Sinema-kent ilişkisi: Farklılıkların mekânı ve İstanbul
Cinema-city relationship: The space of differences and İstanbul
- Tez No: 812150
- Danışmanlar: DOÇ. DR. ESRA GÜLAY ER PASİN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İletişim Bilimleri, Communication Sciences
- Anahtar Kelimeler: Sinema, Türkiye Sineması, Mekân, Kent, İstanbul, Cinema, Cinema of Turkey, Space, City, İstanbul
- Yıl: 2023
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Radyo Televizyon ve Sinema Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 191
Özet
“Sinema-Kent İlişkisi: Farklılıkların Mekânı ve İstanbul”isimli bu çalışma; üç dönem üzerinde, Türkiye Sineması'ndan dört örnek filmin belirlenmesiyle İstanbul'un sinemadaki temsilinin nitel değişimi irdelenmiştir. Çalışma kapsamında; örneklemlerin belirlenmesinde ülke tarihinde sosyopolitik ve ekonomik kırılmalar ölçüt alınmıştır. Bu kırılmaların kent sosyolojisinde ve kentin yapısal dönüşümündeki etkisi ve sinemadaki yansımalarının ortaya konması amaçlanmıştır. Bu bağlamda 1960'lı, 1990'lı ve 2000 sonrası yıllarda Türkiye Sineması irdelenmiştir. Örnek filmler; 1960'larda 'Ah Güzel İstanbul', 1990'larda 'Tabutta Rövaşata' ve 'Gemide', 2000 sonrası dönemde 'Hayat Var' olarak belirlenmiştir. Örnek filmler ve İstanbul'da yaşanan değişim arasındaki bağ irdelenmiştir. Bu filmler, dönemin ruhunu yansıtması ve İstanbul'u derinlikli bir mekân olarak kullanması kriterlerine uygunluğu bağlamında seçilmiştir. Filmlerde yer alan ortak unsur olarak deniz görüntülerinin temsili ve bu temsilin dönemler içinde değişimi okunmuştur. Bu üç dönemin sosyopolitik yapısı ve İstanbul'un uğradığı mekânsal dönüşüm arasındaki bağ örnek filmlerde gözlemlenmiştir. Bu bağlamda dönem-kent-sinema arasındaki ilişki ortaya konmuştur. Çalışmada, kentin uğradığı yapısal değişimin kökeni; ülke siyaseti, toplumsal ve ekonomik yapı bağlamında değerlendirilmiştir. Bu dönemlerde yaşanan kritik siyasal gelişmeler, dönemi temsil eden kavramlar üzerinden açıklanmıştır. Kavramlar ışığında dönem sinemasını belirleyen bakış açısı ortaya konmuştur. Örnek filmlerin biçimi ve biçemi bağlamında dönem ve kentle kurduğu ilişki tartışılmıştır. İstanbul'un simgesel mekânlarının ve imgelerinin örnek filmler üzerinden yaşadığı değişim incelenmiştir. Filmler, kent mekânı bağlamında değerlendirilirken karakterler ve İstanbul arasındaki ilişki göz önünde bulundurulmuştur. Kentin değişimiyle birlikte karakterlerin temsil ettiği toplumsal sınıfın uğradığı değişim ele alınmıştır. Çalışmada, çeşitli mekan kuramlarına başvurularak İstanbul özelinde bir bakış açısı oluşturulması hedeflenmiştir. Çalışmanın sonucunda Türkiye Sineması'nda yer alan benzer deniz ve dalga görüntülerinin farklı dönemlerde anlam değişimine uğradığı tespit edilmiştir. Bu değişimin sebeplerinin yaşanan siyasal değişimlerin bir parçası olduğu gözlemlenmiştir. Kentin ve kenti yansıtan sinemanın siyasetle arasındaki bağ okunmuştur.
Özet (Çeviri)
The dissertation titled as“Cinema-City Relationship: The Space of Differences and İstanbul”examines the change in the city of Istanbul and the reflection of this change on cinema by determining four sample films from Cinema of Turkey over three periods. Scope of work; Cinema of Turkey in the 1960s, 1990s and the years after 2000 has been examined. Sample movies; In the 1960s 'Ah Güzel İstanbul', in the 1990s 'Tabutta Rövaşata' and 'Gemide', in the post-2000 period 'Hayat Var' have been determined. The connection between the sample films and the change in İstanbul has been examined. These films have been selected in the context of reflecting the spirit of the period and meeting the criteria of using Istanbul as a deep space. The representation of the sea images as a common element in the films and the change of this representation over the periods is read. The link between the socio-political structure of these three periods and the spatial transformation of Istanbul has been observed in the sample films. In this context, the relationship between period-citycinema has been revealed. In the study, the source of the structural change in the city; country politics has been evaluated in the context of social and economic structure. The critical political developments experienced in these periods are explained through the concepts that represent the period. In the light of the concepts, the point of view that determines the cinema of the period has been revealed. In the context of the form and style of the sample films, the relationship established with the period and the city is examined. The change the symbolic places and images of İstanbul have experienced through sample films has been examined. While evaluating the films in the context of urban space, the relationship between the characters and İstanbul taken into consideration. With the change of the city, the change of the social class represented by the characters is discussed. In the study, it is aimed to create a perspective specific to İstanbul by applying various spatial theories. As a result of the study, it has been determined that similar sea and wave images in Cinema of Turkey have undergone a change in meaning in different periods. It has been observed that the reasons for this change are a part of the political changes experienced. The connection between the city and the cinema reflecting the city with politics has been read.