Türkiye ve Almanya subay eğitiminin karşılaştırmalı olarak incelenmesi
Comparative analysis of Turkish and German officer training
- Tez No: 812246
- Danışmanlar: PROF. DR. ŞAKİR ÇINKIR
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: Askeri Eğitim, Akademik Eğitim, Askeri Üniversite, Kara Harp Okulu, Military Education, Academic Education, Military Unıversty, Military Academy, Comparative Education
- Yıl: 2023
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Milli Savunma Üniversitesi
- Enstitü: Alparslan Savunma Bilimleri ve Milli Güvenlik Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Askeri Eğitim Yönetimi Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Askeri Eğitim Yönetimi Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 118
Özet
18.yüzyılın sonuna kadar subaylık mesleği Avrupa'da babadan oğula geçmiş ve burjuva sınıfının imtiyazında olmuştur. Muharebe sahasında alınan yenilgiler sonrasında, 19.yüzyılın ilk yarısından itibaren Avrupa'da eğitim modellerinde reformlar yapılarak modern subay eğitimi başlamıştır. Avrupa ordularının gerçekleştirdiği reform hareketleri sonrasında güçsüz kalan Osmanlı'da reform hareketlerine eğitimden başlamıştır. Bu amaçla diğer ülkelerden getirilen uzman eğiticiler askeri okulların yapısı ve müfredatında iyileştirmeler gerçekleştirilmiştir. Prusya İmparatorluğundan gelen askeri heyetler eğitim sistemlerini ve ordudaki silah ve teçhizatı iyileştirilmiştir. Türkiye ile Almanya arasında Osmanlı ve Prusya İmparatorlukları döneminde başlayan askeri ilişkiler Cumhuriyet ilanından sonra da uzun yıllar etkisini göstermiştir. Bu çalışmada, derin tarihi ordu yapısı bulunan, akademik ve askeri eğitimi farklı kurumlar tarafından dönüşümlü olarak icra edilen Almanya ve eğitimleri eş zamanlı olarak aynı kampüs içerisinde icra eden Türkiye eğitim sistemleri incelenmiştir. Araştırma kapsamında askeri okulların ve kurumların açık kaynakları, makaleler ve tezler incelenerek eğitim sistemlerinin tarihsel gelişimi, askeri okul ve üniversitelerin yapıları, eğitim süreçleri ve programlarındaki benzerlikler ve farklılıklar ortaya çıkarılmıştır. Öneriler kısmında subay eğitiminde ilave edilmesi gereken konular ve düzenlemeler sunulmuştur. Geleneksel savaşlarının yerini alan Hibrit savaş konseptini subay adaylarına öğretmek için teorik ve uygulamalı eğitimler planlanmalı, dijital platformların askeri eğitimlerde daha yoğun bir şekilde kullanılması, sorgulama ve araştırma becerisi kazandırılması amacıyla eleştirel düşünme eğitimleri müfredata eklenerek eğitimin kalitesini arttıracağı tespit edilmiştir. Ayrıca haftada bir gün icra edilen askeri eğitimlerin akademik eğitim sonrasında icra edilmesi, Harp Okullarından Harbiyelilerin yüksek lisans seviyesinde mezun olması gerektiği, uzun süren kurslar yerine mesleğinin ilgili safhalarında kısa ve daha etkin kursların düzenlenmesi eğitimin verimliliğini arttıracaktır. Türkiye'de son yıllarda subay eğitim sisteminde yapısal ve içeriksel olarak değişimler meydana gelmiştir. Tespit edilen hususların ilave edilmesiyle subay eğitim sistemi daha etkin ve verimli olacaktır.
Özet (Çeviri)
Until the end of the 18th century, the profession of officer was passed down from father to son in Europe and was the privilege of the bourgeois class. After the defeats on the battlefield, from the first half of the 19th century, reforms were made in the training models to improve the armies of the countries and modern officer training began. The Ottoman Empire, which was weak after the reform movements carried out by the European armies, II. During the reign of Mahmud, he started his improvement studies from education. For this purpose, specialist trainers brought from other countries have made improvements in the structure and curriculum of military schools. Military delegations from the Prussian Empire improved their training systems and the weapons and equipment of the army. Military relations with Germany, which started during the Prussian Empire, continued after the proclamation of the Republic, and the German school had its effect for many years in our country. In this study, the education systems of Germany, which has a deep historical army structure and whose academic and military education is carried out alternately by different institutions, and Turkey, which provides education simultaneously in the same campus, are examined. Within the scope of the research, the historical development of education systems, the structures of military schools and universities, the similarities and differences in education processes and programs were revealed by examining the open sources, articles and theses of military schools and institutions. In the recommendations section, the issues and regulations that should be added in officer training are presented. Theoretical and practical trainings should be planned in order to teach the hybrid warfare concept, which replaces traditional wars, to officer candidates. It has been determined that the use of digital platforms in military training more intensively, the addition of critical thinking trainings to the curriculum in order to gain inquiry and research skills, will increase the quality of education. In addition, military training, which is carried out one day a week, will be carried out after academic training, cadets from the Military Academy should graduate at the master's level, and the organization of short and more effective courses at the relevant stages of the profession instead of long courses will increase the efficiency of the education. In recent years, structural and content changes have occurred in the officer training system in our country. By adding the identified issues, the officer training system will be more effective and efficient.