Uluslararası Kızılhaç ve Kızılay hareketi'nin tarihçesi ve Osmanlı ülkesindeki faaliyetleri (1863-1918)
The history of the international Red Cross and Red Clay movement and acyivities in the Ottoman country (1863-1918)
  1. Tez No: 812122
  2. Yazar: SELVİHAN NAYMAN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. GÜLBADİ ALAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Tarih, History
  6. Anahtar Kelimeler: Salib-i Ahmer, Hilâl-i Ahmer, Kızılhaç, Kızılay, Cemiyet, Salib-i Ahmer, Hilâl-i Ahmer, Red Cross, Red Crescent, Community
  7. Yıl: 2023
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Erciyes Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Tarih Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 184
Özet
Uluslararası Kızılhaç ve Kızılay Hareketi'nin Tarihçesi ve Osmanlı Ülkesindeki Faaliyetleri adlı çalışma, 1863-1918 yılları arasındaki dönemi kapsamaktadır. Dünya siyasi tarihinin önemli olduğu kadar kurum ve müesseselerin tarihi de önemli bir yere sahip olmuştur. Kurumsallaşan Uluslararası Kızılhaç ve Kızılay Hareketi günümüzde de varlığını faaliyet sahası içerisinde devam ettirmektedir. Bu çalışmadaki ana hedef, uluslararası boyutta öneme sahip olan Kızılhaç ve Kızılay'ın tarihçesini bilmek, dönem içerisinde yaşadığı değişiklikleri ele almak ve hareketin temelini oluşturan teşkilat yapısını öğrenmek ve 1863-1918 yılları arasında gerçekleşen olaylar etrafında Kızılhaç ve Kızılay'ın gösterdiği faaliyetler anlatılıp literatüre bir eser bırakılarak bu alanda çalışma yapacaklara yeni bir pencere açmaktır. Uluslararası yardım kuruluşu olan Kızılhaç Teşkilatı 1863'te Cenevre'de kurulmuştur. 1864 yılında Cenevre'de kongre toplanarak; uluslararası yardım derneklerinin kurulması, savaş esnasında yaralanan kişilerin tedavi edilmesi, gönüllü yardımcılar, doğal afetlerde ve salgın hastalık dönemlerinde yapılacak yardımlar, sağlık personelleri gibi konularda kararlar alınmıştır. Osmanlı Devleti ilk konferansa katılamasa da 1865'te toplantı kararlarının yer aldığı sözleşmeyi imzalamıştır. Osmanlı Devleti'nde bu çalışmanın öncüsü Dr. Abdullah Bey'in girişimleri ile 11 Haziran 1868 tarihinde Mecruhin ve Marda'yı Askeriyeye İmdat ve Muavenet Cemiyeti (Hilâl-i Ahmer/Kızılay) kurulmuştur. Söz konusu çalışma sonucunda eski adıyla Salib-i Ahmer ve Hilâl-i Ahmer olan Kızılhaç ve Kızılay'ın tarihçesi ile faaliyetlerine yer verilmiştir. Döneme ait birinci ve ikinci el kaynaklar kullanılmıştır.
Özet (Çeviri)
The study titled The History of the International Red Cross and Red Crescent Movement and Its Activities in the Ottoman Country covers the period between 1863-1918. The history of institutions and establishments has an important place as well as the world's political history. The institutionalized International Red Cross and Red Crescent Movement continues its existence in its field of activity today. The main objective of this study is to know the history of the Red Cross and Red Crescent, which has international importance, to deal with the changes it experienced during the period, to learn the organizational structure that formed the basis of the movement, and to explain the activities of the Red Cross and Red Crescent around the events that took place between 1863-1918 and to give a review to the literature. It is to open a new window for those who will work in this field by leaving work. The Red Cross Organization, an international aid organization, was established in Geneva in 1863. Congress convened in Geneva in 1864; Decisions were taken on issues such as the establishment of international aid associations, the treatment of people injured during the war, voluntary helpers, aids to be made during natural disasters and epidemics, and health personnel. Although the Ottoman Empire could not attend the first conference, it signed the convention in 1865 that included the meeting decisions. The pioneer of this study in the Ottoman Empire, Dr Abdullah Bey and his initiatives, Mecruhin and Marda'yi Military Help and Aid Society (Hilâl-i Ahmer/Kızılay) were established on 11 June 1868. As a result of this study, the history and activities of the Red Cross and Red Crescent, formerly known as Salib-i Ahmer and Hilâl-i Ahmer, are included. First and second-hand sources belonging to the period were used.