Bağlanma stilleri ile psikolojik sağlamlık arasındaki ilişkide öz-anlayışın aracılık rolü
The mediating role of self-compassion in the relationship between attachment styles and resilience
- Tez No: 812693
- Danışmanlar: PROF. DR. SEVAL ERDEN ÇINAR
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Psikoloji, Psychology
- Anahtar Kelimeler: Bağlanma stilleri, öz-anlayış, psikolojik sağlamlık, Attachment styles, self-compassion, psychological resilience
- Yıl: 2023
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Arel Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Psikoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 204
Özet
Bu araştırmanın temel amacı, bağlanma stilleri ile psikolojik sağlamlık arasındaki ilişkide öz-anlayışın aracılık etkisini incelemektir.Çalışma nicel araştırma desenlerinden genel tarama modellerinden olan ilişkisel tarama modeline göre oluşturulmuştur. Araştırmanın çalışma grubunu yaşları 21-45 arasında değişen 295 kadın ve 100 erkek olmak üzere toplam 495 birey oluşturmaktadır. Katılımcılara araştırmacı tarafından hazırlanan Kişisel Bilgi Formu uygulanmıştır. Verilerin toplanmasında Kısa Psikolojik Sağlamlık Ölçeği, Yakın İlişkilerde Yaşantılar Envanteri (YİYE II) ve Öz-Anlayış Ölçeği kullanılmıştır. Araştırma kapsamında elde edilen verilerin istatiksel analizleri için IBM SPSS Statistics 25 programı, LİSREL 8.51 ve Mplus programı kullanılmıştır. Analizler için anlamlılık düzeyi 0.5 olarak alınmıştır. Önerilen hipotetik modelin analizlerle doğrulanan sonuçlarında, kaçınmacı bağlanma stili ile psikolojik sağlamlık arasında öz-anlayışın tam aracılık etkisi olduğu; kaygılı bağlanma stili ile psikolojik sağlamlık arasında öz-anlayışın kısmi aracılık etkisi olduğu belirlenmiştir. Elde edilen sonuçlar ilgili literatür çerçevesinde tartışılmış ve önerilerde bulunulmuştur.
Özet (Çeviri)
The main purpose of this study is to examine the mediating effect of self-compassion in the relationship between attachment styles and resilience. The study was carried out according to the correlational survey model, which is one of the general survey models of quantitative research designs. The study group consists of a total of 495 individuals, 295 women and 100 men, aged between 21-45.The Personal Information Form prepared by the researcher was applied to the participants. The Brief Psychological Resilience Scale, Experiences in Close Re Attachment styles, Self-compassion, Psychological resilience. Relationships Inventory (YRI II), and Self-Compassion Scale were used to collect data.IBM SPSS Statistics 25, LISREL 8.51 and Mplus Base Program were used for analysis of the data obtained within the scope of the research.The significance level for the analysis was taken as 0.5.In the results of the proposed hypothetical model, which was confirmed by the analysis, it was determined that self-compassion has a full mediator effect between the avoidant attachment style and resilience, and that it has a partial mediator effect between anxious attachment style and resilience.The findings were discussed within the framework of the relevant literature and several suggestions regarding the subject were made.