Evli insanların iş hayatının davranışsal iktisat bağlamında incelenmesi: Bir literatür çalışması
Behavioral economics of married people's work life investigation in context: A literature study
- Tez No: 811935
- Danışmanlar: DR. MUSTAFA ERCAN KILIÇ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Ekonomi, Economics
- Anahtar Kelimeler: Evlilik, İş Hayatı, Çalışma, Ekonomi, Yeni Ekoller, Davranışsal İktisat, Dürtme, Sınırlı Rasyonellik, Marriage, Business Life, Study, Economics, New Schools, Behavioral Economics, Nudging, Limited Rationality
- Yıl: 2023
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İnönü Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İktisat Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 87
Özet
Teknolojinin hızlı gelişimi, beraberinde ekonomide yeni ekolleri meydana getirmiş ve yeni ekollerden biri olan davranışsal iktisat da iktisat bilimine önemli katkı sağlamıştır. Davranışsal iktisat ekolü, bireyin psikolojisinin, rasyonel karar verme aşamasında oldukça etkili olduğunu iddia etmektedir. Bu iddianın ön kabulü, sürekli değişim gösteren ve kararsız bir yapıya sahip olan birey psikolojisinin, irrasyonel davranışa meyilli olmasıdır. Bu çalışmanın da araştırma konusu, davranışsal iktisat perspektifinden evli kişilerin iş hayatıdır. Ancak bu araştırma, bizzat saha üzerinde olmayıp önceki çalışmalar üzerinden yapılmıştır. Literatür çalışmalarına bakıldığında çiftlerin, iş hayatında aktif olmalarının evlilik ilişkisinde pozitif ve negatif etkiler meydana getirdiği bulgularına rastlanmıştır. Bu bağlamda Türkiye ve yurt dışında yapılmış bazı çalışmalar incelenmiş ve bunların davranışsal iktisat kavramı üzerinden değerlendirilmesi yapılmıştır.
Özet (Çeviri)
The rapid development of technology has brought about new schools of economics along with it, and behavioral economics, one of the new schools, has also made an important contribution to the science of economics. The behavioral economics school claims that the psychology of the individual is very effective in the rational decision-making stage. The preliminary acceptance of this claim is that individual psychology, which is constantly changing and has an unstable structure, is prone to irrational behavior. The research topic of this study is the business life of married people from the behavioral economics perspective. However, this research was not conducted on the field itself, but on previous studies. When we look at the literature studies, it has been found that couples being active in business life have positive and negative effects on the marital relationship. In this context, some studies conducted in Turkey and abroad were examined and their evaluation was made through the concept of behavioral economics.