Comparison of studio courses on design scale in interior architecture education (The cases of universities from Türkiye and Poland)
İç mimarlık eğitiminde stüdyo derslerinin tasarım ölçeğinde karşılaştırılması (Türkiye ve Polonya üniversite örnekleri)
  1. Tez No: 812325
  2. Yazar: MÜCELLA TÜRCAN
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. ŞERİFE EBRU OKUYUCU
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Mimarlık, İç Mimari ve Dekorasyon, Architecture, Interior Design and Decoration
  6. Anahtar Kelimeler: Stüdyo dersi, iç mimarlık, eğitim, tasarım, tasarım süreci, Studio course, interior architecture, education, design, design process
  7. Yıl: 2023
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Afyon Kocatepe Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Sanat ve Tasarım Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Sanat ve Tasarım Sanat Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 111
Özet
Tez çalışması iç mimarlık eğitiminin, söz konusu eğitim süresince öğrenciye aktarılan nesnel bilgilerin ışığında alana dair bir fikrin/problemin bir tasarıma / çözüme evrilmesini ve bu dönüşümün çeşitli temsil araçlarıyla duyumsanır kılınması edinimini açığa çıkarmasını sağlayan stüdyo derslerinin analizini yapmaya yöneliktir. Bununla birlikte eğitim sonrası profesyonel mesleki sahada kılavuz rolü oynaması sebebiyle iç mimarlık eğitimi müfredatının temelini ve özünü oluşturan stüdyo dersleri çalışma kapsamında yer almaktadır. Bu analiz, Türkiye'de yer alan belirlenmiş devlet üniversitelerinin tasarım eğitimi veren bölümlerinin ve Avrupa ülkeleri içerisinde yer alan Polonya'daki Szczecin Sanat Akademisi'nin iç mimarlık bölümünün stüdyo derslerine yaklaşımı ile bu derslerde uygulanan metotların tasarım kavramı ölçeğinde karşılaştırılması üzerinden gerçekleştirilecektir. Tezde, üzerinde çalışılacak iç mimarlık eğitimi konusu, tasarım bilgisinin ve yetisinin edinimi açısından söz konusu eğitimin özünü oluşturması sebebiyle iç mimarlık bölümleri müfredatında yer alan stüdyo dersleri ile sınırlandırılmıştır. Stüdyo derslerinin tasarım ölçeğinde karşılaştırmalı analizinin odağında Afyon Kocatepe Üniversitesi ve Szczecin Sanat Akademisi İç Mimarlık Bölümü stüdyo dersleri, stüdyo dersi unsurları ile stüdyo dersinde gerçekleşen tasarım süreci bulunmaktadır. Tez, lisans düzeyi ikinci sınıf öğrencilerin katılım sağladığı stüdyo derslerinin karşılaştırmalı analizini ele almaktadır. Karşılaştırmalı analiz sonucunda elde edilen bulgulara göre, alan çalışmasında yer alan Stüdyo 213, Stüdyo 214 ve İç Mimari Proje 2'de tasarım ölçeğinde benzer yöntemler uygulanırken, tasarım süreci sonrası stüdyo öğrencileri tarafından ortaya konulan tasarımın (son ürün) ölçme ve değerlendirilmesinde farklılıklar bulunmaktadır. Ayrıca çalışmada üç farklı araştırma ve analiz yöntemi kullanılmıştır. Literatür taraması, düşünce grafiği (modeli) oluşturma / geliştirme ve karşılaştırmalı analiz kapsamında stüdyo derslerine katılım ile gerçekleştirilen alan çalışması tezin yöntemini oluşturmaktadır. Tezde, karşılaştırmalı analizin tasarım ölçeğinde gerçekleştirilmesi ile stüdyo derslerinin tasarım kavramına olan yaklaşımı ifade edilmektedir.
Özet (Çeviri)
The thesis study aims to analyze the studio courses that enable interior architecture education to evolve an idea / problem into a design / solution in the light of the objective information conveyed to the student during the education, and to reveal the acquisition of making this transformation tangible with various means of representation. In addition, studio courses, which form the basis and essence of the interior architecture education curriculum, are included in the scope of the study, as these courses play a guide role in the professional field after the training. This analysis will be carried out through the comparison of departments of interior architecture of the state universities from Türkiye and Academy of Art in Szczecin Department of Interior Architecture from Poland the approach to the studio courses and the methods applied in these courses on notion of the design scale. In the thesis, the subject of interior architecture education to be studied is limited to the studio courses included in the curriculum of interior architecture departments, since it constitutes the essence of the education in terms of the acquisition of design knowledge and skills. Afyon Kocatepe University Department of Interior Architecture and Environmental Design and Academy of Art in Szczecin Department of Interior Architecture studio courses, its elements and the design process are at the focus of the comparative analysis of the studio courses on design scale. The thesis deals with the comparative analysis of studio courses of undergraduate second year. According to the evidence obtained as a result of the comparative analysis, while similar methods were applied on design scale in Studio 213, Studio 214 and Interior Architecture Project 2 participated in the field study, there are differences in the evaluation of the design (design product) reached after the design process by the design students. Moreover, three different research and analysis methods are used in the study. These are literature review, creating / editing a thought graph (model) and field study which is participation in studio courses within the scope of comparative analysis. The approach of the studio courses to notion of the design is expressed by performing the comparative analysis on design scale.