Genç yetişkinlerin kişilik özelliklerinin ve tevazu düzeylerinin aşkınlık düzeylerini yordamadaki rolünün incelenmesi
Investigation of the role of personality traits and humility levels of young adults in predicting transcendence levels
- Tez No: 812248
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ NAZİFE ÜZBE ATALAY
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Psikoloji, Education and Training, Psychology
- Anahtar Kelimeler: Aşkınlık, Tevazu, Kişilik Özellikleri, Genç Yetişkinlik, Transcendence, Humility, Personality Traits, Young Adulthood
- Yıl: 2023
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Milli Savunma Üniversitesi
- Enstitü: Alparslan Savunma Bilimleri ve Milli Güvenlik Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Askeri Eğitim Yönetimi Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Rehberlik ve Psikolojik Danışmanlık Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 123
Özet
Bu araştırmada, genç yetişkinlerin kişilik özelliklerinin ve tevazu düzeylerinin aşkınlık düzeylerini yordamadaki rolünün incelenmesi hedeflenmiştir. Bu kapsamda, aşkınlık bağımlı değişken olarak, kişilik özellikleri ve tevazu ise bağımsız değişken olarak ele alınmıştır. Bu amaç doğrultusunda, yordayıcı korelasyonel modeli esas alan ilişkisel bir çalışma yürütülmüştür. Araştırmanın çalışma grubu, 358'i (%70,1) kadın, 153'ü (%29,9) erkek olmak üzere toplam 511 genç yetişkinden oluşmaktadır. Verileri toplamak amacıyla araştırmacı tarafından hazırlanan“Kişisel ve Sosyodemografik Bilgi Formu”,“Beş Faktör Kişilik Ölçeği”,“Tevazu Ölçeği”ve“Aşkınlık Ölçeği”kullanılmıştır. Veriler SPSS 27 paket programı kullanılarak çözümlenmiştir. Aşkınlık puanlarının cinsiyete, çalışma durumuna, hayata anlam katan bir aktiviteye sahip olma durumuna ve romantik ilişki durumuna göre anlamlı bir farklılık gösterip göstermediğini saptamak amacıyla Bağımsız Gruplar T-Testi; aşkınlık puanlarının algılanan sosyoekonomik duruma göre anlamlı bir farklılık gösterip göstermediğini saptamak amacıyla Tek Yönlü Varyans Analizi; kişilik özellikleri, tevazu ve aşkınlık arasındaki ilişkiyi belirlemek adına Pearson Momentler Çarpım Korelasyonu; kişilik özelliklerinin ve tevazunun aşkınlık toplam puanlarını ve alt boyutlarını yordayıp yordamadığını test etmek amacıyla Aşamalı Çoklu Regresyon Analizi yapılmıştır. Elde edilen sonuçlara göre; maneviyat, umut ile estetik ve mükemmelliğin takdiri alt boyutu puanlarının cinsiyete göre anlamlı biçimde farklılaştığı; şükran ve mizah alt boyutu puanlarının maddi gelir getiren bir işte çalışma durumuna göre anlamlı biçimde farklılaştığı; tüm alt boyutları dahil aşkınlık toplam puanının hayata anlam katan bir aktiviteye sahip olma durumuna göre anlamlı biçimde farklılaştığı; şükran, mizah, umut ve aşkınlık toplam puanlarının romantik ilişkiye sahip olma durumuna göre anlamlı biçimde farklılaştığı; şükran alt boyutu puanlarının algılanan sosyoekonomik duruma göre anlamlı biçimde farklılaştığı; tevazu ile aşkınlık toplam puanları ve aşkınlık alt boyutları arasında pozitif yönde anlamlı bir ilişki olduğu; tevazu ile dışadönüklük, sorumluluk ve deneyime açıklık arasında pozitif yönde ve anlamlı, nörotiklik ile negatif yönde ve anlamlı bir ilişki bulunduğu; tevazu ile deneyime açıklık arasında istatistiksel olarak anlamlı bir ilişki bulunmadığı; tevazunun, aşkınlığın maneviyatın, şükranın ve estetik ve mükemmelliğin takdirinin önemli bir yordayıcısı olduğu; sorumluluğun umudu yordadığı ve dışadönüklüğün mizahı yordadığı tespit edilmiştir.
Özet (Çeviri)
In this study, it was aimed to examine the role of young adults' personality traits and humility levels in predicting their transcendence levels. In this context, transcendence was considered as the dependent variable, and personality traits and humility were considered as independent variables. For this purpose, a relational study based on the predictive correlational model was conducted. The study group of the research consists of 511 young adults, 358 (70.1%) women and 153 (29.9%) men. In order to collect the data,“Personal and Sociodemographic Information Form”,“Five Factor Personality Scale”,“Humility Scale”and“Transcendence Scale”prepared by the researcher were used. The data were analyzed using the SPSS 27 package program. The Independent Groups T-Test was used to determine whether the transcendence scores differ significantly according to gender, working status, having an activity that adds meaning to life, and romantic relationship status; One-Way Analysis of Variance in order to determine whether the transcendence scores show a significant difference according to the perceived socioeconomic status; Pearson Product Moments Correlation to determine the relationship between personality traits, humility and transcendence; In order to test whether personality traits and humility predict transcendence total scores and sub-dimensions, Stepwise Multiple Regression Analysis was performed. According to the results obtained; spirituality, hope and aesthetics and appreciation of excellence sub-dimension scores differed significantly by gender; gratitude and humor sub-dimension scores differed significantly according to the status of working in a job that generates financial income; the total score of transcendence, including all its subdimensions, differed significantly according to the status of having an activity that adds meaning to life; gratitude, humor, hope and transcendence total scores differed significantly according to having a romantic relationship; gratitude sub-dimension scores differed significantly according to perceived socioeconomic status; there is a significant positive correlation between humility and transcendence total scores and transcendence sub-dimensions; there is a positive and significant relationship between humility and extraversion, responsibility and openness to experience, and a negative and significant relationship with neuroticism; there was no statistically significant relationship between humility and openness to experience; that humility, transcendence are important predictors of spirituality, gratitude, and appreciation of aesthetics and perfection; It has been determined that responsibility predicts hope and extroversion predicts humor.