Evli bireylerde evlilik doyumu ve evlilik tiplerinin aldatma eğilimi ile ilişkisi
Marital satisfaction in married individuals and the relationship of marriage types with the infidelity tendency
- Tez No: 812692
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ NİLGÜN ONNAR
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Psikoloji, Psychology
- Anahtar Kelimeler: Aldatma eğilimi, evlilik tipleri, evlilik doyumu, çift uyumu, infidelity tendency, marriage types, marital satisfaction, couple satisfaction
- Yıl: 2023
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Arel Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Psikoloji Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Klinik Psikoloji Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 120
Özet
Bu araştırma evli bireylerde evlilik tipleri ve evlilik doyumunun aldatma eğilimi ile ilişkisini değerlendirmiştir. Bununla birlikte Kişisel Bilgi Formu ile birikte elde edilen demografik özelliklerin temel değişkenler ile ilişkisi incelenmiştir. Araştırmaya 254'ü kadın 103'ü erkek olmak üzere toplamda 357 kişi katılmıştır. Evli bireylerden oluşan çalışma grubu 20-60 yaş aralığındadır. Katılımcılara ilk olarak Gönüllü Formu ve sırası ile sosyo-demografik özellikleri belirlemek için 'Kişisel Bilgi Formu', evlilik tiplerini belirlemek için 'Evlilik Tipleri Ölçeği', bireylerin aldatma eğilimini ölçmek için 'Aldatma Eğilimi Ölçeği' ve çiftler arasındaki uyumu ve evlilik doyumlarını ölçmek için 'Çift Uyum Ölçeği' uygulanmıştır. Elde edilen verilerin analizi için SPSS programı tercih edilmiş ve analizlerde bağımsız gruplar t testi, tek yönlü anova, korelasyon analizi ve çoklu doğrusal regresyon analizi kullanılmıştır. Araştırma sonuçları incelendiğinde cinsiyetin evlilik doyumunu etkilemediği görülmekle birlikte aldatma eğilimini etkilediği, erkeklerin aldatma eğiliminin kadınlara göre yüksek çıktığı; evlilik tiplerinde ise özerk ve ilişkili özerk evlilik tipinde kadınların anlamlı şekilde yüksek puan aldığı görülmüştür. Aktif olarak çalışan katılımcıların bir işte çalışmayan katılımcılara göre aldatma eğiliminin daha yüksek olduğu görülmüştür. Eğitim düzeyinin evlilik doyumuna anlamlı bir etkisi görülmemekle birlikte aldatma eğilimine bakıldığında lisansütü mezunu katılımcıların lise mezunu katılımcılara göre yüksek puan aldığı görülmüştür. Evlilik tiplerinde ise özerk ve ilişkili özerk tiplerinde anlamlı bir farklılık bulunmamakla beraber geleneksel evlilik tipinde lise mezunu katılımcıların lisans mezunu katılımcılardan yüksek puan aldığı bulunmuştur. Araştırmanın ana amaçları kapsamında elde edilen veriler bir bütün olarak değerlendirildiğinde, evlilik tiplerinin aldatma eğilimini etkilediği; evlilik doyumunun ise aldatma eğilimi üzerinde anlamlı bir etkisinin olmadığını söylemek mümkündür.
Özet (Çeviri)
This research evaluated the relationship between marriage types and marital satisfaction and the infidelity tendency in married individuals. In addition, the relationship of the demographic characteristics obtained together with the Personal Information Form with the main variables was examined. A total of 357 people, including 254 females and 103 males, participated in the study. The study group consisted of married individuals between the ages of 20-60. The Voluntary Form was applied to the participants first. the 'Personal Information Form' was applied to determine socio-demographic characteristics, the 'Marriage Types Scale' to determine marriage types, the 'Infidelity Tendency Scale' to measure the Deceptiveness of individuals, and the 'Couple Adjustment Scale' to measure the harmony and marital satisfaction between couples, respectively. The SPSS program was preferred for the analysis of the obtained data and independent groups t-test, one-way ANOVA, correlation analysis, and multiple linear regression analysis were used in the analyses. When the research results were examined, it was found that although gender did not affect marital satisfaction, it affected the infidelity tendency, male's infidelity tendency was higher than female's; in marriage types, females scored significantly higher in autonomous and related autonomous marriage types. It has been observed that participants who are actively working have a higher infidelity tendency than participants who are not working at a job. Although there was no significant effect of education level on marital satisfaction, it was found that undergraduate graduate participants scored higher compared to high school graduate participants when considering the infidelity tendency. Although there was no significant difference in the autonomous and related autonomous types of marriage types, it was found that participants who graduated from high school scored higher in the traditional marriage type than participants who graduated from undergraduate. When the data obtained within the scope of the main objectives of the research are evaluated as a whole, it is possible to say that marriage types affect the infidelity tendency, and marital satisfaction does not have a significant effect on the infidelity tendency.