Savaşın dönüşümü bağlamında insani yardımın kurumsallaşması: Bir propaganda aracı olarak Amerikan Kızılhaç'ı örneği
The institutionalization of humanitarian aid in the context of the transformation of war: The case of the American Red Cross as a propaganda tool
  1. Tez No: 982759
  2. Yazar: DİLARA ŞENSİVAS
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ÖZGÜN ERLER BAYIR
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Uluslararası İlişkiler, International Relations
  6. Anahtar Kelimeler: Siyasal propaganda, Yeni savaşlar, Political propaganda, New wars
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Siyaset Bilimi ve Uluslararası İlişkiler Ana Bilim Dalı
Özet
Savaş olgusunun geçirdiği dönüşüm, sadece askeri teknoloji veya devletlerarası ilişkiler çerçevesinde değil, aktör çeşitlenmesi ve insani yardım kuruluşlarının savaş alanlarında yükselen rolüyle de şekillenmektedir. 19. yüzyıldan itibaren savaş alanlarına sivil aktörlerin dahil olmaya başlamasıyla, savaş çok katmanlı ve iç içe geçmiş bir yapıya evrilmiştir. Savaş muhabirleri, medya kuruluşları, uluslararası örgütler ve özel askeri şirketlerin yanı sıra hükümet dışı kuruluşlar savaş alanında yaşanılan dönüşümün belirleyici unsurları arasındaki yerini almıştır. Bu aktörler yalnızca insani yardım sağlamakla kalmamış, savaşın algılanış şeklini, meşruiyetini ve toplumsallaşmasını etkileyen propaganda faaliyetleriyle stratejik işlevleri olmuştur. Bu bağlamda dünyanın en büyük ve en etkili insani yardım ağlarından biri olan Uluslararası Kızılhaç ve Kızılay Hareketi, savaşın dönüşümünü anlamada kritik bir vaka sunmaktadır. Hareket kuruluşundan itibaren insaniyetçilik ilkeleri çerçevesince tarafsızlık ve yansızlık iddiasıyla hareket etmeyi gözetmiş olsa da hareketin unsurlarından ulusal toplulukların devletlerle kurdukları organik ilişkiler, bu toplulukları zaman zaman savaş lojistiğine destek veren ve milliyetçi duygularla hareket eden yapılara dönüştürmüştür. Hareketin kurucu anlaşması olan Cenevre Sözleşmelerindeki güncellemeler, savaşın niteliğinde yaşanan değişimlerin Hareket üzerindeki doğrudan etkisini göstermektedir. Ulusal toplulukların faaliyetleri, savaşın insanileştirmesi söylemi ile devletlerin ulusal çıkarlarının kesişim noktasında hibrit bir karakter kazanmıştır. Amerikan Kızılhaç'ı, Hareket içindeki kurumsal dinamikleri ve ulusal bağlamdaki yansımaları somutlaştıran temsili bir örnek olarak seçilmiştir. Tez bu çerçevede Amerikan Kızılhaç örneğini merkeze alarak, Hareketin savaş dönemlerindeki propaganda faaliyetlerini tarihsel karşılaştırmalı bir bakış açısıyla incelemektedir. Amerikan Kızılhaç'ı hem Hareket temsil eden hem de ABD'nin savaş dönemi dış politika söylemleriyle uyumlu bir insani yardım dili inşa eden bir aktör olarak öne çıkmaktadır. Savaş dönemlerinde sürdürdüğü propaganda faaliyetleriyle sadece bağış ve gönüllü desteği üretmekle sınırlı kalmamış, aynı zamanda kamuoyunun savaşın meşruiyetini kabul etmesine ve devletin savaş çabalarına destek olmasını sağlamıştır. Bu noktada Amerikan Kızılhaç'ının propaganda stratejilerinde insaniyetçilik ve milliyetçilik eksenlerinin süreklilik gösterdiği, savaş alanında yaşanan teknolojik ve toplumsal değişimlere paralel olarak bu eksenlerin dönüşüm geçirdiği ortaya konmuştur. Sonuç olarak bu tez savaşın dönüşümünü hükümet dışı aktörlerin, özellikle de Uluslararası Kızılhaç ve Kızılay Hareketi ve onun unsuru olan Amerikan Kızılhaç'ı üzerinden okumaktadır. Çalışma, insani yardımın lojistik ve sağlık işlevlerinin ötesinde ideolojik ve iletişimsel boyutlarla savaş olgusunda yaşanan dönüşümden etkilenmiş, aynı zamanda bu dönüşüme etki etki etmiştir.
Özet (Çeviri)
The transformation of warfare is shaped not only by military technology or inter-state relations, but also by the diversification of actors and the rising role of humanitarian organizations in war zones. Since the 19th century, with the inclusion of civilian actors in war zones, warfare has evolved into a multi-layered and intertwined structure. War correspondents, media organizations, international organizations, private military companies, and non-governmental organizations have become key elements in the transformation taking place on the battlefield. These actors have not only provided humanitarian aid, but have also played a strategic role through propaganda activities that influence the perception, legitimacy, and socialization of war. In this context, the International Red Cross and Red Crescent Movement, one of the world's largest and most influential humanitarian aid networks, presents a critical case study in understanding the transformation of war. Although the Movement has sought to act with neutrality and impartiality within the framework of humanitarian principles since its inception, the organic relationships that national communities, as elements of the Movement, have established with states have sometimes transformed these communities into structures that support war logistics and act on nationalist sentiments. Updates to the Geneva Conventions, the founding agreements of the Movement, demonstrate the direct impact of changes in the nature of warfare on the Movement. The activities of national communities have taken on a hybrid character at the intersection of the discourse of humanizing warfare and the national interests of states. The American Red Cross has been selected as a representative example that embodies the institutional dynamics within the Movement and their reflections in the national context. Within this framework, the thesis focuses on the example of the American Red Cross and examines the Movement's propaganda activities during wartime from a historical comparative perspective. The American Red Cross stands out as an actor that both represents the Movement and constructs a humanitarian aid discourse consistent with the US foreign policy rhetoric during wartime. Its propaganda activities during wartime were not limited to generating donations and volunteer support; they also ensured public acceptance of the legitimacy of the war and support for the state's war efforts. At this point, it has been revealed that the axes of humanitarianism and nationalism in the propaganda strategies of the American Red Cross showed continuity and underwent transformation in parallel with the technological and social changes experienced on the battlefield. In conclusion, this thesis examines the transformation of war through the lens of non-governmental actors, particularly the International Red Cross and Red Crescent Movement and its component, the American Red Cross. The study reveals that humanitarian aid has been affected by the transformation in warfare beyond its logistical and health functions, extending to ideological and communicative dimensions, and that it has also influenced this transformation.