Viktor Frankl'ın eserlerinde dini inancın anlam arayışındaki rolü
The role of religious faith in the search for meaning in Viktor Frankl's works
- Tez No: 811808
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ YUSUF EMRE
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Din, Religion
- Anahtar Kelimeler: Anlam, anlam arayışı, nihai anlam, din, inanç, amaç, Meaning, search for meaning, ultimate meaning, religion, belief, purpose
- Yıl: 2023
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Şırnak Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Felsefe ve Din Bilimleri Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Din Psikolojisi Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 68
Özet
Dini inançlar, insanın hayatını anlamlandırma sürecinde bir çeşit yol haritası olarak işlev görebilir. Bu yol haritası insanların sınırları ve zayıflıklarıyla nasıl başa çıkacağını belirleyen öğretileri içerir. Anlam arayışı da insanın varoluşunun en temel özelliklerinden biridir. Bu arayışta dini inanç, insanların varoluşsal sorularına cevap ve anlamlar sunması nedeniyle önemli olmuştur. Dini inancın anlam arayışında oynadığı rol, büyük ölçüde insanın inanç biçimine bağlıdır. Bu inanç biçimleri yaşamın anlamı, varoluşun amacı, ölüm ve ölümden sonraki hayat gibi konularda farklı cevaplar sunmaktadır. İnsan doğasındaki anlam arayışı ile dinlerin anlam kaynağı fonksiyonu arasındaki söz konusu ilişkiden hareketle çalışmamız Frankl'a göre insanın anlam arayışında dinî inancın rolünü konu edinmektedir. Frankl'ın anlam arayışında inanca dair fikirleri, birçok terapi yöntemlerine ilham kaynağı olmuştur. Bu fikirlerden hareketle Frankl, insanların kendi hayatlarını anlamlandırabilmek için inançlarını kullanmalarını önerir. Bu inançlar bireylerin isteklerini ve hedeflerini belirleyebilmektedir. Bu çalışmada Viktor Frankl'ın eserlerinden ve konu hakkında yapılan birçok çalışmadan da yararlanarak insanın anlam arayışında dini inancın rolü incelenmektedir. Frankl'ın geliştirdiği Logoterapi ekolü ile anlamsal varoluşun amacı konusuna değinilmiştir. Buna göre insanın anlam bulması, onun hayatta kalmasını sağlayan faktörlerden biri olduğu düşüncesi de çalışmanın konuları arasında gösterilerek incelenmiştir.
Özet (Çeviri)
Religious beliefs can function as a kind of roadmap for individuals to make their lives meaningful. This roadmap includes teachings that determine how individuals cope with their limitations and weaknesses. The search for meaning is one of the fundamental characteristics of human existence. In this quest, religious belief has been important for providing answers and meanings to existential questions. The role of religious belief in the search for meaning largely depends on the individual's belief system. These belief systems offer different answers to questions about the meaning of life, the purpose of existence, death, and the afterlife. Based on the relationship between the search for meaning in human nature and the function of religion as a source of meaning, this study focuses on the role of religious belief in human's search for meaning, according to Frankl. Frankl's ideas about belief in the search for meaning have inspired many therapeutic methods. Building on these ideas, Frankl suggests that individuals use their beliefs to make sense of their own lives. These beliefs can determine individuals' desires and goals. This study examines the role of religious belief in the search for meaning by drawing on Viktor Frankl's works and numerous studies on the subject. The Logotherapy approach developed by Frankl is discussed in relation to the purpose of existential meaning. Accordingly, the study also explores the notion that finding meaning is one of the factors that enables individuals to survive in life.