Sahne sanatlarında göstergeler: Tiyatro afişleri üzerine göstergebilimsel analiz: Roland Barthes'ın göstergebilim şeması üzerine inceleme
Sings in the performing arts: Semiotic analysis on theater posters: Research on Roland Barthes' semiotic scheme
  1. Tez No: 811643
  2. Yazar: JAVID ZEYNALOV
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. NURİ PAŞA ÖZER
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Halkla İlişkiler, Public Relations
  6. Anahtar Kelimeler: Sahne Sanatları, Göstergebilim, Tiyatro, Afiş, Roland Barthes, Performing Arts, Semiology, Theatre, Ads, Roland Barthes
  7. Yıl: 2023
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Necmettin Erbakan Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Halkla İlişkiler ve Reklamcılık Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Halkla İlişkiler ve Reklamcılık Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 162
Özet
Geçmişten günümüze sanatın bir iletişim aracı olarak insan için yeri ve önemi konusunda yapılan araştırmalarda geldiğimiz nokta araştırmacılar tarafından her zaman büyük bir beklenti ile karşılanmıştır. Günümüzde sanatsal göstergenin iletişim araçlarından biri olarak görülürken, bu iletiden faydalanmanın en etkin ve verimli yolunun araştırılması gerekmektedir. Bu çalışma Azerbaycan Akademik Milli Dram Tiyatrosu ve Konya Devlet Tiyatrosu'nda sahnelenen gösteri afişlerinin göstergebilimsel çözümleme yöntemiyle analiz edilmesi ve sanatsal iletişim dili olarak görülen göstergelerin açıklığa kavuşturulması amacıyla ortaya koyulmuştur. Çalışma üç bölümden oluşmaktadır. Birinci bölümde sanatın kavramsal çerçevesi ve sahne sanatları ve onun bir parçası olarak değerlendirilen afişin önemi ve yeri ele alınarak bilgiler verilmektedir. İkinci bölümde göstergebilim ve sanatsal iletişim aracı olarak değerlendirilen gösterge yaklaşımının göstergebilimciler tarafından anlamlandırılması ele alınmıştır. Üçüncü bölümde önceden belirlenmiş olan gösteri afişlerinin içeriğinde bulunan sanatın iletişim dili olarak nitelendirdiğimiz göstergenin, gösterge bilimsel çözümlemesi olarak bilinen göstergenin anlamlandırılması şeması kullanılarak yorumlanması ve bulgular üzerinden tez çalışmasının sonucunda araştırmada gelinen yerin incelenmesi ile sonlandırılır.
Özet (Çeviri)
From the past to the present, the point we have reached in research on the place and importance of art as a communication tool for human beings has always been met with great expectation by researchers. Today, while it is seen as one of the communication tools of artistic sign, it is necessary to investigate the most effective and efficient way to benefit from this message. This study has been put forward in order to analyze the performance posters staged at the Azerbaijan Academic National Drama Theater and Konya State Theater with the method of semiotic analysis and to clarify the indicators seen as the language of artistic communication. The study consists of three parts. In the first chapter, the conceptual framework of art and performing arts and the importance and place of the poster, which is considered as a part of it, are given information. In the second part, the interpretation of the sign approach, which is considered as a semiotics and artistic communication tool, by semiotics is discussed. The third chapter concludes with the interpretation of the sign, which we describe as the communication language of art, in the content of the predetermined show posters, using the signification scheme known as semiotic analysis, and the examination of the place reached in the research as a result of the thesis study over the findings.