İlkokul 4. sınıf Türkçe dersinde kök değerlerin eğitiminde Barış Manço şarkılarının kullanımı
The use of Barış Manço songs in the education of basic values in the primary school 4th grade Turkish lesson
- Tez No: 811815
- Danışmanlar: DOÇ. DR. ZEYNEP KILIÇ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: Barış Manço, Müziksel Öğretim Yöntemi, Değerler Eğitimi, Değer, Türkçe Dersi Öğretim Programı, Barış Manço, Musical Teaching Method, Values Education, Value, Turkish Course Curriculum
- Yıl: 2023
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Eskişehir Osmangazi Üniversitesi
- Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Temel Eğitim Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Sınıf Eğitimi Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 210
Özet
Amaç: Araştırmanın amacı Barış Manço şarkılarının kullanıldığı müziksel öğretim yöntemi ile yürütülen ilkokul 4. sınıf Türkçe dersinde, kök değerler eğitiminin nasıl gerçekleştiğini ortaya koymaktır. Yöntem: Araştırma nitel araştırma yöntemiyle yapılmıştır. Araştırma 2021-2022 eğitim-öğretim yılında ilkokul 4. sınıf öğrencileri ile yürütülmüştür. Araştırma deseni olarak temel nitel araştırma deseni kullanılmıştır. Araştırma verileri gözlem, görüşme, öğrenci ürünleri, öğrenci ve araştırmacı günlükleri ile elde edilmiştir. Veriler betimsel analiz yöntemi ile analiz edilip, yorumlanmıştır. Bulgular: Araştırmada kök değerlerin eğitiminde Barış Manço şarkıları ile yürütülen Türkçe dersinde öğrenciler değerleri özümsemiş, değerlere günlük yaşantılarından örnekler vererek değeri işe koşmuşlardır. Veliler de çocuklarında, yapılan değerler eğitimi etkinliklerinden sonra ev, okul ve sosyal yaşantılarında olumlu değişiklikler meydana geldiğini, değerleri günlük yaşantılarında davranışa dönüştürerek uyguladıklarını belirtmişlerdir. Sonuç ve Öneriler: Araştırma sonuçlarına göre Barış Manço şarkıları bağlamında Türkçe dersinde etkinlikler tasarlanmış ve öğrenciler bu etkinlikler sonunda 2018 Türkçe dersi öğretim programında yer alan kök değerleri günlük yaşantılarında davranışa dönüştürerek örnekler verdikleri ortaya çıkmıştır. Araştırmada öğrenciler değerleri Barış Manço şarkıları ile fark etmişler, günlük yaşantılarında davranışa dönüştürerek uygulamışlardır. Araştırma sürecinin sonunda, velilerden alınan görüşler doğrultusunda çocukların davranışlarında değerler bağlamında olumlu değişiklikler gözlemledikleri sonucuna ulaşılmıştır. Çocukların daha saygılı, anlayışlı ve yardımsever bir birey oldukları ifade edilmiştir. Ayrıca okula gelme isteklerinin arttığı, okulun daha eğlenceli bir yer olduğu belirtilmiştir. Araştırma nitel yöntemle yapılmış olup bu alanda nicel çalışmalara da yer verilerek Barış Manço şarkılarının değer öğretiminde etkili olup olmadığını ortaya koyan çalışmalar yapılabilir.
Özet (Çeviri)
Objective: The aim of the research is to reveal how the basic values education is realized in the 4th grade Turkish lesson conducted with the musical teaching method in which Barış Manço songs are used. Method: The research was conducted with the qualitative research method. The research was carried out with primary school 4th grade students in the 2021-2022 academic year. Basic qualitative research design was used as research design. Research data were obtained through observation, interviews, student products, student and researcher diaries. The data were analyzed and interpreted with the descriptive analysis method. Results: According to the results of the research, activities were designed in the Turkish lesson in the context of Barış Manço songs, and at the end of these activities, it was revealed that the students gave examples by transforming the root values in the 2018 Turkish lesson curriculum into behavior in their daily lives.. In the research, the students noticed the values with Barış Manço songs and applied them in their daily lives by transforming them into behaviors. At the end of the research process, it was concluded that in line with the opinions received from the parents, they observed positive changes in the behaviors of the children in the context of values. Following this values education process, parents also stated that positive changes occurred in the lives of their children at home, at school and in their social lives, and they applied these values by transferring them into behaviors in their daily lives. Conclusion and Suggestions: According to the results of the research, throughout the process of basic value education with Barış Manço songs, all the basic values were included in the songs, and at the end of this education process, students were asked to transfer these basic values into their behaviors and give examples from their in real lives. At the end of the education process, positive changes were observed in children's behaviors in terms of values, as confirmed by the feedback received from the parents. It has been stated that children have become more respectful, understanding and helpful individuals. Furthermore, it was also stated that children's desire to go to school was enhanced and school became a place of more fun. While this research was carried out with qualitative method, with the inclusion of quantitative studies in this field, subsequent studies can be carried out to prove whether Barış Manço songs are effective in teaching values.