Covid-19 pandemisi'nde kazanılan tecrübelerin incelenmesiyle örnek bir ulusal biyosavunma strateji modelinin oluşturulması
Establishing an exemplary national biodefense strategy model by examining the experiences gained in the Covid-19 pandemic
- Tez No: 812240
- Danışmanlar: DOÇ. DR. SERMET SEZİGEN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Savunma ve Savunma Teknolojileri, Defense and Defense Technologies
- Anahtar Kelimeler: KBRN, Biyosavunma, Covid-19, Biyoterörizm, Biyogüvenlik
- Yıl: 2023
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Milli Savunma Üniversitesi
- Enstitü: Alparslan Savunma Bilimleri ve Milli Güvenlik Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: KBRN-P Savunma Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: KBRN Savunma Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 183
Özet
Bu tez çalışması kapsamında; Çin'in Wuhan şehrinde ortaya çıkan ve çok kısa sürede bütün dünyaya yayılarak 11 Mart 2020 tarihinde Dünya Sağlık Örgütü tarafından pandemi ilan edilen Covid-19 salgınının yönetilmesi sırasında yapılan uygulamalar incelenmiştir. Biyolojik harp maddelerinin özellikleri, oluşturabilecekleri tehditler ve ulusal ve uluslararası olmak üzere biyolojik harp maddeleriyle ilişkili mevzuat düzenlemeleriyle ilgili verilen bilgilerin ardından, pandemi sırasında yapılan uygulamalar ―Önleme ve Zarar Azaltma‖, ―Tespit ve Teşhis‖, ―Müdahale‖ ve ―Farkındalık‖ başlıklarının altında kategorize edilerek araştırılmıştır. Yoğun literatür taramasıyla yapılan incelemelerin ardından elde edilen bulgular SWOT analizi yöntemiyle irdelenmiş ve savunma modeli için bir zemin olarak kullanılmıştır. Kazanılan tecrübeler ve yayımlanan çeşitli ulusal biyosavunma strateji belgelerinden yola çıkarak örnek bir biyosavunma strateji modeli oluşturulmaya çalışılmıştır. Modelde salgın olması durumunda yapılması gereken uygulamaların yanı sıra, eksiklik hissedilen alanların iyileştirilmesine yönelik tavsiyeler de yer almaktadır. Oluşturulan bu modelin, virüs çağı olarak anılan 21. yüzyılda yaşanabilecek doğal, kaza veya kasti nedenlerden dolayı oluşabilecek olası salgınlarda yol gösterici olması ve ilgili kurumların faydalanabileceği bir model olması temenni edilmektedir.
Özet (Çeviri)
Within the framework of this thesis, practices to monitor COVID-19 pandemic, which broke out in the Wuhan city of China and spread out all over the world and later was declared by WHO as a pandemic, have been investigated. First, the properties of biological warfare agents, the threats they may pose and the national and international regulations regarding biological warfare agents have been given in detail. Then, the practices implemented during the pandemic have been categorised and studied under the titles ―Prevention and Harm Reduction‖, ―Diagnosis and Detection‖, ―Intervention‖ and ―Awareness‖. The findings obtained following the research conducted through an intense literature review have been examined through SWOT analysis and used as a basis for the defense model. In the light of the experience gained and the variety of national biodefense strategy documents published, a biodefense strategy model has been designed. Within the model, apart from the practices that have to be adopted in the case of an outbreak, suggestions for improving the fields that needs to be addressed have been given. The model is expected to serve as a guide in potential outbreaks originating from natural, accidental or deliberate reasons and be a model that can be utilised by the relevant authorities in the 21st century, also called as the Virus Era. Keywords : CBRN, Biodefence, Covid-19, Bioterrorism, Biosecurity.