Çalışanların girişimcilik yönelimi algıları ile liderlik davranışı arasındaki ilişkinin havalimanı işletmeciliği sektöründe araştırılması
An investigation on the relationship between entrepreneurship tendency of employees and leadership behaviour in airport management industry
  1. Tez No: 533390
  2. Yazar: KEVSER AKINCI CEYHAN
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. GÜNEY ÇETİN GÜRKAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İşletme, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Girişimcilik, Girişimcilik Yönelimi, Liderlik, Yapısal Eşitlik Modeli, Entrepreneurship, Entrepreneurship Tendency, Leadership, Structural Equation Model
  7. Yıl: 2018
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Trakya Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Girişimcilik Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 154
Özet
“Çalışanların Girişimcilik Yönelimi ile Liderlik Davranışı Arasındaki İlişkinin Havalimanı İşletmeciliği Sektöründe Araştırılması”adlı bu tez çalışması üç bölümden oluşmaktadır. Bu çalışmanın amacı, son yıllarda yoğun olarak incelenen girişimcilik yöneliminin liderlik türleri ile ilişkisinin araştırılmasıdır. Çalışmanın ilk bölümünde girişimcilik ve girişimcilik yönelimi kavramı açıklanmış tarihsel gelişimine yer verilmiştir. Ayrıca örgütlerde girişimcilik yöneliminin sağlanması için gereken şartlar, girişimcilik yönelimini etkileyen unsurlar ve girişimcilik yöneliminin boyutlarına değinilmiştir. İkinci bölümde uzun yıllardır pek çok bilim dalının çalışma alanına giren liderlik ve liderlik teorileri incelenmiştir. Liderliğin tarihi gelişimi üzerinde durulmuş, liderlik ve yöneticiliğin farkları ve ortak yönleri anlatılmıştır. Liderliğin güç kaynakları ve liderlik teorilerine yer verilmiştir. Çalışmanın son bölümü olan üçüncü bölümde çalışanların girişimcilik yönelimi ile liderlik davranışı arasındaki inceleyen araştırmaya yer verilmiştir. Girişimcilik yönelimini ölçümleyebilmek için 2012 yılında Merve Koçoğlu tarafından kullanılan girişimcilik yönelimi envanteri ve liderlik davranışını ölçebilmek için Çok Faktörlü Liderlik Ölçeği kullanılmıştır. Havalimanı çalışanlarına uygulanan anket formu üç bölümden oluşmaktadır. İlk bölümde demografik bilgiler, ikinci bölümde girişimcilik yönelimi ve üçüncü bölümde liderlik davranışı soruları yer almaktadır. Bu bölümde araştırmanın kapsamına uygun olarak oluşturulan anket çalışması uygulanmıştır. 275 çalışanın katıldığı araştırmada elde edilen sonuçlar, SPSS 20.0 ve AMOS 23 istatistik programlarına aktarılarak, doğrulayıcı faktör analizi, yapısal eşitlik modeli, Mann- Whitney U testi ve Kruskall- Wallis testi uygulanarak değerlendirilmiş elde edilen sonuçlar tablolara aktarılarak yorumlanmıştır. Yapısal eşitlik modelinin analizi sonucunda, girişimcilik yöneliminin alt boyutları olan yenilikçilik, proaktiflik, risk alma, saldırgan rekabetçilik ve özerklikten proaktiflik ve özerklik ile liderlik davranışı türlerinden etkileşimci liderlik arasında istatistiksel olarak anlamlı ilişki olduğu görülmüştür. Ayrıca sosyo- demografik özelliklerin araştırmada gözlenmek istenen değişkenler üzerindeki etkisini belirleyebilmek için Mann- Whitney U ve Kruskall- Wallis testleri uygulanmış, cinsiyet açısından risk alma anlamlı bir farklılık olduğu görülmüştür.
Özet (Çeviri)
This thesis study naming“An Investigation on the Relationship between Entrepreneurship Tendency of Employees and Leadership Behaviour in Airport Management Industry”consists of three chapters. The objective of this study is researching on the relationship between entrepreneurship tendency which has been researched intensively in recent years and leadership types. In the first chapter of this study, definitions of entrepreneurship and entrepreneurship tendency have been explained and also, its historical development has been given a place. In addition, necessary conditions to provide entrepreneurship tendency in organizations, factors which affect entrepreneurship tendency, and dimensions of entrepreneurship tendency have been mentioned. In the second chapter, leadership and leadership theories which take a place in research areas in many disciplines have been examined. The historical development of leadership and the differences and common points between leadership and management have been explained. Resources of leadership power and leadership theories have been given a place. In the third and the last chapter of this study, a research examining the relationship between entrepreneurship tendency of employees and leadership behavior has conducted. Entrepreneurship tendency inventory, which was used by Merve Koçoğlu to measure entrepreneurship tendency in 2012, and Multifactor Leadership Scale to measure leadership behavior have been used. The survey form applied to airport employees consists of three parts. Questions of demographic information in the first part, questions of entrepreneurship tendency in the second part, questions of leadership behavior in the third part are given a place. In this section, a survey study has conducted in accordance with the scope of the research. The data obtained in the survey, which was attended by 275 employees, has been evaluated by being transferred to SPSS 20.0 and AMOS 23 statistical programmes, and by being applied validated factor analysis, structural equation model, Mann-Whitney U test and Kruskall-Wallis test, as a result, obtained results have been interpreted by being transferred to the tables. As a result of the analysis of the structural equation model, it has been seen that there is a statistically significant relationship between proactivity and autonomy, which are two of the sub-dimensions of entrepreneurial orientation, and transactional leadership, which is one of behaviour types. In addition, Mann-Whitney U and Kruskall-Wallis tests have been applied to determine the effect of socio-demographic characteristics on the variables to be observed in the study; therefore, it has been seen that there is a statistically significant difference at risk taking according to gender.