İki farklı kültürdeki annelerin yenidoğan bakımı ile ilgili bilgi ve uygulamaları
Knowledge of newborn care and its applications of mothers from TWO di̇fferent cultures
- Tez No: 812292
- Danışmanlar: DOÇ. DR. SEVCAN ATAY TURAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları, Child Health and Diseases
- Anahtar Kelimeler: yenidoğan bakımı, geleneksel uygulamalar, kültür, hemşire, newborn care, traditional methods, culture, nurse
- Yıl: 2023
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Akdeniz Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Hemşireliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 87
Özet
Amaç: Araştırma yenidoğan ünitesine yatırılan Türk ve Suriyeli bebeklerin annelerinin yenidoğan bakımına yönelik bilgi ve bakım uygulamalarını belirlemek amacıyla yapılmıştır. Yöntem: Araştırma tanımlayıcı türdedir. Çalışma, Antalya Kepez Devlet Hastanesi Yenidoğan Servisinde araştırmanın dahil edilme kriterlerine ve örneklem seçimine uygun 105 Türk, 105 Suriyeli anne ve bebeği ile gerçekleştirilmiştir. Veriler, araştırmacılar tarafından literatür doğrultusunda geliştirilen 'Yenidoğan ve Aile Tanıtım Formu' ve 'Yenidoğan Bakımı ve Uygulamalarını Belirleme Formu' ile toplanmıştır. Verilerin değerlendirilmesinde SPSS 23 versiyonu kullanılmıştır. Bulgular: Türk annelerin %32,4'ü ortaokul, %23,8'i lise mezunudur. Suriyeli annelerin %24,8'i okuryazar değil, %46,7'si ilkokul mezunu ve %76,2'si hiç Türkçe bilmemektedir. Gebelik döneminde Türk annelerin %22,9'u, Suriyeli annelerin %3,8'i yenidoğan bakımıyla ilgili eğitim almıştır. Her iki grupta da yer alan annelerin yenidoğanın bakımına yönelik eksik bilgilerinin olduğu görülmüştür. Yenidoğan sarılığına yönelik, Türk annelerin %42,9'u, Suriyeli annelerin %29,5'i bebeğinin üstünü sarı ya da kırmızı tülbentle örtmüştür. Türk annelerin %17,1'i bebeğini güneşe yatırmış; Suriyeli annelerin %34,3'ü bebeğine şekerli su vermiş ve %21'i bebeğine sarı kıyafetler giydirmiştir. Yapılan diğer uygulamalarda; Türk annelerin %41'inin tuzlama, %12,4'ünün yarı kırklama; Suriyeli annelerin %37,1'inin tuzlama, %21,9'unun bebeğinin kaşına ve gözüne sürme çekme, %16,2'sinin kundaklama yaptıkları saptanmıştır. Sonuç: Araştırmada yer alan annelerin yenidoğanın genel bakımı ile yeterli bilgiye sahip olmadığı, yenidoğan için zararlı olabilecek tuzlama, sürme çekme ve sıkı kundak gibi geleneksel uygulamaları yaptıkları saptanmıştır.
Özet (Çeviri)
Objective: This research has been conducted to determine the knowledge about the newborn care and applications of Turkish and Syrian mothers who are admitted to newborn care unit. Method: This research is descriptive. 105 Turkish and 105 Syrian mothers who are compatible to the inclusion criteria and appropriate to the sample selection of the Antalya Kepez State Hospital Newborn Care Unit participated in this study. Data is collected using the“Newborn and Family Introduction Form”and“Newborn Care Knowledge and Determining the Care Applications Form”that are developed according to the literature. 25th edition of SPSS is used in data evaluating. Results: 32,4% of Turkish mothers are secondary school and 23,8% are high school graduates. 24,8% of Syrian mothers are illiterate, 46,7% are primary school graduates and 76,2% have no knowledge of Turkish Language. 22,9% of the Turkish and 3,8% of the Syrian mothers received training about newborn care during their pregnancies. It is seen that mothers from both groups had insufficient knowledge about newborn care. As a mesure against neonatal jaundice 42,9% of Turkish and 29,5% of Syrian mothers cover their babies with yellow or red muslin, 17,1% of Turkish mothers lay their babies under the sun, 34,3% of Syrian mothers gave sugared water to babies and 21% dress them up in yellow clothes. In other traditional applications it is determined that 41% Turkish mothers are salting the baby, 12,4% are using kirklama; 37,1% of Syrian mothers are salting the baby, 21,9% are tinging with kohl on the eye and eyebrow of the baby and 16,2% are swaddling. Conclusion: It is determined that mothers who participated in this study lack the sufficient knowledge about newborn care and using traditional methods that are potentially harmfull to the baby such as salting the baby, tinging with kohl and tightly swaddling the baby.