Sinema ve animasyonun gastronomi üzerine etkileri
The effects of cinema and animation on gastronomy
  1. Tez No: 811814
  2. Yazar: GİZEM ECE TAHNAL
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ ALİ OSMAN TAŞLICA
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Gastronomi ve Mutfak Sanatları, Gastronomy and Culinary Arts
  6. Anahtar Kelimeler: Sinema, Animasyon, Gastronom, Cinema, Animation, Gastronome
  7. Yıl: 2023
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İSTANBUL TOPKAPI ÜNİVERSİTESİ
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Gastronomi ve Mutfak Sanatları Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Gastronomi ve Mutfak Sanatları Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 143
Özet
Günümüz dünyasında teknoloji ve medya hayatımızın parçası olduğu gibi gastronomi alanının da büyük bir parçasıdır. Gastronomi ve sinemanın birlikteliğinin tarihi çok uzun yıllara dayanmaktadır, ancak teknolojinin gelişimi ile bu birliktelik son yıllarda azalmaya başlamıştır. 2020 yılında ortaya çıkan Covid-19 pandemisi sürecinde tüm insanlığın yaşam tarzında değişimler yaşanmıştır. Bu değişim ile birlikte izlenilen içeriklerde farklılıklar meydana gelmesiyle beraber gastronomi ve sinema birlikteliği tekrar gün yüzüne çıkmıştır. Pandemi sürecinde insanlar evde uzun süreli vakitler geçirmek zorunda kalmıştır bu nedenle pandemi sürecinde beslenme alışkanlıkları gibi birçok şey değişime uğramıştır. Ev içerisinde geçirilen uzun vakitler insanların araştırma ve öğrenme ihtiyaçlarını ön plana çıkarmıştır. Sosyal medyanın etkisiyle farklı içeriklerin ön plana çıkması ve reklamların etkisi ile yeni içeriklerin izlenme oranı yükselmiştir. Sosyal medya içerisinde popülerleşen yemek yapım videoları ile gastronomi kavramı popüler hale gelmiştir. Pandemi döneminde popülerliği artan dijital platformlar atılım yaparak yeni içerikleri izleyici ile buluşturmuştur. Yeni çıkan bu içerikler ardı ardına tüketilmiştir. Bunun sonucunda pandemi öncesine ve sonrasına bakıldığında beslenme alışkanlıklarında, tüketim alışkanlıklarında ve kişisel ilgi alanlarında büyük değişimler yaşandığı görülmektedir. Bu çalışma içerisinde geçmiş dönem üzerinden sinema ve gastronomi ilişkisi ele alınmış ve örnekler ve anket çalışması verileri ile desteklenmiştir. Gastronomi ile çizgi film ve animasyon bölümleri üniversite öğrencileri üzerinde anket çalışması yapılmıştır. Çalışmanın ana temasını desteklemek için yapılan anket çalışmasının verileri, tablolar ve grafiklerle öne sunulmuştur. Öne sürülen hipotezlerin çözümlemesi yapılarak olumlu ve olumsuz çıkan hipotezler karşılaştırılmıştır. Hipotezlerin karşılaştırılması sonucunda 17 adet olumlu, 11 adet olumsuz veri ortaya çıkmıştır. Sonuç kısmında ortaya çıkan veriler paylaşılarak olumlu hipotezler desteklenmiştir. Temel olarak bu çalışmanın amacı sinema ve animasyon dünyasının gastronomi alanını nasıl etkilediği, Gastro içerikli izlenilen içeriklerin genç kesim üzerinde beslenme alışkanlıklarında ve tüketim alışkanlıklarında değişim yaratıp yaratmadığının araştırılmasıdır.
Özet (Çeviri)
In today's world, technology and media are a big part of the field of gastronomy as well as a part of our lives. The history of the union of gastronomy and cinema is based on many years, but with the development of technology, this unity has begun to decrease in recent years. During the Covid-19 pandemic that emerged in 2020, changes have been experienced in the lifestyle of all humanity. With this change, with the differences in the content watched, the combination of gastronomy and cinema has resurfaced. During the pandemic, people have had to spend long periods of time at home, so many things have changed during the pandemic, such as eating habits. The long time spent in the home has brought people's research and learning needs to the forefront. With the effect of social media, the prominence of different contents and the effect of advertisements have increased the viewing rate of new content. The concept of gastronomy has become popular with food making videos that have become popular in social media. Digital platforms, which have increased in popularity during the pandemic period, have made a breakthrough and brought new content to the audience. These newly released contents have been consumed one after the other. As a result, when we look at the period before and after the pandemic, it is seen that there have been great changes in eating habits, consumption habits and personal interests. In this study, the relationship between cinema and gastronomy was discussed over the past period and supported by examples and survey study data. A survey was conducted on university students of gastronomy and cartoon and animation departments. The data of the survey conducted to support the main theme of the study are presented in tables and graphs. The hypotheses put forward were analyzed and the positive and negative hypotheses were compared. As a result of the comparison of hypotheses, 17 positive and 11 negative data were revealed. In the conclusion, the resulting data were shared and positive hypotheses were supported. Basically, the aim of this study is to investigate how the world of cinema and animation affects the field of gastronomy and whether the content watched with gastro content creates a change in nutritional habits and consumption habits on young people.