Davranışsal iktisat perspektifinden evliliğin tüketim tercihleri üzerine etkileri: Bir literatür araştırması
Consumption of marriage from behavioral economics perspectiveimpacts on preferences: A literature research
  1. Tez No: 811936
  2. Yazar: MAKSUT KÜRŞAT KELEŞ
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ MUSTAFA ERCAN KILIÇ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Ekonomi, Economics
  6. Anahtar Kelimeler: Davranışsal İktisat, Aile Ekonomisi, Rasyonellik, Sınırlı Rasyonellik, Tüketici Davranışları, Dürtme, Behavioral Economics, Family Economics, Rationality, Limited Rationality, Consumer Behavior, Nudging
  7. Yıl: 2023
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İnönü Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İktisat Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 85
Özet
Evlilik olgusu, geçmiş tarihlerden günümüze kadar farklı toplum ve eğitim düzeyine sahip kişilerin aile kurumunu oluşturabilmeleri için gerçekleştirdikleri birlikteliktir. Aile kurumunun oluşumundaki temel faktör ise aile üyeleri içerisinde yer alan bireylerin ihtiyaçlarının karşılamasına bağlıdır. Günümüz dünyasında nüfusun artmasına paralel olarak aile ekonomisine olan desteklerin boyutunda da artış olduğu gözlemlenmektedir. Evlilik sırasında tüketim tasarruf dengesini sağlamak oldukça zorlaşır. Hem bütçe hem de harcama kalemleri arttığı için kişiler rasyonel davranmakta zorlanmaktadır. Bu tez çalışmasının amacı aile kurumunu oluşturan bireylerin tüketim kararlarını davranışsal iktisat açısından incelemektir. Ayrıca bu süreç içerisinde bulunan problemlerin muhtemel çözümleri davranışsal iktisat kapsamında önerilmiştir. Sonuç olarak ise bu alanda yapılan çalışmaların çok az olduğu görülmüştür.
Özet (Çeviri)
The phenomenon of marriage is a union that people with different levels of society and education have realized in order to establish a family institution from past history to the present. The main factor in the formation of the family institution depends on meeting the needs of the individuals involved in the family members. In parallel with the population growth in today's world, it is observed that there is an increase in the size of support for the family economy. It becomes quite difficult to maintain the balance of consumption savings during marriage. It is difficult for people to behave rationally because both the budget and expenditure items are increasing. The purpose of this thesis study is to examine the consumption decisions of the individuals who make up the family institution from the point of view of behavioral economics. In addition, possible solutions to the problems arising in this process have been proposed within the scope of behavioral economics. As a result, it has been observed that there are very few studies conducted in this area.