Türkiye'deki turist rehberlerinin kültürel yetkinliklerinin incelenmesi
A study on the cultural competencies of tourist guides in Turkey
- Tez No: 811545
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ SERAY GÜLERTEKİN GENÇ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Turizm, Tourism
- Anahtar Kelimeler: Kültürel yetkinlik, Turist rehberliği, Yetkinlik, Competency, Cultural Competence, Tourist Guidance
- Yıl: 2023
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Batman Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Turizm İşletmeciliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 98
Özet
Turist rehberleri, görev ve sorumlulukları bakımından turist ile yerel halk arasındaki kültür elçileri olarak tanımlanabilmektedir. Bu görevi yerine getirirken hem yerel halkı hem de ziyaretçileri birçok açıdan tanımak zorundadırlar. Kültürü oluşturan temel unsurlara, yani yerel dil, gelenek ve görenekler, yerel halkın dini ve ahlaki normları, giyim kuşam tarzı gibi unsurlara karşı bir farkındalıklarının olması gerekmektedir. Bu bağlamda düşünüldüğünde turist rehberlerinin, kültürel anlamda yetkin birer birey olmaları son derece önem arz etmektedir. Bu çalışmada, turist rehberlerinin kültürel yetkinliklerinin turistler ve turist rehberleri gözünden ne düzeyde olduğu araştırılmaktadır. Ayrıca değerlendirmeleri arasında bir farklılaşmanın olup olmadığı da araştırma kapsamında incelenmektedir. Araştırma nicel araştırma yöntemiyle, anket tekniği kullanılarak yürütülmüştür. Türkiye'de aktif olarak rehberlik yapan kokartlı 204 turist rehberi ve en az bir rehberli tura katılmış 372 turist araştırma kapsamına dâhil edilmiştir. Katılımcılardan toplanan verilerin SPSS istatistik programı ile analizleri yapılmıştır. Analizler sonucunda, turist rehberlerinin kültürel yetkinlikleri adlı ölçeğin on alt boyutuyla ilgili sonuçlar ortaya çıkarılmıştır. Rehberlerin kültürel yetkinliklerinin turistler ile rehberlerin değerlendirmeleri arasında bir fark olup olmadığını belirlemek için yapılan ilişkili örneklem için t-testi sonucunda yerel seyahat ortamını anlama, kültürler arası iletişim ve etkileşim becerileri, yerel kültürü anlama ve kültürel yakınlık alt boyutlarında anlamlı farkları olduğu saptanmıştır. Ayrıca, turistler ile rehberlerin dil yeteneği, yerel yaşam alışkanlığını anlama, tur üyelerinin kültürel geçmişlerini anlama, kültürel empati, kültürel arabuluculuk ve kültürel uyum alt boyutlarıyla ilgili değerlendirmeleri arasında anlamlı bir fark tespit edilememiştir. Bu sonuçlara göre bazı teorik ve pratik öneriler sunulmuştur.
Özet (Çeviri)
Tourist guides can be defined as cultural ambassadors between the tourist and the local people regarding duties and responsibilities. In fulfilling this task, they must get to know both local people and visitors in many ways. It is necessary to have an awareness of the basic elements that make up the culture, namely the local language, traditions and customs, the religious and moral norms of the local people and the style of dressing. In this context, tourist guides need to be culturally competent individuals. This study investigates the level of cultural competencies of tourist guides from the perspective of tourists and tourist guides. In addition, whether there is a difference between their evaluations is also examined within the scope of the research. The research was carried out with the quantitative research method using the questionnaire technique. In Turkey, 204 tourist guides with license and 372 tourists who participated in at least one guided tour were included in the research. The data collected from the participants were analyzed with the SPSS statistical program. As a result of the analyzes, the results related to the ten sub-dimensions of the scale named cultural competencies of tourist guides were revealed. As a result of the t-test for the related sample, which was conducted to determine whether there is a difference between the cultural competencies of the guides and the evaluations of the tourists and the guides, it was determined that there were significant differences in the sub-dimensions of understanding the local travel environment, intercultural communication and interaction skills, understanding the local culture and cultural affinity. In addition, no significant difference was found between the evaluations of tourists and guides regarding language ability, understanding local life habits, understanding the cultural backgrounds of tour members, cultural empathy, cultural mediation and cultural adaptation sub-dimensions. According to these results, some theoretical and practical suggestions are presented.