STEAM temelli fen bilimleri etkinliklerinin, öğrencilerin akademik başarılarına ve bilimsel yaratıcılıklarına etkisi: 4. sınıf kuvvetin etkileri ünitesi örneği
The effects of STEAM-based science activities on academic achievement and scientific creativity of students: Example of the unit of 4th grade force effects
  1. Tez No: 811651
  2. Yazar: ZEYNEP KARATEPE
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. ELİF ÖZATA YÜCEL
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: Akademik Başarı, Bilimsel Yaratıcılık, Fen Bilimleri, İlkokul, STEAM, Academic Success, Scientific Creativity, Sciences, Primary School, STEAM
  7. Yıl: 2023
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Kocaeli Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Temel Eğitim Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Sınıf Öğretmenliği Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 190
Özet
Bu çalışmanın amacı 4. sınıf fen bilimleri dersi“Kuvvetin Etkileri”ünitesinde uygulanan STEAM (Fen-Teknoloji-Mühendislik-Sanat-Matematik) etkinliklerinin öğrencilerin fen bilimleri dersine yönelik akademik başarılarına ve bilimsel yaratıcılıklarına etkisini incelemektir. Yarı deneysel model kapsamında eşitlenmemiş kontrol gruplu desen modelinin kullanıldığı araştırmada deney grubunda 23 ve kontrol grubunda 23 olmak üzere toplamda 46 öğrenciyle çalışılmıştır. İlgili ünite; deney grubunda STEAM etkinlikleriyle, kontrol grubunda ise mevcut ders kitapları kullanılarak işlenmiştir. Gruplar arası farklılıklar;“Akademik Başarı Testi”ve“Bilimsel Yaratıcılık Ölçeği”ile hem işlem öncesinde, hem de sonrasında ölçüm alınarak analiz edilmiştir. Ayrıca deney grubuna“Öğrenci Görüş Formu”uygulanmıştır. Uygulama öncesinde deney ve kontrol grubunun akademik başarı ve bilimsel yaratıcılıkları açısından denk oldukları saptanmıştır. Verilerin analizinde t testi uygulanmış ve etki büyüklükleri hesaplanmıştır. Deney grubunun akademik başarı ve bilimsel yaratıcılık ön ve son testlerinden aldıkları puanlarda anlamlı farklılık olduğu görülmüştür. Kontrol grubunda ise akademik başarı ön ve son testlerinde deney grubu kadar olmasa da anlamlı farklılık olduğu ancak bilimsel yaratıcılık ön ve son testlerinde anlamlı fark olmadığı belirlenmiştir. Grupların, akademik başarı ve bilimsel yaratıcılık son test puanları karşılaştırıldığında ise deney grubu lehine anlamlı farklılık tespit edilmiştir. Öğrencilerin STEAM eğitimine yönelik görüşlerinin olumlu olduğu sonucuna varılmıştır.
Özet (Çeviri)
In this study, the academic success on science courses and scientific creativity of the students who taught based on STEAM (Science, Technology, Engineering, Art, Mathematics) education on“Effects of the Force”unit of 4th grade science course is aimed to be examined. The preliminary test and proof positive are equated in scope of the quasi-experimental model, and the research consists of 46 students, which divided into two equally for the experimental and the control groups. The correspoding unit is taught by STEAM activities on experimental group and by existing curriculum with schoolbok on the control group. The differences between the groups are analized with“Academic Achievement Test”and“Scientific Creativity Scale”before and after the activity. In addition,“Student Opinion Form”applied to the experimental group. Before the application, the experimental and control group students are confirmed to be equal in terms of academic success and scientific creativity. Therefore, T test is applied for the analysis of the data and the impact magnitude is calculated. It is observed that, the resultant scores of the preliminary and proof tests for the experimental group students are quite different. For the control group, although academic results are diverged from preliminary to proof test, the scientific creativity does not diverge greatly. The comparison of the proof tests for the academic achievement and scientific creativity for the groups resulted in favor of the experimental group. It is concluded that the students have positive views on STEAM education.