Ödev niteliğinin öğrenmeye katkısının değerlendirilmesi: Bir eylem araştırması
The contribution of homework quality into learning: An action research
- Tez No: 811774
- Danışmanlar: PROF. DR. ERDAL BAY
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: ödev, ödev niteliği, geliştirme ödevleri, ilkokul, Bayesci istatistik, homework, homework quality, extension homework, primary school, Bayesian statistics
- Yıl: 2023
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Gaziantep Üniversitesi
- Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Eğitim Bilimleri Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Eğitim Programları ve Öğretim Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 169
Özet
Bu çalışmanın amacı pekiştirme, hazırlık ve geliştirme ödevlerinin niteliğinin öğrencilerin öğrenme düzeyine etkisini değerlendirmek ve öğretmen ve öğrencilerin eylem planı öncesi ve sonrası ödev niteliğine yönelik bilişsel özellik ve tutumları ile bu süreçte karşılaşılan sorunlar ve sorunlara yönelik çözüm önerilerini incelemektir. Bu araştırmada teknik/bilimsel/işbirlikçi eylem araştırması yöntemi kullanılmıştır. Tasarlanan eylem planı araştırma bağlamı çerçevesinde hazırlanmış, uygulanmış ve değerlendirilmiştir. Eylem planı hazırlama aşamasında; araştırma bağlamı olarak 2021-2022 eğitim-öğretim yılı bahar döneminde devlete bağlı bir ilkokuldaki dördüncü sınıf şubelerinden üçünde öğrenim görmekte olan 68 öğrenci ile bu sınıfların öğretmenleri ve Fen Bilimleri dersi“Aydınlatma ve Ses Teknolojileri”ünitesi belirlenmiştir. Eylem planı farklı ödev türleri (pekiştirme, hazırlık, geliştirme) kullanılacak şekilde tasarlanmış ve planda kullanılmak üzere farkı niteliğe sahip ödevler geliştirilmiştir. Öğretmenlere ödeve yönelik eğitim verilerek öncelikle eylem planı 1 uygulanmış ardından eylem planı 2'nin uygulanması aşamasına geçilmiştir. Veri toplama araçları olarak çoktan seçmeli testler, SOLO taksonomiye göre hazırlanmış testler, görüşme formları ve araştırmacı günlüğü kullanılmıştır. Çoktan seçmeli testlerin analizinde Bayesci istatistiğe dayalı tekrarlanan ölçümler ANOVA testi, SOLO taksonomiye göre hazırlanmış testlerin analizinde puanlama anahtarı, öğretmen ve öğrenci görüşmelerinden elde edilen verilerin analizinde betimsel analiz yöntemi kullanılmıştır. Elde edilen sonuçların analizinde ödev türlerinin tümünün öğrenmeye katkı sağladığı, geliştirme ödevlerinin ise bu anlamda diğer ödev türlerine göre daha etkili olduğu sonucuna ulaşılmıştır. Öğretmen ve öğrencilerin ödev niteliğine yönelik bilişsel özelliklerinin arttığı, öğrencilerin ödeve yönelik tutumlarında olumlu yönde değişim sağlandığı gözlemlenmiştir.
Özet (Çeviri)
This study aims to evaluate the effect of the quality of homework types (practice, preparatory, and extension) on student achievement and to examine the cognitive characteristics and attitudes of teachers and students towards homework quality before and after the action plan, the problems encountered during this process and the solution offers for them. In this study technical/scientific/collaborative action research methodology was implemented. The action plan was designed, prepared, implemented, and evaluated within the scope of the research context. During the preparation of the action plan, 68 students attending in three distinct classes of the fourth grade of a state primary school during the spring term of the 2021-2022 academic year, the teachers of these classes and the Science course“Lighting and Sound Technologies”unit were determined as the research context. The action plan was designed to use different types of homework (practice, preparatory, and extension), and in line with this, homework with different qualities was developed to be used within the scope of the plan. By training teachers about homework, the implementation of action plan two was started after action plan one was first implemented. Multiple choice tests, tests based on SOLO taxonomy, interview protocols, and the researcher's diary were the instruments of the study. In data analysis, for multiple-choice tests, repeated measures ANOVA based on Bayesian statistics; a rubric for the tests based on SOLO taxonomy; and a descriptive analysis technique for the data obtained from the teacher and student interviews were used. The research concluded that all homework types contribute to learning while extension homework is more effective than other homework types. It was observed that the cognitive characteristics of teachers and students towards homework have increased, and a positive change has been created in students' attitudes towards homework.