Basında teknoloji bağımlılığına ilişkin haberlerin sosyal hizmet bakış açısıyla incelenmesi
Examining the news on technology addiction in the press from a social work perspective
  1. Tez No: 812699
  2. Yazar: ELİF UĞUZ
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. YELİZ OKAY
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Sosyal Hizmet, Social Work
  6. Anahtar Kelimeler: Teknoloji, teknoloji bağımlılığı, sosyal hizmet, Technology, technology addiction, social work
  7. Yıl: 2023
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Yalova Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Sosyal Hizmet Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 108
Özet
Günümüzde yaşanan insan ilişkilerinde ve yaşamın her alanında teknolojinin var olan etkisiyle kitle iletişim araçlarında ve basın organlarında teknoloji bağımlılığının konu olarak önemi daha fazla hissedilmektedir. Teknoloji bağımlılığı kişinin yoksunluğunu yaşadığı davranış biçimine karşı oto kontrolünü sağlayamamasıdır. Teknolojinin günden güne hayatın her alanına yayılmasıyla beraber teknoloji bağımlılığı da kaçınılmaz bir hal almaktadır. Son zamanlarda teknoloji bağımlılığı ile ilgili vaka ve araştırmaların sayısında ciddi bir artış görülmektedir. Bu çalışmanın amacı, basında yer alan teknoloji bağımlılığına ilişkin haberlerin ve köşe yazılarının sunumunun sosyal hizmet bağlamında değerlendirilmesidir. Veri tabanları incelendiğinde sıklıkla konuya yer veren basın organlarının Sabah, Milliyet, Hürriyet, NTV, Anadolu Ajansı, Habertürk, BBC Türkçe ve yerel yayın organları olduğu görülmüş ve çalışmada bu basın kanallarının verileri incelenmiştir. Bu haber sunumları ve köşe yazılarının teknoloji bağımlılığı sunumu sosyal hizmet bakış açısıyla analiz edilmiştir. Araştırma yapılırken döküman analizi yöntemi kullanılmış, elde edilen veriler sosyal hizmet bağlamında incelenen basın kaynağına göre tasnif edilerek başlıklandırılmıştır. Araştırma bulgularının sosyal hizmet ve teknoloji bağımlılığı ilişkisi bakımından farkındalık ve önlem süreçlerinde yol gösterici olduğu görülmüştür.
Özet (Çeviri)
With the current influence of technology in human relations and in all areas of life, the importance of technology addiction as a subject is felt more in mass media and press organs. Technology addiction is the inability to provide self-control against the behavior that a person experiences lack. With the spread of technology to every area of life day by day, technology addiction becomes inevitable. Recently, there has been a significant increase in the number of cases and research related to technology addiction. The aim of this study is to evaluate the presentation of news and columns about technology addiction in the press in the context of social work. When examining the databases, the newspapers that frequently include the subject Sabah, Milliyet, Hurriyet, NTV, Anadolu Agency, It was seen that Habertürk and BBC were Turkish and the data of these press channels were examined in the study. The presentation of these news presentations and columns on technology addiction has been analyzed from a social service perspective. While the research was conducted, the document analysis method was used, and the data obtained were classified according to the press source examined in the context of social work. The findings of the research have been shown to be a guide in the awareness and prevention processes in terms of the relationship between social service and technology addiction.