Projektif olmayan modüller arasında sıfırdan farklı homomorfizmalara sahip olan halkalar
On rings admitting nonzero homomorphisms between non-projektive modules
  1. Tez No: 812326
  2. Yazar: KEMAL İZCİ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. YILMAZ DURĞUN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Matematik, Mathematics
  6. Anahtar Kelimeler: Projektif modül, tekil basit modül, (yarı) Artin halkalar, Kasch Halkası, CC-halkası
  7. Yıl: 2023
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Çukurova Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Matematik Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 38
Özet
R-modüllerin ve R-modül homomorfizmleri kullanılarak halkaların sınıflandırılması konusu sıklıkla çalışılmaktadır. Son yıllarda, bu konu ile ilgili olarak yeni metodlar izlenmeye başlanmıştır. Tezimizde, bu çalışmalardan esinlenerek tanımladığımız iki halka yapısını çalıştık. İlk olarak, her tekil basit R-modülden her projektif olmayan R-modüle sıfır olmayan homomorfizmaların var olduğu R halkasını inceledik. İkinci olarak, her projektif olmayan herhangi bir R-modülden her tekil basit R-modüle sıfır olmayan homomorfizmaların var olduğu R halkasını inceledik.
Özet (Çeviri)
Classification of rings using R-modules and R-module homomorphisms is frequently studied. In recent years, new methods have been started to be followed in this regard. In our thesis, we studied two ring structures that we defined inspired by these studies. Firstly, we studied the ring in which non-zero homomorphisms exist from each singular simple R-module to each non-projective R-module. Secondly, we studied the ring in which non-zero homomorphisms exist from every non-projective R-module to every singular simple module. Key Words and Phrases: Projective modules, singular simple modules, (semi-)Artininan rings, Kasch ring, CC-ring.