Yoğun bakım ünitesinde gram negatif bakteriyemi gelişen hastalardakarbapenem direnci ve tedavi sonuçlarının değerlendirilmesi
  1. Tez No: 812567
  2. Yazar: BETÜL ALTINTAŞ ÖNER
  3. Danışmanlar: PROF. DR. NURETTİN ERBEN
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Klinik Bakteriyoloji ve Enfeksiyon Hastalıkları, Clinical Microbiology and Infectious Diseases
  6. Anahtar Kelimeler: Karbapenem direnci, Gram negatif bakteriyemi, mortalite, Carbapenem resistance, Gram negative bacteremia, mortality
  7. Yıl: 2023
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Eskişehir Osmangazi Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Enfeksiyon Hastalıkları Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Enfeksiyon Hastalıkları Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 124
Özet
Bu çalışmanın amacı yoğun bakım ünitesinde yatan Gram negatif bakteriyemisi olan hastalarda karbapenem direnci gelişimi için risk faktörlerini belirlemek, dirençli Gram negatif enfeksiyonlarda tedavi seçeneklerini karşılaştırmak ve mortalite nedenlerini araştırmaktır. Bu retrospektif vaka kontrol çalışmasında, 2019-2022 yılları arasında Osmangazi Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi Anestezi Yoğun Bakım'da yatan ve hastane kaynaklı Gram negatif bakteriyemisi olan, 159 karbapenem dirençli ve 23 karbapenem duyarlı Gram negatif bakteriyemisi olan hasta değerlendirildi. Charlson komorbidite indeksi ve Pittsburg bakteriyemi skoru yüksekliği, mekanik ventilasyon, trakeostomi uygulaması, bakteriyemi öncesi karbapenem kullanımı, bakteriyemi kaynağının akciğer olması, bakteriyemiden önce hastanede ve yoğun bakımda kalış süresinin uzun olması karbapenem direnci gelişimi ile ilişkili bulundu. Karbapenem dirençli grupta 14.,28. gün ve yatış sonu mortalite anlamlı olarak daha yüksek oranda bulundu. Karbapenem dirençli grupta yapılan çok değişkenli analiz sonucunda, Charlson komorbidite indeksi, Pittsburg bakteriyemi skoru ve kan kültürü alındığında vazopressör tedavi başlanmış olması mortalite ile ilgili bağımsız risk faktörleri olarak bulundu. Ampirik tedavinin uygun başlanmış olmasının karbapenem dirençli grupta mortalite sonucunu etkilemediği görüldü. Antibiyogram sonucuna göre etkin tedavi almış olmanın, sağ kalım oranını artırdığı tespit edildi ve herhangi bir tedavi rejiminin diğerine mortalite açısından üstünlüğü gösterilemedi. Kombinasyon tedavisinin monoterapiye üstünlüğü gösterilemedi. Meropenem minimum inhibitör konsatrasyon (MIC) değerleri ile mortalitenin ilişkisi olmadığı gösterildi. Karbapenem dirençli enfeksiyonların ortaya çıkması tedavi seçeneklerini sınırlandırmakta ve hastanede kalış süresini, morbidite ve mortaliteyi artırmaktadır. Bu nedenle karbapenem direnci açısından risk faktörlerinin tanımlanması ve uygun tedavinin başlanması önem arz etmektedir.
Özet (Çeviri)
The aim of this study is to determine the risk factors for the development of carbapenem resistance in patients with Gramnegative bacteremia hospitalized in the intensive care unit, to compare treatment options in resistant Gramnegative infections, and to investigate the causes of mortality. In this retrospective case-control study, 159 carbapenemresistant and 23 carbapenemsensitive Gram-negative bacteremia patients hospitalized in the Anesthesia Intensive Care Unit of Osmangazi University Faculty of Medicine between 2019-2022 were evaluated.High Charlson comorbidity index and Pittsburg bacteremia score, mechanical ventilation, tracheostomy application, use of carbapenem before bacterial growth in the culture, bacteremia source being lung, long hospital stay and intensive care unit stay before bacterial growthwere found to be associated with development of carbapenem resistance. 14th ,28th day and end of hospitalization mortality in the carbapenem resistant group was found to be significantly higher.As a result of multivariate analysis, Charlson comorbidity index, Pittsburg bacteremia score and initiation of vasopressor therapy when blood culture was taken were found to be independent risk factors for mortality.It was observed that appropriate initiation of empirical treatment did not affect the mortality outcome in the carbapenem resistant group. According to the antibiogram results, it was determined that receiving effective treatment increased the survival rate, and no superiority of any treatment regimen over the other in terms of mortality could be demonstrated. No superiority of combination therapyovermonotherapyhas been demonstrated. Meropenem minimum inhibitor concentration (MIC) values were not associated with mortality. The emergence of carbapenemresistant infections restricts treatment options and increasesduration of hospital stay, morbidity and mortality. Therefore, it is important to define risk factors for carbapenem rezistance and to initiate appropriate treatment.