Eğitim, istihdam ve yoksulluk ilişkisinin genç nüfus bağlamında değerlendirilmesi
The evaluation of the relationship of education, employment and poverty in the context of the youth population
  1. Tez No: 812702
  2. Yazar: GÜLHAN GÜVEN ÇEPNİ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. TUNCAY GÜLOĞLU
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Çalışma Ekonomisi ve Endüstri İlişkileri, Labour Economics and Industrial Relations
  6. Anahtar Kelimeler: Eğitim, İstihdam, Yoksulluk, Genç Yoksulluğu, Education, Employment, Poverty, The Youth Povert
  7. Yıl: 2023
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Yalova Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Çalışma Ekonomisi ve Endüstri İlişkileri Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Çalışma Ekonomisi ve Endüstri İlişkileri Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 327
Özet
Eğitim, bireylerin istihdama erişimlerini kolaylaştırmaktadır. Eğitim sayesinde bireyler daha iyi çalışma koşulları, mesleki hareketlilik, iş bulmada kolaylık, yüksek kazançlar sağlamaktadır. Bu kapsamda eğitimin söz konusu getirileri sağlaması için işgücü piyasasının ihtiyaçları gözetilerek eğitim-istihdam arasındaki ilişkinin kurulması gereklidir. Bu bağlamda eğitimde etkinliğin ve verimliliğin temeli eğitim ve emek piyasası arasındaki bağlantının iyi kurulmasıdır. Günümüzde üniversite eğitimi veren kurumların sayısının ve kontenjanlarının artması, eğitimli gençlerin emek arzını arttırırken; aynı doğrultuda işgücü piyasasındaki talebi arttırmamaktadır. Bu durum eğitimli gençlerin bir kısmının, az ücret düzeyine ve daha az beceri gerektiren işlerde çalışmasına neden olurken; bir kısmının da eğitim gördüğü alanın dışında istihdama katılmasına neden olmaktadır. Bu bağlamda eğitim ve istihdam arasındaki kırılganlığın artışı, gençlerin üniversite eğitimine bakışını olumsuz yönde etkilerken; aynı zamanda yoksulluk riskini de arttırmaktadır. Bu çalışmanın amacı, eğitim ve istihdam arasındaki ilişkiye odaklanarak, yoksulluğa dayalı çerçevede araştırma yapmaktır. Bu kapsamda en az ön lisans mezunu gençler üzerinde gerçekleştirilen alan araştırmasında gençlerin hanehalkı yapıları, medeni durumu, cinsiyeti ile beraber istihdam ve işsizlik yapılarının genç yoksulluğu durumu üzerindeki rolüne değinilmektedir. Bu araştırmada, nicel ve nitel veri toplama yöntemleri kullanılmıştır. Nicel veri toplama yönteminde ise betimsel araştırma yöntemi kullanılmıştır. Araştırmada ayrıca nicel veri bulgularını desteklemek amacıyla yer alan açık uçlu sorulara yer verilmiştir. Bu kapsamda nitel veri analiz yönteminde ise içerik analizi yöntemi kullanılmıştır. Elde dilen verilerde ise genç yoksulluğu riski yüksek olan gençler ne eğitimde ne istihdamda olanlar, işsiz olanlar, eğitim çıktısı düşük olanlar ve mesleki çıktısı olmayan bölümlerden mezun olanlar olarak sıralanmaktadır. Diğer yandan, istihdamda olan gençlerin bir kısmının maddi yoksunluk yaşamakta olduğu, bir kısmının da eğitim sonunda arzu ettiği ücret ve çalışma koşullarına erişemediği bulgusuna ulaşılmıştır.
Özet (Çeviri)
Education facilitates individuals' access to employment, providing good working conditions, vocational mobility, ease in finding a job, and high earnings. However for education to provide these benefits, it is necessary to establish the relationship between education and employment by considering the needs of the labor market. Today, the increase in the number and quota of institutions providing university education increases the labor supply of educated youth; in the same direction, it does not increase the demand in the labor market. While this situation causes some of the educated youth to work in jobs that require fewer wages and fewer skills; causes some of them to participate in employment outside the field of education and increases the risk of poverty for young people. This study aims to conduct descriptive research within the framework of poverty by focusing on the relationship between education and employment. In this context, the role of household structures, marital status, gender as well as employment and unemployment structures on youth poverty is mentioned in the field research conducted on young people with at least an associate degree. In this study, quantitative and qualitative data collection methods were used. In the quantitative data collection method, the descriptive research method was used. The research also included open-ended questions to support the quantitative data findings. In this context, the content analysis method was used in the qualitative data analysis method. In the data obtained, it has been found that some of the young people in employment experience financial deprivation, and some of them cannot reach the wages and working conditions they desire at the end of their education.