İlk hava gücü teorileri ve İspanya İç Savaşı'nda hava gücünün kullanımı
Early air power theories and in the Spanish Civil War use of air power
- Tez No: 812266
- Danışmanlar: PROF. DR. HÜSNÜ ÖZLÜ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Tarih, History
- Anahtar Kelimeler: Havacılık Tarihi, Askerî Havacılık, Hava Gücü, Hava Gücü Teorisyenleri, İspanya İç Savaşı, Aviation History, Military Aviation, Air Power, Air Power Theorists, Spanish Civil War
- Yıl: 2023
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Milli Savunma Üniversitesi
- Enstitü: Alparslan Savunma Bilimleri ve Milli Güvenlik Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Harp Tarihi Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Askeri Tarih Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 148
Özet
Orville ve Wilbur Wright kardeşlerin, 17 Aralık 1903'te havadan ağır, motorlu bir hava aracı ile ilk uçuşu gerçekleştirmesinden oldukça kısa bir süre sonra uçaklar bir savaş aracı olarak muharebe sahasında yerini almış ve hava gücü, giderek artan bir nispette muharebe sahasını şekillendiren bir unsur hâline gelmiştir. Uçakların askerî maksatlarla kullanılması neticesinde savaşlar gökyüzüne sirayet etmiş ve bu gücün ne şekilde ve ne maksatla kullanılması gerektiğine yönelik düşünceler daha ilk dönemden itibaren ileri sürülmüştür. Bu görüşlerden bazıları ise birer teori hâline gelerek hava gücünün kullanılmasına rehberlik etmiştir. Söz konusu teorilerin ilk örnekleri iki savaş arası olarak adlandırılan dönemde verilmiştir. Askerî teknolojilerde büyük gelişmelerin ve dolayısıyla yoğun silahlanma faaliyetlerinin yaşandığı bu dönem, aynı zamanda yeni bir küresel mücadelenin tohumlarının atıldığı yıllar olarak da kayda geçmiştir. Bu yıllar arasında İspanya'da cereyan eden çatışmaların iç savaşa evrilmesi ve bazı devletlerin çatışmalara konvansiyonel silahlarla aktif şekilde müdahil olması ile hava gücü söz konusu çatışmalar boyunca çeşitli rollerde kullanılmıştır. Çatışmalar boyunca taraflar birbirine üstünlük kurmaya çalışırken, sürece dâhil olan güçlerin de yeteneklerini test etme arayışında oldukları görülmüştür. 1936'da başlayan ve 1939'a kadar yaklaşık üç yıl süren çatışmalardan hava gücüne ilişkin alınan derslerin İkinci Dünya Savaşı'nın askerî neticelerine tesirleri olduğu değerlendirilmektedir. Bu tez çalışmasında, hava gücünün kullanımına ilişkin ilk teoriler incelenmiş ve hava gücünün İspanya İç Savaşı'nda tecrübe edilen uygulamaları ile söz konusu teoriler arasında anlamlı ilişkiler kurulmaya çalışılmıştır.
Özet (Çeviri)
Not long after the Orville and Wilbur Wright brothers made the first flight with a heavier-than-air powered aircraft on December 17, 1903, airplanes took their place on the battlefield as a combat vehicle, and air power became a component which increasingly shaping the battlefields. As a result of the use of airplanes for military purposes, wars spread to the sky, and thoughts on how and for what purpose this power should be used have been put forward from the very first period. Some of these views became theories and guided the use of air power. The first examples of these theories were given in the interwar period. This period, in which major developments in military technologies and therefore intense armament activities were experienced, was also recorded as the years when the seeds of a new global struggle were sown. As the conflicts in Spain between these years turned into civil war and some states were actively involved in the conflicts with conventional weapons, air power was used in various roles within the combats. During the conflicts, while the parties were trying to establish superiority over each other, it was seen that the forces involved in the process were also seeking to test their abilities. It is evaluated that the lessons learned about air power from the conflicts that started in 1936 and lasted for about three years until 1939 had an impact on the military results of the Second World War. In this thesis, the first theories on the use of air power were examined and it was tried to establish meaningful relationships between the applications of air power experienced in the Spanish Civil War and these theories.