakhesaplandı. Tartışma: Katarakt ile beraber korneal astigmatizması olan hastalarda torik göz içi lens implantasyonu son derece etkin ve sonuçları önceden tahmin edilebilir bir cerrahi seçenektir.
Özet (Çeviri)
Purpose: To evaluate the outcomes of phacoemulsification and toric intraocular lens implantation in eyes with cataract and corneal astigmatism. Method: In this study, we retrospectively analyzed the charts of 21 eyes of 19 patients undergoing phacoemulsification and toric intraocular lens implantation between October 2011-February 2013.Preoperative and postoperative visual acuity, preoperative corneal astigmatism and postoperative residual refractive astigmatism values were compared. Early and late period toric IOL rotation degrees were calculated. Setting: Istanbul Medeniyet University, Göztepe Training and Research Hospital. Results: The mean age of the patients was 64.6 ± 14.1 years. Mean follow-up time was 9.0 ± 5.32 months. Mean preoperative best corrected visual acuity (BCVA), mean postoperative uncorrected visual acuity (UDVA)and mean postoperative BCVA in snellen chart were 0.21 ± 0.1, 0.62 ± 0.21, and 0.82 ± 0.13, respectively. Mean preoperative refractive astigmatism, mean preoperative keratometric astigmatism and mean postoperative residualrefractive astigmatism values were 2.04 ± 1.16 D, 2.48 ± 0.87 D and 0.66 ± 0.48 D, respectively. The mean rotation degree 1 week and 1 month after surgery were 1,77° ± 2,99° and 2,67° ± 3,39°, respectively, Mean surgically induced astigmatism (SIA) value was 0,62 ± 0,45 D. Discussion: Implantation of toric intraocular lens in patients having cataract and corneal astigmatism is significantly effective and predictable surgical option.