İşitme engelli ve işitme engelli olmayan çocuk sporcuların antropometrik, biyomekanik, proprioseptif ve postüral özelliklerinin karşılaştırılması
Comparison of anthropometric, biomechanical, proprioceptive and postural characteristics of hearing impaired and NON-hearing impaired child athletes
  1. Tez No: 811945
  2. Yazar: TARIK BURKAY
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ FATMA KIZILAY
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Fizyoterapi ve Rehabilitasyon, Physiotherapy and Rehabilitation
  6. Anahtar Kelimeler: Anropometri, İşitme Engelli, Propriosepsiyon, Spor, Anthropometry, Hearing Impaired, Proprioception, Sport
  7. Yıl: 2023
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İnönü Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Fiziksel Tıp ve Rehabilitasyon Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 86
Özet
Amaç: Araştırmanın amacı işitme engeline sahip olmanın sporcu çocuklar üzerindeki antropometrik, biyomekanik, proprioseptif ve postüral etkilerini incelemek ve bu özellikleri işitme engeli olmayan sporcu çocuklarla karşılaştırmaktır. Materyal ve metot: Araştırma 8-18 yaş arasındaki 17 işitme engelli ve 20 işitme engeli olmayan sporcu üzerinde yürütüldü. Propriosepsiyon, açı tekrarlama testi ile, biyomekanik özellikler; kuadriseps açısı, femoral anteversiyon açısı ve genu rekuvartum açısı ölçümleriyle, antropometrik özellikler; çap, çevre, uzunluk ölçümlerinin yanı sıra vücut kitle indeksi ve vücut yağ yüzdesi parametrelerinin ölçülmesi ile, postüral özellikler ise New York Postür Analizi skalası ile değerlendirilerek iki grubun verileri karşılaştırıldı. Bulgular: Propriosepsiyonun değerlendirilmesinde 90° omuz fleksiyonu ölçümünde istatistiksel olarak anlamlı fark bulundu (p0.05). Antropometrik özellikler incelendiğinde toplam alt ve üst ekstremite uzunluğu ölçümlerinde anlamlı farklılık görülürken (p0.05). Grupların postüral özellikleri incelendiğinde istatistiksel olarak anlamlı fark bulunmadı (p>0.05). Naviküler Düşme değerleri incelendiğinde istatistiksel olarak anlamlı fark bulunmadı (p>0.05). Sonuç: Araştırma sonuçlarına göre işitme engeli olan sporcularda propriosepsiyon duyusu işitme engeli olmayan çocuk sporculara göre daha zayıftır. Ekstremite uzunlukları bakımından işitme engeli olmayan çocuk sporcular daha uzun ölçülere sahiptir. Biyomekanik ve postüral özellikler bakımından işitme engelli çocuk sporcular, işitme engeli olmayan çocuk sporcular ile benzer özellikler göstermektedir.
Özet (Çeviri)
Aim: The aim of the study is to examine the anthropometric, biomechanical, proprioceptive and postural effects of having hearing impairment on child athletes and to compare these characteristics with child athletes without hearing impairment. Material and Method: The research was carried out on 17 hearing impaired and 20 non-hearing impaired athletes between the ages of 8-18. Proprioception is measured with the angle repetition test, biomechanical features is measured with quadriceps angle, femoral anteversion angle and genu requartum angle measurements, anthropometric features is measured with diameter, circumference, length measurements as well as body mass index and body fat percentage measurements, and postural features is measured with New York Posture Analysis Scale. Results: A statistically significant difference was found in the measurement of 90° shoulder flexion in the evaluation of proprioception (p0.05). In terms of anthropometric characteristics, there was a significant difference in total lower and upper extremity length measurements (p0.05). When the postural characteristics of the groups were compared, no statistically significant difference was found (p>0.05). There was no statistically significant difference was found in terms of navicular decline values (p>0.05). Conclusion: According to the results of the research, the sense of proprioception is weaker in athletes with hearing impairment than child athletes without hearing impairment. Child athletes without hearing impairment have longer measurements in terms of limb lengths. In terms of biomechanical and postural characteristics, hearing impaired child athletes show similar characteristics to child athletes without hearing impairment.