Ahmed Hamdi Bey'in Medhal-i İnşâ adlı eseri (İnceleme-metin)
Ahmed Hamdi Bey's work title Medhal-i İnşâ (Review-text)
  1. Tez No: 811946
  2. Yazar: UMUT CANBERK
  3. Danışmanlar: PROF. DR. SÜLEYMAN ÇALDAK
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Türk Dili ve Edebiyatı, Turkish Language and Literature
  6. Anahtar Kelimeler: Ahmed Hamdi Şirvânî, Medhal-i İnşâ, inşâ, resmi ve özel yazışma, Ahmet Hamdi Şirvani, Medhal-i Inşa, Construction, Formal and Private Correspondence
  7. Yıl: 2023
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İnönü Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Türk Dili ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Eski Türk Edebiyatı Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 224
Özet
Bu çalışmanın konusu, Ahmed Hamdi Şirvânî'nin Medhal-i İnşâ isimli eserinin inceleme ve çeviri yazısından ibarettir. Çalışmada inşâ sanatının tanıtılması ve Medhal-i İnşâ adlı bu eserin tam bir çeviri yazısının yapılması amaçlanmıştır. Bu çalışma giriş ve sonuç bölümleri hariç iki bölümden oluşmaktadır. Giriş bölümünde inşâ hakkında bilgiler verilerek onun Arap, Fars ve Türk edebiyatındaki seyri ortaya konulmuş, Ahmed Hamdi Şirvânî'nin hayatından bahsedilmiş ve eserleri kısaca tanıtılmıştır. Birinci bölümde Medhal-i İnşâ isimli eser şekil ve muhteva açısından incelenmiş, eserin içeriği günümüz Türkçesiyle özet olarak verilmiştir. Ahmed Hamdi Bey'in inşâ sanatıyla ilgili verdiği bilgiler ile mektup türlerinden bahsettiği paragraflar özellikle açıklanmaya çalışılmıştır. Çalışmanın ikinci bölümünde transkripsiyon alfabesi ve eserin çeviri yazılı metni yer almaktadır. Sonuç bölümünde çalışmada elde edilen bilgi ve bulgular ortaya konmuştur. Kaynakça'da çalışmada yararlanılan ve atıfta bulunulan eserler tam künyeleri ile verilmiştir. Ek'te ise Hamdi Bey'in hayatı hakkında malumat edindiğimiz sicil kaydı ile Medhal-i İnşâ'nın tıpkıbasımı verilmiştir.
Özet (Çeviri)
This study is about the analysis and transcription of Ahmet Hamdi Şirvani's Medhal-i İnşa work. In this work, introducing the art of construction and Medhal-i Inşa's full transcription are aimed. This work is consist of two chapters, except introduction part and conclusion part. In the introduction part, information about the construction is given and its importance in Arabic, Persian and Turkish literature has been specified. Ahmet Hamdi Şirvani's life and works are included and each of his works is mentioned briefly. In the first part, the work named Medhal-i İnşa has been examined in terms of form and content and the content of this work is summarized in today's turkish language. Especially, the information Ahmet Hamdi's revealed about the art of construction and the paragraphs in which he talked about the types of letters were tried to be explained. And the second part of the study, the transcription alphabet and the transcription text of the work are given. The information and findings obtained are presented in conclusion part. The works used and cited in the study are given with their full name tags in the bibliography and the registry information about Ahmet Hamdi's life and Medhal-i Inşa's copy work were put at the end of the this work.