Analysis of the effect of organizational culture on employee motivation: Al-alawi children's hospital case
  1. Tez No: 811763
  2. Yazar: KADHIM AL-SAEDİ
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ MUHAMMED MARUF
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Hastaneler, Hospitals
  6. Anahtar Kelimeler: Employee motivation, Organizational culture, working methods, Measuring motivation, Organization, Hospital, Public Corporation
  7. Yıl: 2023
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Kırşehir Ahi Evran Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 168
Özet
Örgütsel kültürü, çağdaş yönetimde önemli kavramlardan biridir. Çünkü pek çok araştırmacı, şirket yöneticisi, organizasyonların başarı ve başarısızlıklarının, onlarda hâkim olan kültür ve düşünce tarzından büyük ölçüde etkilendiğini teyit etmektedir. Her örgütün kendi içlerinde çalışan bireyler ve onları çevreleyen dış çevre tarafından edinilen değer, varsayım ve inançlardan oluşan, çalışanların davranış, tutum ve eylemlerini şekillendirmeye çalışan, kendi kültürüne sahip olması nedeniyle çalışanları motive etmek de dâhil olmak üzere örgütün tüm iş ve faaliyetlerine olumlu ya da olumsuz yansıyabilir. Bu nedenle çalışan bireylerin duygularını harekete geçirme ve davranışlarını örgütün amaçlarına hizmet edecek bir şekilde yönlendirme, çalışan bireyleri motive etme ve onların güdülerini harekete geçirmek için çalışır. Gizli enerji ve yetenekleri ile onları motive eder ve amacı gerçekleştirmek için istek ve şevk uyandırır. Çalışan bireylerde adalet duygusunun yüksek olması, Yönetime olan güvenin artmasına ve buna bağlı olarak çalışan bireylerin iş güvencesi sağlandıktan sonra davranışlarında iyileşmeye yol açması gibi çalışan bireylerin iş performansının verimliliğini de etkileyen değişkenlerdir. Bunun tersi ise, bireylerin kendilerini haksız hissetmeleri durumunda ortaya çıkmakta, bu da örgütsel vatandaşlık davranışlarının ve performansının azalmasına yol açmaktadır. Çünkü insan kaynağı, örgütlerin başarı ve hayatta kalmaları için güvendikleri kaynaktır. Bu hayatta kalma ve süreklilik, üyelerinin davranışlarını inceleme, onları etkileme ve iş tatmini duygularıyla ilgilenmedir. Buna göre motivasyonun örgütlerde çalışan bireylerin bağlılık ve iş birliğini sağlamak için yönetimin kullandığı yöntemlerden biri olabileceği ve onların iş doyumlarını etkileyebileceği ortaya çıkmaktadır. Buna bağlı olarak, birçok kuruluş bu kaynağa dikkat etmeye ve onu korumaya çalıştı. Çalışanların işlerinden ve ait oldukları örgütten duydukları tatmin duygusunu etkileyebilecek örgütsel adalet, araç ve yöntemleri inşa edilmedikçe ulaşılamayan, çalışanları elde tutmaya ve daha fazla çaba sarf etmeye teşvik etmeye yardımcı olan bir motivasyon stratejisi geliştirmelidir. Dolayısıyla, çalışmanın iki değişkeni, araştırılan kuruluşla (Alawiyya Çocuk Eğitim Hastanesi) uyumlu bir şekilde, örgüt kültürünü geliştirme ve çalışanlarını motive etme yolu ile çalışma göstermek için uygun hale getirildi. Yukarıdakilere dayanarak, bağımsız değişken“örgüt kültürü”ile bağımlı değişken“çalışanları motive eden”üzerindeki etkisi arasındaki ilişkinin doğasını belirleyen varsayımsal bir model oluşturulmuştur. Çalışmayı yürütmek ve hipotezlerini test etmek için Alawiyya Çocuk Eğitim Hastanesi'ndeki bir çalışan örneği test edildi. Araştırma modelinde yer alan değişkenlere ilişkin veri toplamak için kişisel görüşme yönteminin yanı sıra anket yöntemi de benimsenmiştir. Anket verilerinin doğruluğunu desteklemek ve sonuçları analiz etmek amacıyla saha gözlemleri ve yıllık raporlar alınmış ve sonuçlar bilgisayar programı (SPSS V.25, AMOS V.25) kullanılarak çıkarılmıştır.Araştırmacı, hastanenin çalışmalarını takip etme arayışında bir dizi engel ve sorunla karşı karşıya kaldı. Aynı şekilde Korona virüsü pandemisi nedeniyle ülkenin durumu daha da kötüleşmişti. Neyse ki araştırmacı işin geri kalanını güçlükle de olsa tamamlamayı başardı. Bazı görüşmeleri gerçekleştirmenin zorluğuna ek olarak, çalışma koşulları ve yeterli zamanın olmaması nedeniyle bazı çalışanlardan ve yöneticilerden anket formunu alamadı. Anket, ilki çalışmanın genel çerçevesini temsil eden dört bölümden oluşmakta olup iki bölüm metodoloji ve en öne çıkan önceki çalışmalar ile birliktedir. İkinci bölüm, çalışmanın teorik yönünü ele almış, ilk bölüm örgüt kültürü olmak üzere iki bölüm ile ele alınmıştır.İkinci bölüm çalışanları motive etme, üçüncü bölüm çalışmanın pratik tarafını ve üç konuyu temsil ederken, ardından dördüncü bölüm pratik sonuçların ve önerilerin gözden geçirildiği, kaynakları ve ekleri ile çalışmayı tamamlamaktır. Mevcut anket, bölümleri aracılığıyla yanıt veren bir değişken olarak çalışan bireylerin motivasyonunda açıklayıcı bir değişken olarak örgüt kültürünün ilişkisini ve etkisini araştırmayı amaçlamaktadır. Alawiyya Çocuk Eğitim Hastanesi'nde araştırılan kurum için öneminin farkına varmanın yanı sıra, araştırılan kuruma en iyi hizmeti sunmasını sağlamak için çalışanlarını motive etmeye katkıda bulunan bir dizi tavsiye bulmaya çalışmaktır. Çalışma konusunun kamu kuruluşlarındaki önemi ve özellikle hastanenin toplum için öneminden hareketle, bu çalışmayı tamamlamak için tanımlayıcı, keşfedici ve uygulamalı bir yaklaşım benimsenmiştir.Çalışma, Bağdat'taki Alawiyya Çocuk Eğitim Hastanesi'ndeki çalışanlardan oluşan bir örneklemi içermiştir. Veriler hastane yönetimindeki tüm çalışanlar tarafından temsil edilen çalışma örneklemini münhasıran ve kapsamlı bir şekilde temsil eden 90 katılımcıdan toplanmıştır. 32 madde içeren bir anketi benimseyerek, kişisel görüşmeleri ve aynı gözlemleri toplamaya yardımcı olacak yöntemler kullanarak ve anket programı olan Spss V.25, AmosV.25 benimsemiştir. Hipotezlerini test etmek için tanımlayıcı istatistiksel yöntemler (normal dağılım testi, doğrulayıcı faktör analizi ve değişkenlerin bina modelleri, aritmetik ortalama, yüzdeler, standart sapma, göreli önem, fark katsayısı, Pearson korelasyon katsayısı ve basit regresyon katsayısı) ve çalışma, örgütsel kültürü ile çalışan motivasyonu arasında karşılıklı iyi ilişkilerin varlığında somutlaşan hipotezlerin geçerliliğini gösteren en belirgin sonucu özetledi. Sonuçlar, sınırlı bir örgütsel kültür ve çalışan motivasyonunda gözle görülür bir zayıflık, özellikle de adalete karşı ve verimli bir şekilde çizilen hedefleri kontrol etme konusunda zayıf bir ilgi, ölçüm ve takip için bilimsel standartların doğruluğunda bir zayıflık gösterdi. Anket, yapılan hastanede çalışan bireylerin motivasyonlarını takip etme ve araştırma örneklemini oluşturdu.
Özet (Çeviri)
The current study aims, through its chapters, to investigate the correlation and impact of organizational culture as an explanatory variable in motivating individuals working as a responding variable in Al-Alawiyya Teaching Hospital for Children, as well as to identify its importance to the researched organization, and then try to come up with many recommendations that contribute to motivating its workers to ensure better provision. The services of the researched organization, and based on the importance of the subject of the study in public organizations, and the importance of the hospital in particular to the community, the descriptive, exploratory, applied approach was adopted to complete this study, and the study included a sample of Workers at Al- Alwiya Teaching Hospital for Children in Baghdad, and data were collected from (90) respondents representing the study sample exclusively and comprehensively, represented by (all employees in the hospital administration), by adopting the questionnaire that It included (32) paragraphs, and used personal interviews and in- kind observations as methods and methods to help collect them, and the study adopted the program (Spss V.25, AmosV.25) with the adoption of descriptive statistical methods (test normal distribution, confirmatory factor analysis, modeling of variables, arithmetic mean, percentages, standard deviation, relative importance, coefficient of variation, Pearson's correlation coefficient, and simple regression coefficient) to test his hypotheses, and the study summarized the most prominent conclusion that demonstrated the validity of the hypotheses, embodied in the existence of good interrelationships between organizational culture and employee motivation, while the results showed the limitations of organizational culture, And the noticeable weakness in the motivation of workers, especially the lack of interest in justice and the weakness of interest in controlling the goals drawn efficiently, as well as the weakness in the existence of scientific criteria for measuring and following up the motivation of individuals working in the hospital, the study sample.